Розмаїття «Колориту»: запорізькі художники готують велику ювілейну виставку

Переглядів: 252

12 лютого 2024 15:50

Розмаїття «Колориту»: запорізькі художники готують велику ювілейну виставку фото

28 квітня Запорізькій міській організації митців «Колорит» виповниться 30 років

Роботи художників та майстрів творчого об“єднання можна бачити на вернісажі під відкритим небом, який вже три десятиліття знаходиться на площі Маяковського. Виставка картин є і у паркетній залі Запорізької обласної філармонії, де експозиція вже кілька разів оновлювалася. Сьогодні тут можна побачити роботи Наталії Коробової, Ольги Хар'якової, Олени Сауріної, Карини Бойко, Ольги Карпенко, Олени Сауріної, Лариси Ермак-Долгової, Вадима Міткова, Любові Мельник.

Як розповіла керівниця ЗМОМ “Колорит” Олена Сауріна, зараз художники готуються до великої ювілейної виставки, яка відкриється у Виставковій залі Національного союзу фотохудожників України.

А на фейсбук-сторінці вже відкриті «Сторінки історії творчого об’єднання митців «Колорит», які розповідають про історію створення творчої організації, яка об’єднала професійних художників, дизайнерів, майстрів деоративно-прикладного мистецтва. Публікуються архівні документи, старі світлини, на яких зображені митці, їх роботи, вернісажі на площі Маяковського та виставки.

«У кожному місті є знакові місця: парки та проспекти, театри та музеї, оглядові майданчики та фонтани. Для Запоріжжя таким улюбленим місцем прогулянок вже не один десяток років є площа Маяковського.

Головна її особливість – це вернісаж картин художників, як уособлення мирного довоєнного життя, куточок стабільності, так звана якірна точка. Митці, незважаючи на всі суворі обставини і сьогодні виходять і демонструють свою творчість, отже, життя продовжується.

Творче об’єднання митців «Колорит» – це історія нашого міста, яка має давнє коріння. Художники вернісажу на площі Маяковського об'єдналися у громадську організацію "Колорит" тридцять років тому.

Ділимося своєю історією створення та діяльністю нашої організації (в публікаціях використовуємо документи, фото та відео записи, матеріали з газет та журналів).

А почалося все ще у вісімдесятих роках минулого століття, коли в будинку культури ДЕЗа (Дніпровський електродний завод) художник Гапонов Юрій Іванович створив клуб художників "Колорит". Виставки, заходи проводились згідно з щомісячними планами, які затверджувалися особисто директором будинку культури Ніколаєвої Н.Н.

Збереглися від руки написані плани, де можна побачити кількість виставок та до яких дат їх готували митці міста. Є фотографії цих історичних архівних документів.

У вересні 1992 року творча група у складі 14 художників м. Запоріжжя, керівник Гапонов Ю.І., звернулась до міського відділу культури з проханням про дозвіл на проведення щоденних благодійних пересувних виставок-продаж власних картин на площі Маяковського, біля фонтану. Виставки на площі Маяковського розпочались з вересня 1992 року.

28 квітня 1994 року виконавчий комітет Запорізької міської ради розглянув надані матеріали і, керуючись Законом України «Про об’єднання громадян», зареєстрував як громадську організацію. У цьому році - ювілей: об’єднанню «Колорит» - 30 років.

Збереглись документи, газетні статті, які свідчать про невтомну творчу діяльність організації та знайомлять з художниками і подіями тих років.

Всі роки організація «Колорит» займалася благодійною діяльністю – дарувала кожен рік картини школам, лікарням, бібліотекам, організаціям. Проводила безкоштовні майстер-класи. Організовувала фестивалі, колективні та персональні виставки в галереях, бібліотеках, брала участь у багатьох заходах міста, - так анонсується цикл публікацій «Сторінки історії творчого об’єднання митців «Колорит».

Як розповіла Олена Сауріна, матеріалу дуже багато, розповіді та світлини публікуватимуться на фейсбук-сторінці “Колориту” з півроку.

А наживо з роботами учасників “Колориту”, нагадаю, можна ознайомитися на площі Маяковського та у паркетній залі обласної філармонії.

 




Схожі новини: