Прийняття спадщини: подати заяву можна до будь-якого нотаріуса на території України

Переглядів: 269

13 лютого 2024 22:00

Прийняття спадщини: подати заяву можна до будь-якого нотаріуса на території України фото

Набрали чинності зміни в порядку відкриття та оформлення спадщини.

Для спадкоємців, які оформлюють спадкові права на спадщину, місцем відкриття якої є тимчасово окуповані території або території, на яких ведуться активні бойові дії, залишається право подати заяву про прийняття спадщини до будь-якого нотаріуса на території України.

Про це йдеться у новій редакції статті 1221 Цивільного кодексу України, яка застосовувається при оформленні спадкових прав з 1 лютого.

З урахуванням змін місцем відкриття спадщини буде останнє місце проживання спадкодавця.

Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриттяспадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна - місцезнаходження основної частини рухомого майна.

Якщо спадкодавець мав останнє місце проживання на території іноземної держави, місце відкриття спадщини визначається відповідно до Закону України «Про міжнародне приватне право».

У період дії воєнного стану та протягом двох років з дня його припинення, якщо смерть особи зареєстрована пізніше ніж через один місяць з дня смерті такої особи, строки на прийняття спадщини (6 місяців) обчислюються з дня державної реєстрації смерті особи в органах РАЦС.

Джерело: телеграм-канал Енергодарського міського голови Дмитра Орлова

 

 




Схожі новини: