Дві шкідливі звички, які заважають вам схуднути і прожити довше

Переглядів: 267

14 лютого 2024 21:30

Дві шкідливі звички, які заважають вам схуднути і прожити довше фото

Зайва вага давно і міцно асоціюється у медиків з численними проблемами зі здоров’ям. Насамперед це ризик багатьох захворювань серцево-судинної системи, розвитку діабету.

Багато з цих хвороб самі по собі не смертельні, але в довгостроковій перспективі можуть скоротити тривалість життя.

Багато людей страждають на ожиріння через спадкові чинники, або воно саме є наслідком інших проблем зі здоров’ям. Однак частіше зайва вага є абсолютно «рукотворним» явищем.

І найчастіше проблема може бути пов’язана не з відсутністю фізичної активності або неправильною дієтою.

Часто пояснення має набагато прозаїчніший характер.

Група американських дослідників дійшла висновку, що для багатьох людей схильність до переїдання пов’язана з двома звичками.

Причому, це — банальні звички, яких не так складно позбутися.

Що з’ясували вчені?

Дослідники з університету штату Пенсильванія спостерігали за 44 добровольцями віком від 18 до 68 років. Дві третини піддослідних були жінками. Близько половини всіх піддослідних страждали від зайвої ваги.

Вони збирали добровольців на обід і давали їм різні порції спагеті з сиром у випадковому порядку. Трапезу знімали на відео, а потім аналізували швидкість, з якою пацієнти їли, а також фіксували кількість з'їденого.

Висновки виявилися вельми красномовними.

Розмір порції і швидкість, з якою ви їсте, можуть безпосередньо призвести до переїдання, каже Пейдж Каннігхем, провідний автор дослідження.

Медики вирахували, що коли розмір порції на тарілці зростав на 75% відносно звичного, пацієнти з'їдали в середньому на 40−43% більше за свою звичайну норму їжі.

Також дослідники помітили, що ті з піддослідних, хто їв із більшою швидкістю, також були схильні до переїдання.

Чому так відбувається?

На думку Каннінгхем, вся справа може бути в тому, як організм реагує на те, скільки часу їжа проводить у роті.

Коли ви їсте швидко, ви швидше пережовуєте їжу і ковтаєте її великими шматками, пояснює дослідник.

Сигнали про об'єм їжі, її смак довше йдуть у головний мозок, так само як і сигнали про почуття насичення, вважає Каннінгхем.

10 причин їсти маленькими порціями

Контроль ваги: менші порції, природно, означають меншу кількість калорій, що може допомогти запобігти збільшенню ваги й ожирінню. Легше контролювати свою вагу, коли людина споживає менше їжі за один прийом.

Засвоєння поживних речовин: коли ви їсте меншими порціями частіше, ваш організм має більше можливостей для засвоєння поживних речовин з їжі, оскільки йому легше переробляти менші обсяги за один раз.

Поліпшення травлення: вживання їжі меншими порціями знижує навантаження на травну систему, допомагаючи запобігти таким проблемам, як нетравлення шлунка, здуття живота і кислотний рефлюкс.

Збалансований рівень цукру в крові: вживання їжі меншими порціями допомагає підтримувати стабільний рівень цукру в крові, знижуючи ризик розвитку інсулінорезистентності, діабету та інших метаболічних захворювань.

Підвищений рівень енергії: регулярні невеликі прийоми їжі забезпечують постійне джерело енергії, запобігаючи підйомам і спадам, які можуть виникати за великих і нечастих прийомів їжі.

Зниження рівня холестерину: дослідження показали, що часте вживання невеликих порцій їжі може знизити рівень холестерину, зменшуючи ризик серцевих захворювань.

Кращий контроль апетиту: вживання невеликих порцій їжі допомагає регулювати апетит, що дає змогу уникнути переїдання або переїдання.

Збалансованіша дієта: якщо ви їсте меншими порціями, ви з більшою ймовірністю зможете спланувати їх таким чином, щоб вони включали різні групи продуктів, що допоможе вам отримати збалансований набір поживних речовин.

Запобігання переїданню: менші порції допомагають привчити ваш мозок задовольнятися меншою кількістю їжі, що допомагає запобігти переїданню.

Поліпшення психічного стану: регулярне, збалансоване споживання поживних речовин може поліпшити настрій, ясність розуму і загальне психологічне благополуччя, знижуючи ризик виникнення таких психічних розладів, як депресія і тривожність.

Дослідники доходять висновку про те, що охочим схуднути варто позбутися двох вельми поширених шкідливих звичок.

По-перше, необхідно класти в тарілку невеликі порції їжі.

По-друге, потрібно привчити себе їсти повільно, ретельно пережовуючи їжу.

У цьому випадку організм раніше просигналізує вам про відчуття насичення. І ви врятуєте себе від переїдання, яке є одним із найважливіших чинників ожиріння.

Джерело: NV

 

 




Схожі новини: