Укриття у дворі та ремонт у квартирах: у Запоріжжі продовжується відбудова зруйнованого ворожою ракетою будинку

Переглядів: 284

1 лютого 2024 21:15

Укриття у дворі та ремонт у квартирах: у Запоріжжі продовжується відбудова зруйнованого ворожою ракетою будинку фото

У будинку на проспекті Соборному, 151, який був частково зруйнований внаслідок ракетної ворожої атаки 6 жовтня 2022 року, завершують ремонт квартир та найпростішого укриття.

Сьогодні з ходом робіт на об’єкті ознайомився секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв.

«Загалом тут ремонтують 22 квартири, 12 з яких – у відбудованому підʼїзді. В усьому будинку встановлюють водостічну систему і продовжують утеплювати перекриття даху і зовнішніх стін. Тривають ремонтні роботи у всіх підʼїздах та роботи з благоустрою на прибудинковій території. В укритті виконують внутрішні роботи, планують встановити вентиляцію і електромережу», - розповів Анатолій Куртєв.

Укриття, яке збудували у дворі багатоповерхівки на 10 під’їздів, може вмістити до 100 осіб.

Відновлювальні роботи розпочали у серпні минулого року, провівши перед цим демонтажні роботи та детальне обстеження. П’ятий, останній поверх, почали відбудовувати в роковини трагедії, 6 жовтня.

Паралельно з відновленням конструктивної частини секції, велися і внутрішні роботи: відбудовані приміщення майже одразу розпочинали оздоблювати.

Окрему увагу на обʼєкті приділяють фасадним роботам, оскільки будинок є частиною архітектурного ансамблю і памʼяткою архітектури. Його зовнішній вигляд та архітектурні особливості будуть повністю відтворені. Нагадаємо, що багато запоріжців знають будинок по культовому кафе “Маленький Париж”, де в радянські часи збиралася творча інтелігенція і богема Запоріжжя. Кафе давно “кануло в Лєту”, але пам’ять про нього залишилася.

Початковий проєкт відновлення постраждалої багатоповерхівки був розрахований на кілька років, а його вартість складала 339 мільйонів.

При розрахунку цієї суми проєктант урахував можливе майбутнє підвищення цін і тому заклав у проєкт верхню межу вартості матеріалів. Але через те, що підрядник працював швидко і за три місяці встиг виконати 60% робіт, більшість матеріалів було придбано у минулому році.

- У сукупності з постійним моніторингом цін та проєктними рішеннями під час корегування проєкту це дозволило нам заощадити попередньо 70 мільйонів гривень. І це з урахуванням виконання додаткових робіт, яких не було у початковому проєкті, - зазначали на сайті Запорізької міської ради в листопаді минулого року.

Відновлення історичної будівлі вже виходить на фінішну пряму.

Нагадаємо: 6 жовтня 2022 року близько 5-ї ранку російські військові завдали ракетних ударів по Запоріжжю. Зокрема, поцілили ракетами С-300 в житлові багатоповерхівки на Сталеварів,16 та проспекті Соборному, 151. Всього росіяни завдали 7 ударів, загинуло 20 людей.

Ситуація ще на трьох будинках:

Сталеварів, 16. У квартирах відновленого під’їзду завершують монтаж електромереж та починають монтаж інженерних мереж. На даху укладають металочерепицю.

Зестафонська, 10. На сходових майданчиках 1-го під’їзду укладають керамічну плитку. У 2-му і 3-му під’їздах виконують штукатурні та шпаклювальні роботи.

Кияшка, 22. Завершено заміну каналізаційних випусків будинку. У квартирах розпочато укладання керамічної плитки, завершуються штукатурні роботи. У приміщенні ЦНАПу прокладають електромережі та виконують «стяжку» підлоги.

Джерело: сайт Запорізької міської ради

Фото з сайту ЗМР і В'ячеслава Твердохліба




Схожі новини: