Мир в Україні стане основою для післявоєнної архітектури безпеки в регіоні.

Переглядів: 187

8 лютого 2024 19:10

Мир в Україні стане основою для післявоєнної архітектури безпеки в регіоні. фото

Посол Великобританії в НАТО Девід Куоррі заявив, що Україні не варто сподіватися на суттєвий прогрес у питанні членства на саміті НАТО у Вашингтоні. Саміт відбудеться 9-11 липня 2024 року, і його рішення є пріоритетним викликом для української дипломатії. Мабуть оптимістичним варіантом було би отримання запрошення до членства, нехай навіть із відкладеною датою і з умовою закінчення війни та повернення повного контролю за територіями. Проте, формулювання можуть бути і менш перспективними. Не виключено, що до останнього моменту розглядатимуться кілька варіантів тексту, і рішення ухвалюватимуться в останній момент, як це було у 2023 році на Вільнюському саміті.

Проте, набуття членства в НАТО залишається найбільш вагомою гарантією післявоєнної безпеки в Україні та в регіоні. Тому Україна зі свого боку має виконувати всі зобов'язання, а також проводити активні дипломатичні переговори на всіх майданчиках. Найбільш конкретним "домашнім завданням" для інтеграції в НАТО є Адаптована річна національна програма (аРНП) на 2024 рік. Програма передбачає проведення реформ у сфері військового управління, цивільного контролю та нагляду за ЗСУ, протидію корупції, реформування органів безпеки та правопорядку. Програма передбачає чіткі індикатори на кінець 2024 року та органи державної влади, відповідальні за кожен індикатор.

Проте, окрім виконання технічних вимог аРНП, визначальним чинником для рішень саміту НАТО буде політична готовність країн-членів до членства України в умовах протидії з боку Російської Федерації. В цьому контексті запрошення України до членства може розглядатися як частина нової глобальної угоди між Заходом та Росією про сфери геополітичних інтересів та механізми вирішення суперечок.

Для проведення стратегічних дискусій Україна посилює своїх переговірників досвідченими міжнародними політиками. Минулого тижня в Києві оголосили про створення робочої групи з питань безпеки та євроатлантичної інтеграції. До складу групи увійшли колишня президентка Литви Даля Грибаускайте, колишній президент Польщі Александр Квасневський, колишній прем'єр Великої Британії Борис Джонсон, співголова Комітету зовнішньої політики та оборони парламенту Німеччини Пітер Макей, Курт Волкер та інші відомі особи. Координують роботу групи А.Єрмак та А.Ф.Расмуссен. Минулий досвід співпраці цих політиків у галузі безпеки був успішним. Розроблений ними Київський договір безпеки став основою для декларації про гарантії підтримки України, підписаної країнами G7 в липні 2023 у Вільнюсі. На базі декларації розробляються двосторонні угоди про підтримку України. Ці угоди передбачають багаторічні зобов'язання партнерів щодо надання військової, фінансової та розвідувальної допомоги Україні. Основна ідея – допомогти Україні побудувати високотехнологічну армію та потужний оборонно-промисловий комплекс, які стануть вагомим запобіжником від повторення нової агресії. Ці угоди мають діяти до набуття Україною членства в НАТО, коли включаться уже гарантії колективної безпеки за статтею 5 Статуту альянсу.

Безпекові гарантії на нинішньому етапі можуть бути різноманітними і багаторівневими. До прикладу, потребує дискусії варіант укладення із США угоди про отримання статусу основного військового союзника поза НАТО. Хоча, є і критичні зауваження щодо цього треку, перш за все називають ризики гальмування членства в НАТО в разі його отримання. У співпраці з ЄС Україна може розраховувати на удосконалення фінансування військових потреб через Європейський Фонд Миру, із виділення 5 мільярдів євро щороку протягом найближчих чотирьох років. Євросоюз активно працює над реформуванням своєї зовнішньої і оборонної політики, і уроки української війни в цій діяльності враховуються максимально.

Вже цього року може бути проведений Глобальний саміт миру, де лідери країн розглянуть плани мирного врегулювання на основі української "формули миру". Саме цей майданчик розглядається як фінальна точка у серії робочих зустрічей та закритих переговорів.

16-18 лютого відбудеться Мюнхенська безпекова конференція, де питання нової архітектури безпеки і досягнення миру в Україні буде пріоритетним. А на полях планується низка важливих двосторонніх переговорів щодо фінансової, військової та дипломатичної підтримки України.




Схожі новини: