Не розхитувати човен: нам потрібно підтримати нове військове керівництво

Переглядів: 237

11 лютого 2024 17:30

Не розхитувати човен: нам потрібно підтримати нове військове керівництво фото

Не встиг дати інтерв'ю "Галичині" із закликом, який у заголовку, як з'явилося повідомлення, що новий командувач ТрО керував Внутрішніми військами при розгоні Майдану, а командувач Об'єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв заявив, що дізнався про своє звільнення зі ЗМІ. Ох. І тим не менше, попри небезпеку "підставитися", вважаю за необхідно повторити основні тези зі свого інтерв'ю.

1. в Офісі Президента, очевидно, створювали такий ореол політичної конкуренції. Все ж певна частка відповідальності є і на нашій опозиції, оскільки ми бачимо, як вона намагалася протиставити Залужного Зеленському. Але більша відповідальність, безумовно, на владі. І все це призвело до того, що, зрештою, було ухвалено рішення замінити Залужного. На мою думку, це не дуже сприятливий для цього час, оскільки саме зараз іде питання про постачання зброї Україні.

2. Ми не знаємо, чи піде Залужний у велику політику, не знаємо, яким він може бути політиком, не знаємо, чи хоче він цього і чи має хист до політики. Певною мірою Залужного виштовхують у політику. Але чи це відбудеться, я не знаю. Навіть більше, я не хотів би, щоб це відбувалося тепер, під час війни. Поки що він утримався від якихось критичних заяв чи випадів – і це гідна поведінка.

3. Ми повинні сконсолідуватися навколо нашого нового військового керівництва. Ми не маємо ставити під сумнів його спроможності. Сирський – бойовий, заслужений генерал, він успішно провів оборону Києва, Харківську операцію. Ми маємо розуміти, що росія робить і буде робити різноманітні вкиди з метою дискредитації нового керівництва. На жаль, деякі наші журналісти це підхоплюють. Нам нині дуже важливо не потрапити в цю російську інформаційну операцію. Натомість нам потрібно підтримати нову команду військового керівництва країни.

4. Нині дуже важливо, щоб у військовому керівництві залишилися Залужний і його команда, зокрема генерал Забродський, який на початку війни вийшов з політики й повернувся до військових справ. Не хочеться втрачати такий цінний кадровий ресурс. Ці люди нам потрібні так само, як і демонстрація єдності!

5. Є два питання, без розв'язання яких жодне військове керівництво не зможе рухатися вперед: мобілізація та отримання зброї. А це саме сфера відповідальності нашого політичного керівництва. Нагадаю, що частина проблем з мобілізацією розпочалися тоді, коли було ухвалено рішення "оптом" звільнити всіх обласних військкомів і на їх місце поставити хороших людей, проте які не мають належного професійного досвіду.

Якщо в нас будуть військові успіхи, то це додасть аргументації команді Зеленського говорити про правильність рішення щодо відставки Залужного. Але ми маємо налаштовуватись на тривалу боротьбу й розуміти, що чимало в ході війни надалі залежатиме саме від правильних політичних рішень керівництва країни.

Олексій Гарань, Професор НаУКМА, науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи"




Схожі новини: