Такер Карлсон поховав заживо українську дипломатію? Яна Матвійчук

Переглядів: 361

9 лютого 2024 15:30

Такер Карлсон поховав заживо українську дипломатію? Яна Матвійчук фото

До москви приїхав американський телеведучий та політичний оглядач Такер Карлсон. Він взяв інтерв'ю у путіна. Хоча інтервʼю і було максимально нудним, затягнутим та 100% буде незрозумілим американським виборцям-республіканцям, все ж це певний провал для української дипломатії. Особливо, якщо враховувати слова Такера Карлсона про те, що адміністрація Зеленського відмовилася від інтерв'ю.

Хто такий Такер Карлсон?

Такер Карлсон – американський журналіст, який працював на республіканському телеканалі Fox. Він здобув значну популярність у США починаючи з 2016 року, коли почав вести авторське політичне телешоу.

У квітні 2024 року Такера Карлсона звільнили з Fox news. Офіційної заяви не було, але в американській пресі поширювалася думка про те, що Карлсона звільнили через репортаж про захоплення Капітолію 6 січня 2021 року прихильниками Трампа. Також у медіа писали, що Карлсон поширював твердження про те, що Трамп програв на виборах у США через фальсифікацію. Після цього компанія, яка виробляє програмне забезпечення та машини для голосування подала позов на Fox Corp. У позасудовому порядку Fox Corp. виплатила компанії Dominion Voting Systems майже 788 млн доларів. А після цього Такера Карлсона звільнили.

На мою думку, Карлсон Такер – це американський Савік Шустер. Він займається політичною пропагандою і переслідує свої цілі. Я вбачаю 3 можливі причини, чому Такер Карлсон поїхав брати інтерв'ю у путіна:

1. Захотів хайпу.

2. Отримав хабар від путіна.

3. Поєднання бажання хайпу та хабаря.

Інтерв'ю з путіним

Зараз Такер Карлсон як незалежений журналіст полетів до Москви і заявив, що взяв інтерв'ю у путіна.

"Жоден західний журналіст не потрудився взяти інтерв'ю у президента іншої залученої у конфлікт країни, Володимира Путіна. Більшість американців не знають чому Путін вторгся в Україну і які його цілі зараз. Вони ніколи не чули його голос. Це неправильно. Американці мають право знати все про війну у яку вони залучені. І ми маємо право розказати їм про це, бо ми також американці. Свобода слова є нашим вродженим правом. Ми народжені з правом говорити про те, у що віримо. Це право не може бути відібране тими, хто у Білому домі. Але вони все ж пробують. Майже три роки тому адміністрація Байдена нелегально шпигувала за нашими месенджерами і зливала інформацію своїм слугам у новинних медіа. Вони зробили це для того, щоб зупинити плановане нами інтерв'ю з Путіним. Минулого місяця вони зробили це знову, ми у цьому впевнені. Але всупереч цьому ми приїхали до Москви" – сказав Карлсон у анонсі до інтерв'ю з президентом рф.

Для просування інтересів України наші дипломати мали би інтенсивніше працювати з республіканцями та консервативними американцями. Якби більшість республіканців та їхніх виборців підтримували Україну у війні проти росії – ми могли би уникнути того, що бачимо зараз. Карлсон не ризикнув би поїхати до росії та брати інтерв'ю у путіна.

Але зараз Такер Карлсон з москви транслює ретельно підібрану і відточену пропаганду, яка підважує переконання американців і зводить до того, що росія не така вже і погана: "Ми – журналісти. Наш борг – інформувати людей.

Адже про війну, яка йде два роки і повністю перебудовує світ, більшість американців не проінформовані. Вони не мають реального розуміння, що відбувається у цьому регіоні – тут в Росії, або в самій Україні за 600 км звідси. Але вони мають знати, адже вони платять за більшу частину цієї війни способами, які вони ще не повністю сприймають".

Зараз ми стикнемося з тим, що путін отримає право голосу і буде транслювати свою пропаганду на консервативних американців. Це потенційний ризик для України, оскільки республіканці незабаром можуть прийти до влади в США і тоді ми можемо залишитися без допомоги та підтримки.

Що американці думають про Україну

Нещодавно я повернулася з США, де проходив Український тиждень. У межах цього тижня проходили зустрічі, конференції та заходи присвячені адвокації України. До США приїхала ціла делегація з України. От тільки мене нажахало те, що говорили американські політики та конгресмени у приватних розмовах. Консервативні американці нічого не знають про Україну, а українські чиновники під час візитів в США постійно зустрічаюся вже з лояльними до України демократами та республіканцями, оминаючи зустрічі з тими, хто ще не вирішив, чи підтримувати Україну чи ні.

Республіканці ж, насправді, не проти України. Вони просто мало знають про те, що відбувається. Це велика прогалина української дипломатії, яку заповнила російська пропаганда. А фінальним штрихом заповнення цієї прогалини стане інтерв'ю Карлсона з путіним.

Консервативні конгресмени вже зараз транслюють думку про те, що "не все так однозначно". Проте вони, як християни, виступають за мир та припинення вбивства людей. Деякі республіканці говорять про те, що ми маємо поступитися територіями, щоб не гинули люди. До того ж, багато консерваторів не розуміють за що ми воюємо і яке майбутнє України.

Українська дипломатія в США щодо роботи з консерваторами-республіканцями зазнала невдачі. Ми не змогли донести республіканцям, що Україна є консервативною країною, яка виступає за захист життя, міцні сім'ї, індивідуалізм, розвиток вільної економіки. У нас є багато спільних цінностей, які спонукали би республіканців та консервативних американців до підтримки України. Проте зараз у головах консерваторів існує образ України як країни, де життя з моменту зачаття немає жодної цінності, християни не є практикуючими, а з кожного будинку вивішені прапори ЛГБТ. Це теж результат російської пропаганди.

Інтерв'ю з путіним – це удар по підтримці України. Ми маємо жваво відреагувати. Можливо, Володимир Зеленський теж має дати інтерв'ю потужному республіканському медіа, яке би нівелювало трансльовані наративи з Кремля. Можливо, варто би якраз домовитися з телеканалом Fox, де раніше працював Такер Карлсон. Це була би потужна відповідь на ту пропаганду, яка полилася з москви завдяки Карлсону. Телеканал Fox – це важливе республіканське медіа і я припускаю, що вони були б навіть раді розмазати дешеву пропаганду від їхнього колишнього співробітника Такера Карлсона.

В будь-якому разі, українські дипломати недооцінили російську пропаганду в США та проґавили лояльність конгресменів-республіканців. І на те, щоб донести їм правильні меседжі про Україну нам треба буде вже дуже багато часу.

Зараз ж, вже після виходу інтерв'ю стало очевидним, що воно провальне і не досягне своїх пропагандистських цілей. Адекватні здорові люди не поведуться на цю "нудну маячню старого діда". Очевидно, що глядач побачив путіна не як лідера світового рівня, а лише як старого маразматичного діда, який не може відповісти на питання журналіста. Ті, хто любив путіна – будуть любити його далі. Тих, хто не любив, інтерв'ю Такера Карлсона не переконає.

На щастя для нас, інтерв'ю Такера Карлсона з путіним не стало останнім цвяхом у кришку української дипломатії, але показало слабке місце. Зараз ми маємо шанс заповнити цю прогалину і розвіяти хиткі пропагандистські тези путіна про історію росії та України. І нам не доведеться для цього брехати, на відміну від росіян.

Блог автора – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст блогу не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ньому піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора блогу.

Яна Матвійчук Підприємиця, член Ради Women's Aid International




Схожі новини: