Пашинський отримав підозру від НАБУ. Йому загрожує до 12 років позбавлення волі

Переглядів: 269

12 лютого 2024 19:30

Пашинський отримав підозру від НАБУ. Йому загрожує до 12 років позбавлення волі фото

Колишній депутат Верховної Ради і в.о. голови Адміністрації президента Сергій Пашинський (Народний фронт) отримав підозру від Національного антикорупційного бюро.

Йому загрожує до 12 років позбавлення волі, повідомила пресслужба НАБУ.

Пашинський – один з шести підозрюваних у справі про заволодіння понад 97 000 тонн арештованих нафтопродуктів на загальну суму 967 млн грн.

Ось як виглядала схема, на думку НАБУ:

Джерело: НАБУ

У 2014 році суд заарештував нафтопродукти групи компаній СЄПЕК Сергія Курченка, який тоді втік до Росії. Один із нафтобізнесменів зі зв'язками в Адміністрації президента, де тоді саме працював Пашинський, нібито вирішив привласнити їх. НАБУ не називає його імені, але обставини справи вказують на Сергія Тищенка, однокласника і товариша Пашинського.

За версією НАБУ, вони разом розробили схему й домоглися передавання нафтопродуктів державному підприємству Укртранснафтопродукт, яке де-факто існувало лише на папері й в керівництві якого були "свої" люди. Державне підприємство відкрило рахунки у приватному банку бізнесмена, після чого всі фінансові операції почали проводитися та контролюватися з його кабінету, заявило НАБУ.

Для отримання фізичного контролю над нафтопродуктами Пашинський, на думку НАБУ, залучив спецпідрозділ МВС "Київ-1".

Потім Укртранснафтопродукт продав нафтопродукти за заниженими цінами компанії, підконтрольній одному з організаторів. До державного бюджету внаслідок цієї схеми не надійшло жодної гривні, йдеться в пресрелізі НАБУ.

Крім Пашинського, підозри отримали бізнесмен, колишній директор, його заступник та один із менеджерів державного підприємства, а також директор приватної компанії. Усім інкримінують участь в злочинній організації та привласнення майна (ч. 1 ст. 255, ч. 5 ст. 191 КК України).

Кримінальне провадження щодо заволодіння нафтопродуктами почалося ще у 2015 році за заявою народного депутата Єгора Соболєва.

НАБУ стверджує, що чотири роки розслідування гальмувалося. У 2019 році справу передали до НАБУ, але без частини матеріалів. Протягом 2021-2023 років детективам вдалося відновити частину з них, паралельно проводилися необхідні експертизи.

Тому підозри виписали тільки зараз, у лютому 2024-го.

  • Пашинський був депутатом Верховної Ради з 2006-го до 2019 року. У березні-червні 2014-го тимчасово очолював Адміністрацію президента, коли в.о. президента був Олександр Турчинов.
  • У 2020-2021 роках Пашинського судили за застосування зброї проти селянина В'ячеслава Хімікуса, його виправдали.
  • У серпні 2023 року Пашинський в інтерв'ю LB.ua сказав, що пішов з політики й буде займатися лише військово-промисловим комплексом.



Схожі новини: