Хрест турботи: Запорізький військовий госпіталь нагороджує своєю відзнакою волонтерів і благодійників

Переглядів: 482

15 лютого 2024 19:00

Хрест турботи: Запорізький військовий госпіталь нагороджує своєю відзнакою волонтерів і благодійників фото

Відзнака «Хрест турботи» започаткована Запорізьким військовим госпіталем у вересні 2022 року.

Назва відзнаки, як зазначають у госпіталі, уособлює символ одного з головних  напрямків лікарської  діяльності, невід’ємної риси  професії медика впродовж тисячорічь історії лікувальної справи  - турботу про  постраждалих, хворих людей з метою відновлення їх фізичного і психічного здоров’я, повернення до нормального життя.

Серед нагороджених — Президент України Володимир Зеленський та Олег Сенцов - український кінорежисер, який лікувався після поранення в Запорізькому госпіталі.

Відзнаку від запорізьких медиків отримала Міністерка оборони Іспанії - Маргарита Роблес Фернандес та директор головного військового госпіталю Сарагоси (Іспанія) - генерал Хуан Лара Гаррідо за надання медичної допомоги українським захисникам, забезпечення протезами важкопоранених українських військовослужбовців та навчання українських медиків.

Положення про нагороду

  • Відзнакою «Хрест турботи» нагороджуються: військовослужбовці, працівники Збройних Сил України та інші особи (організації, установи) за сумлінну службу (працю) та суттєві заслуги перед Запорізьким військовим госпіталем та Збройними Силами України.
  • Відзнака встановлюється у вигляді нагрудного знаку.
  • Нагородження відзнакою проводиться з нагоди державних, професійних свят, ювілеїв та з інших підстав.
  • Нагородженому вручаються документ, що посвідчує нагородження.
  • Про нагородження відзнакою  військовослужбовця робиться відповідний  запис  в особовій  справі  (військовому квитку),  а працівника Збройних Сил України - у трудовій книжці.

«Хрестом турботи» також була нагороджена відома запорізька волонтерка, голова ГО «Запорозькі Берегині» Олена Шевчук, яка отримала нагороду ще в кінці 2022 року.

- Протягом всього того страшного 2022 року я отримувала різні нагороди, - розповідає  Олена. - Хоча краще хай би був мир, а нагороди ніякі не потрібні. Але  наприкінці року отримала найдорожчу для себе нагороду - Хрест Турботи від Запорізького військового шпиталю. І це дуже зворушливо, бо за ті 10 місяців волонтерської роботи  він став для «Берегинь» рідним і близьким... І ми робимо все, що в наших силах, щоб наш госпіталь ні в чому не мав потреби!

ГО “Запорозькі берегині”, яку очолює Олена Шевчук, є офіційним волонтером Запорізького військового госпіталю.

- Почали привозити перших поранених. Це були дуже молоді хлопці, до 20 років. Вони були в крові.

Їх заносили на носилках у клуб, де ми нещодавно давали концерт. Ми, жінки, плакали. І відразу стали купувати продукти, медикаменти.

Так і включились в роботу. Зазначу, що на початку мені ставили такі задачі, про які я ніколи не чула і не знала.

Щогодини щодня у мене дзвонив телефон і Ксенія Мороз, яка працює у госпіталі, казала, що потрібно. Я усім казала: “Я журналіст, я не розуміюся на цьому”. Розбиралася на ходу. Зараз вже розуміюся на всьому.

Наприклад, кажуть, що треба зробити ширму в операційну. “На коли?” - запитую. “На сьогодні”. Як її зробити — хто його знає. Дзвоню в театр молоді — треба зробити ширму для госпіталя. Вночі вийшли і зробили.

За словами Олени Шевчук, в перший же день війни вони створили групу в телеграм каналі “Разом до перемоги”, в яку включили біля 100 осіб - яким довіряють і які вже робили багато добрих справ.

- Мені почали телефонувати різні люди, які казали, що готові мені допомагати, - продовжує Олена. - Десь 26 чи 27 лютого зателефонував заслужений артист України, актор театру молоді Олександр Фортус: “Пані Олена, я буду вашим водієм. Що скажете — буду робити”.

Я дуже вдячна родині Фортус за те, що вони виховали такого чудового сина, для якого немає задач, які не можна виконати.

Він телефонував зранку і казав: “Що треба робити?”. Олександр привозив пісок, знаходив генератори, паливо... Знаходив і привозив!

Телефонували депутати міської ради, які не хотіли навіть свої прізвища називати: “Сьогодні це не потрібно. Кажіть, що треба робити. Якщо ми вам потрібні з руками, з машинами — готові включитися в роботу”.

Дуже тісний зв’язок у мене з головою грецької громади Запоріжжя Наталею Зурначідзе. Вона телефонувала зранку і казала: “Бак машини повний. До роботи готова. Давайте ставте задачі.”

Багато людей пропонували свою допомогу. Хтось допомагав грошима, хтось запитував, що треба купити. Часто телефонували і продовжують телефонувати люди, яких я ніколи в житті не бачила і пропонують свою допомогу.

З’явилось багато друзів за кордоном. Так, на мене вийшла дівчина Лана, яка раніше працювала на телебаченні, а зараз живе в Швейцарії. Лана написала великий пост в соцмережі, що вона зі мною працювала, вона мене знає і допомога звідти пішла. Я їй висилаю світлини зі шпиталю, розповідаю, що купила.

Актор Жан Селезенєв направив бардів з Америки і я у прямому ефірі до них виходила.  Усе їм розповіла і вони теж допомагали. До речі, дуже вибачалися за свою російську мову...

Вийшли на мене також і з Ізраїлю. Написали, що були у мене на передачах, що довіряють і хочуть допомагати.

Спочатку, за словами Олени, було дуже важко. У госпіталі не вистачало багато чого. Але поступово ситуація змінилася на краще. Хоча і зараз час від часу виникають потреби, які Олена Шевчук закриває за допомогою зборів.

 Опис відзнаки  

  • Нагрудний знак має вигляд прямого рівностороннього хреста із розбіжними сторонами, покритими емаллю темно-малинового кольору, між якими пучки розбіжних променів жовтого металу.
  • Пружки хреста - жовтого металу. Краї прикрашені художнім барельєфом жовтого кольору.
  • Впродовж центру вертикальної сторони хреста розташований символ медичної культури і традицій – посох Аскплепія зі змією, що символізує належність військового госпіталю до медичних закладів.
  • Посередині хреста на тлі розбіжних жовтих променів знаходиться щитоподібний прямокутний медальйон жовтого металу, на який нанесено зображення сучасного герба війська Запорізького: на світло- малиновому полі зображений козак із шаблею на лівому боці та рушницею на лівому плечі. Воно визначає  основну територію діяльності  військового медичного закладу - Запорізьку область.
  • Усі зображення і напис рельєфні.
  • Розмір нагрудного знаку – 45 мм х  45 мм.

 




Схожі новини: