Цезарь Куников. ЗСУ кажуть, що потопили російський десантний корабель. Що про нього відомо і як реагують у Росії

Переглядів: 264

14 лютого 2024 18:45

Цезарь Куников. ЗСУ кажуть, що потопили російський десантний корабель. Що про нього відомо і як реагують у Росії фото

Дрони Головного управління розвідки Міноборони України потопили російський десантний великий корабель "Цезарь Куников" у Чорному морі сьогодні вранці. Про це заявила пресслужба ГУР та Генштаб ЗСУ.

"ЗСУ спільно з ГУР знищили великий десантний корабель окупантів "Цезар Куніков". У момент ураження він перебував в територіальних водах України поблизу Алупки", - йдеться в заяві Генштабу ЗСУ. ГУР згодом уточнив, що корабель потопили дрони "Magura V5".

Більша частина екіпажу, який перебував на борту, загинула. Про це в коментарі NV повідомив представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов.

"Конкретних цифр поки що немає, але за наявною інформацією більшість екіпажу загинула", — сказав він.

За інформацією ГУР, на борту корабля перебував вантаж з боєкомплектом.

Це не перший удар українських військових по ВДК "Цезарь Куников".

Навесні 2022 року ЗСУ за допомогою ракет пошкодили його так, що довелося ремонтуватися рік. Тепер він пішов на дно.

Це вже 24 за ліком російський корабель, який знищили чи пошкодили українські сили з початку повномасштабної війни. Завдяки знищенню низки російських кораблів Україні вдалось відігнати Чорноморський флот РФ із західної частини Чорного моря та розблокувати транспортний коридор у порти Великої Одеси.

1 лютого Україна знищила у Чорному морі ракетний катер "Ивановец", про долю екіпажу з того часу нічого невідомо.

Російське міноборони поки що це повідомлення не коментувало, але під ранок повідомило, що вночі "перехопили" шість безпілотників над акваторією Чорного моря.

Телеграм-канал "Крымский ветер" писав зранку про кілька вибухів у морі в районі Ялти, Місхору, Алупки та Сімеїзу.

Пізніше там додали, що "за непідтвердженими даними, атаковано російський корабель". А над водою в районі Фороса-Кацівелі-Алупки кружляли вертольоти. Для рятувальних робіт відправили ще один корабель, йдеться у повідомленні.

За даними близького до міноборони РФ каналу "Рыбарь", російський БДК справді вражений, але ступінь його пошкодження невідома. Ще один російський телеграм-канал "Два майора" стверджує, що "весь екіпаж живий".

"Цезаря" знищила Magura

У ГУР розповіли, що російський корабель потопили за допомогою дронів Magura.

Там повідомили, що місію здійснили спецпризначенці "Групи 13" ГУР МО України.

"Ворожий корабель атакували ударними морськими дронами "Magura V5" біля берегів тимчасово окупованого Криму неподалік міста Алупка", - йдеться у повідомленні розвідників.

У ГУР зазначили, що "Цезарь Куников" отримав критичні пробоїни по лівому борту і почав тонути.

На відео, яке оприлюднило ГУР, видно кілька ударів та вибухів по кораблю. Зрештою, на останніх кадрах він вже ліг на бік і поринав у воду.

Також розвідники наголосили, що великий десантний корабель був одним із найновіших російських суден. Він міг вміщати 87 членів екіпажу на борту. Москва використовувала його під час воєн проти Грузії, Сирії та України.

Чим ще відомий "Цезар Куніков"

Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко докладніше розповів про ВДК "Цезарь Куников".

Це - корабель проєкту 775, який ввели в експлуатацію у 1986 році, а побудували у Польщі на верфі Stocznia Polnocna у Гданську. Його повна водотоннажність 4 тисяч тонн. Екіпаж судна – 87 осіб.

За словами експерта, такі кораблі останнім часом використовували переважно як транспорт у логістичних ланцюжках російських окупаційних військ.

Як десантний функціонал – це 12 одиниць бронетехніки техніки та не менше 340 осіб десанту, пояснив Коваленко.

"Тому питання, коли з ним трапилося те, що трапилося, чи він був завантажений і цікаво чим, чи йшов порожняком? Але навіть якщо і йшов порожняком, це все одно - чудово! Адже в Росії жодна верф не може будувати і навіть повноцінно ремонтувати ці кораблі", - наголосив експерт.

Що вже довелося пережити Чорноморському флоту Росії

Раніше російський флот вже зазнавав:

Удари безекіпажними дронами у морі. Наприклад, ураження ВДК "Оленегорский горняк" на рейді Новоросійська з тяжкими ушкодженнями (корабель з Північного флоту).

Удари "Точками" по інших ВДК у Бердянську: "Саратов" здетонував від пожежі так, що йому вивернуло апарель (Засіб вивантаження десантної техніки – Ред.), і корабель ліг на дно, а "Цезарь Куников" пошкодили так, що довелося ремонтуватися рік.

Спочатку враження штабу ЧФ РФ дронами у центрі Севастополя, а згодом - "приліт" по ньому крилатих ракет.

Знищення найбільшого нафтосховища на головній базі.

Підриви на мінах у відкритому морі та на рейді Севастополя.

Постраждав від ракет "Гарпун" буксир "Василь Бех", разом із ЗРК "Тор" на борту.

Нарешті найвідоміший епізод - накриття парним залпом українськими протикорабельними ракетами "Нептун" флагмана крейсера "Москва" з сильною пожежею та затопленням. "Вбивця авіаносців" та "загроза для НАТО" загинув від класичних дозвукових ракет.

Було ще влучання по підводному човну, носію "Калібрів", і, одночасно, влучання по ВДК "Мінськ", якому повністю "зрізало" надбудови - це ремонт на кілька років, якщо він взагалі можливий.

У ніч проти 26 грудня 2023 року в місті Феодосія українська армія завдала ракетного удару і знищила великий десантний корабель "Новочеркаськ".

Дісталося і ракетним кораблям – прямо біля причальної стіни керченського заводу "Залив" дістали малий ракетний корабель "Аскольд", а перед цим вивели з ладу інший носій ракет – "Великий Устюг".

Якщо Росія дійсно втратила ще один великий десантний корабель, як це вплине на хід війни?

Кореспондент ВВС Павло Аксьонов

Якщо великий десантний корабель "Цезарь Куников" справді затонув, як стверджують ЗСУ, це збільшить "рахунок" українських ВМС.

В їхньому активі ще два потоплені ВДК — "Новочеркасск", який загинув у порту Феодосії, коли стояв під розвантаженням, і "Саратов", який затонув у порту Бердянська в березні 2022 за таких самих обставин. Обидва кораблі вражені ракетами — "Новочеркасск" крилатою ракетою типу Storm Shadow, а "Саратов", ймовірно, оперативно-тактичною ракетою "Точка У".

Крім того, у вересні 2023 року ВДК "Минск" був сильно пошкоджений у сухому доку Севастопольського морського заводу внаслідок удару крилатими ракетами, а ВДК "Оленегорский горняк" у серпні 2023 року біля Новоросійська. Навіть якщо "Цезарь Куников" не потонув, він, ймовірно, все одно не зможе найближчим часом брати участь у воєнних операціях.  

На хід війни в Україні чергова втрата великого десантного корабля безпосередньо не вплине — він не може запускати крилаті ракети по наземних цілях чи кораблях, а ймовірність висадки десанту на українське узбережжя (ці кораблі будувалися насамперед для таких операцій) дорівнює нулю. Однак Росія використовує ВДК для перевезення вантажів. Зрештою, це просто добре озброєні транспортні засоби.

Втім, їхнє озброєння — здвоєна скорострільна 57-міліметрова артилерійська зенітна установка, морська версія РСЗВ "Град" та переносний зенітний комплекс "Стрела" виявилися безпорадними перед безекіпажними морськими катерами, які використовує Україна.

Наразі можливості російського флоту перевозити військові вантажі скоротилися.

Але є ще одна обставина, яка, без сумніву, вплине на хід війни. Російський флот після минулих ударів скоротив свою активність у відкритому морі, значна частина кораблів перебазувалася з Севастополя до Новоросійська. Із загибеллю чергового корабля побоювання російського командування лише зростуть.

Тактика "москітного флоту", ставку на яку Україна робила ще до початку російського вторгнення, виявилась надзвичайно ефективною, коли в неї з'явилися безекіпажні катери-брандери. Тепер війна на морі схожа на боротьбу армії добре озброєних лицарів із роєм бджіл — важкі мечі та міцні щити в ній мало допомагають.

Росії не вистачає радарів для своєчасного виявлення морських цілей, причому радари мають бути летючі, військові кораблі також здаються не дуже добре захищеними від нападу великої кількості малих цілей — їм не вистачає дрібнокаліберної артилерії, кулеметів та систем радіоелектронної боротьби. Але всі ці заходи вимагають фінансування, зусиль та високої організації й, головне, часу, якого в умовах війни завжди не вистачає.

Джерело: ВВС




Схожі новини: