Спроба N2, і знову невдала. Новий закон про мобілізацію від влади: чому всім знову набрехали, і що пропонує "Розумна Політика"?

Переглядів: 355

5 лютого 2024 15:55

Спроба N2, і знову невдала. Новий закон про мобілізацію від влади: чому всім знову набрехали, і що пропонує Розумна Політика? фото

Епопея з ухваленням законопроекту про мобілізацію триває. Після того, як Уряд відкликав ганебний законопроект N10378, який збурив суспільство, всі чекали адекватної редакції, з урахуванням потреб і позиції військових, що міститиме відповіді на найважливіші і найнагальніші питання.

Але, на жаль, влада знову наступила на ті ж граблі, зареєструвавши нову редакцію закону про мобілізацію (N10449).

Якщо коротко – нам усім знову набрехали

Ключові норми, яких найбільше очікують наші захисники та все українське суспільство, так і не з'явилися. Натомість закручування гайок там дуже добре передбачено!

Нам обіцяли, що електронних повісток не буде. Але в новому законопроекті все прописано саме під таку систему. Та ще й нагадаю, що на початку року поспіхом в Парламенті був протягнутий закон N10062 про "цифрове рабство". Чи це не підготовка ґрунту для електронних повісток?!

Усіх заспокоювали, що порушень прав громадян не буде. Але в проекті чітко прописано блокування рахунків, заборона керування транспортом і обмеження виїзду за кордон та надання консульських послуг для тих, хто вчасно не став на облік!

У новому проекті немає демобілізації. Ефемерні 36 місяців і рішення Ставки – це профанація! Рішення про демобілізацію можна очікувати безкінечно, до того ж 36 місяців служби десь на Заході держави і 36 місяців під Авдіївкою – це, м'яко кажучи, зовсім різні речі.

Також ні зрозумілої системи ротації, ні підготовки і забезпечення кадрового резерву, ні фінансового забезпечення захисників у новому законопроекті не прописано!

До чого все це призведе?

Такими методами влада точно не заохотить громадян йти в армію. Це призведе до зворотного. Люди почнуть масово виводити гроші в кеш, щоб запобігти блокуванню рахунків, а судова система буде перевантажена, масово штампуючи справи на вимогу ТЦК.

Про повернення українців з-за кордону теж можна забути. Автори проекту спонукають їх отримувати інший паспорт і виходити з громадянства України.

"Забувши" про нормальну демобілізацію і ротацію, влада деморалізує захисників, які вже два роки воюють на фронті. Вони фізично і морально виснажені. Вони прямо кажуть, що відчувають себе рабами, не розуміючи, коли буде завершення служби!

Що ми пропонуємо і на чому будемо наполягати

Разом з командою "Розумної Політики" ми продовжимо боротися за справедливі норми і вже готуємо альтернативний законопроект.

У ньому ми збережемо ключові норми, які вже прописували в законопроекті N10378-3.

- Зрозумілий механізм демобілізації - через 24 місяці служби, з яких 8 місяців військовий провів у зоні бойових дій

- Залишаємо чинні на сьогодні підстави відстрочки від мобілізації та звільнення з військової служби

- Закріплення усіх виплат захисникам на рівні закону, від 20 до 100 тис грн. Так само виплата 15 млн грн родинам загиблих героїв має бути прописана в законі.

- Збереження віку мобілізації 27 років (а не 25, як хоче влада)

- Виключаємо розділ, який порушує права громадян і навантажує судову і банківську системи

- Електронний кабінет призовника/військовозобов'язаного/резервіста має реєструвати держава, і ні в якому разі не використовувати його для надсилання електронних повісток.

- Вручення повісток – лише фізично і очно виключно працівниками ТЦК. Також даємо право на фото- і відеофіксацію цього процесу громадянам, а не лише працівникам ТЦК.

- Передбачаємо пільгове нарахування вислуги років: 1 місяць служби за 3 місяці.

- І про справедливість. Оскільки війна має бути війною для всіх – ми пропонуємо відправляти народних депутатів у відрядження на фронт. Щоб кожен нардеп віком до 60 років рішенням Головкома був направлений на місяць у розпорядження до певної бригади в зону бойових дій, і виконував там функціонал відповідно до своєї військово-облікової спеціальності. Одночасно в таке відрядження можуть відбувати до 30 парламентарів, щоб не паралізувати роботу Ради, а такий список формуватиметься в алфавітному порядку. Народні депутатки можуть їздити в такі відрядження добровільно.

Влада втратила багато часу. Спочатку ігри з "шашликами", "2-3 тижнями", "кавою в Ялті", а потім перекладання відповідальності за все на військових замість якісної підготовки до тривалої війни. Все це зіграло з усіма злий жарт. Але ж це не "95 квартал", а доля держави і людей!

Тому досить ганьбитися перед захисниками, досить демотивувати військових і громадян, які мають іти захищати Україну на фронті! Нам потрібен дійсно розумний і адекватний закон, який нарешті зміцнить обороноздатність держави, а не ще більше деморалізує українців!

Дмитро Разумков Український державний діяч, політик.




Схожі новини: