Рекорд за рекордом: у Запоріжжі погода приємно дивує теплом і першоцвітами

Переглядів: 287

13 лютого 2024 16:40

Рекорд за рекордом: у Запоріжжі погода приємно дивує теплом і першоцвітами фото

У першій декаді лютого спостерігалась дуже тепла погода.

Високий температурний режим, як зазначають фахівці Запорізького обласного центру з гідрометеорології, був обумовлений надходженням на територію України теплих повітряних мас з Атлантики. Як результат - у лютому у Запоріжжі побиті вже три температурні рекорди, які були встановлені в попередні роки

4 лютого 2024 року максимальна температура повітря досягла 8,7°, що на 0,6° вище попереднього рекордного показника 2021 року.

Максимальна температура повітря 7 лютого 2024 року досягла 13,5°, що на 2,8° вище попереднього рекордного показника за цю добу в 1974 році.

12 лютого зафіксовано черговий рекорд - максимальна температура повітря у Запоріжжі досягла +13,2°С. Попереднє рекордне значення цього дня спостерігалось у 1983 році і становило +11,1°С.

Через аномально теплу зиму у Запоріжжі вже почали з'являтися першоцвіти - підсніжники та пшінка.

Запорізький ЦГМ також повідомив про агротехнологічні умови першої декади лютого2024 року у Запоріжжі.

  • Середня за декаду температура повітря була вищою за норму на 6° і становила 4° тепла.
  • Максимальна температура повітря 7 лютого підвищувалась до 13,5°. У цей день було встановлено новий добовий та декадний рекорд за весь період спостережень. Поверхня ґрунту 7 лютого нагрівалась до 12° тепла.
  • Мінімальна температура повітря у більшості днів декади була позитивною. У найхолоднішу ніч 3 лютого мінімальна температура повітря та на поверхні ґрунту знижувалась до 1° морозу.
  • Опади у вигляді дощу та снігу спостерігались упродовж 8 днів. Всього за декаду випало 19 мм опадів, що відповідає 136% від декадної норми.
  • Ґрунт протягом декади був талий. На полях з зимуючими культурами сніговий покрив був відсутній.
  • Упродовж декади озимі та плодові культури знаходились у стані зимового спокою. Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимої пшениці знижувалась до 1° морозу і була значно вищою за критичну температуру вимерзання.
  • Аномально тепла погода була малосприятливою для перезимівлі рослин, сприяла втраті рослинами поживних речовин, що в свою чергу може негативно позначитися на рівні їх морозостійкості.
  • Талий ґрунт та наявність опадів створювали сприятливі умови для формування вологозапасів у ґрунті.

Як зазначають фахівці обласного центру з гідрометеорології, за даними відрощування зразків озимої пшениці та озимого ріпака, взятих 25 січня з виробничих посівів у Запорізькому районі, пошкодження та загибелі рослин у зразках не виявлено.

Мешканці Запоріжжя активно фотографують і виставляють у соцмережах першоцвіти, які радують своїми квіточками.

"А в мене - ось, весна налетіла! Життя відновлюється! Будемо жити!

Галантуси - грунтові. Аморфік - викопується на зиму. Зберігається у теплому й сухому місці. У мене - на шафі. І раптом, я бачу "нічого собі" пагін. Терміново заношу землю, грію біля плити добу. Саджаю цей клюв. За добу - дві, маю таке диво. Трохи пропустила, бо фаллос (аморфофалус. - Авт.) вперся в стелю і зігнувся...

Намагалася розправити руками, ніяк. Дуже твердий... Нехай сам. Ось такі весняні замальовки, - написала відома запорізька волонтерка Любов Леонова.

"Наша Пшиночка ну просто дивує: росте, цвіте з кожним днем все Сміливіше!", - повідомляє ветеран запорізької журналістики Любов Ярошенко.

"Підсніжники. Запоріжжя. 11.02.2024", - лаконічно написав запоріжець Олексій Андрущенко.

 




Схожі новини: