Закон про мобілізацію: коли Рада проголосує в другому читанні, і про що найбільше сперечаються нардепи

Переглядів: 274

20 лютого 2024 13:20

Закон про мобілізацію: коли Рада проголосує в другому читанні, і про що найбільше сперечаються нардепи фото

Нардеп Михайло Цимбалюк каже, що "закон буде складно проходити", але "є всі шанси його проголосувати в другому читанні в цілому".

Верховна Рада може розглянути законопроєкт про мобілізацію у другому читанні вже цього тижня. Нардепи досі дискутують щодо спірних положень у документі, однак "є всі шанси", що законопроєкт буде проголосований у другому читанні в цілому.

Про це перший заступник очільника Комітету з питань соцполітики та захисту прав ветеранів Михайло Цимбалюк розповів у ефірі телемарафону.

Коли Рада проголосує законопроєкт про мобілізацію в другому читанні

"Я сподіваюся, що ще цього тижня у Верховної Ради є шанс проголосувати за законопроєкт про мобілізацію у другому читанні. 21 лютого – крайній день подачі поправок. Якщо фахово спрацює – а для цього є всі підстави – Комітет з нацбезпеки, оборони й розвідки, і ще цього тижня можна розглянути в другому читанні", – заявив Цимбалюк.

Нардеп додав, що "закон буде складно проходити", але "є всі шанси його проголосувати в другому читанні в цілому".

Питання в законопроєкті про мобілізацію, щодо яких триває жвава дискусія

Демобілізація строковиків

"Ми вважаємо, що найбільша дискусія буде довкола питання демобілізації строковиків. Ми вимагаємо, щоб негайно, до 2 місяців, вони були демобілізовані. Вони цього заслуговують, вони прослужили декілька місяців, а дехто декілька років", – висловився заступник голови Комітету з питань соцполітики та захисту прав ветеранів.

Він додав, що термін відстрочки від мобілізації для строковиків повинен становити 12 місяців, "щоб вони могли влаштувати своє цивільне життя, а дехто з них і підписати контракт на продовження служби".

Питання догляду за людиною з інвалідністю

За словами Цимбалюка, ще одна дискутивна тема – це догляд за людиною з інвалідністю.

"Так, особа з інвалідністю має право визначити, хто за нею буде доглядати. Це одна особа з-поміж родичів, близьких родичів. Але ще раз підкреслю – це має бути лише одна особа, яку визначить сама людина, за якою потрібен догляд. Але це має бути закріплено в цьому законі. Навколо цього тривають дискусії. І я думаю, що ми знайдемо спільну думку. Бо особа з інвалідністю має право на догляд", – сказав нардеп.

Джерело: ТСН

 




Схожі новини: