Герої фільму - реальні люди: у Запоріжжі показали стрічку про Маріуполь, яку зняв 17-річний мешканець міста

Переглядів: 366

27 січня 2024 23:40

Герої фільму - реальні люди: у Запоріжжі показали стрічку про Маріуполь, яку зняв 17-річний мешканець міста фото

У Запоріжжі відбулася прем'єра документального фільму про блокаду Маріуполя «IMAGINE:WAR».

Його зняв 17-річний режисер Владислав П'ятін-Пономаренко. Хлопець знімав на все, що було у нього в наявності (зокрема, документував події на непрофесійну камеру, яка заряджалася від сонячної енергії)

Показ, організатором якого виступив центр "ЯМаріуполь. Запоріжжя", проходив у міській бібліотеці в Комунарському районі. На нього прийшли переселенці, які виїхали до Запоріжжя з цього окупованого міста.

Прем'єра стрічки відбулася у жовтні 2023 року в місті Дніпро. На прем“єрі у Запоріжжі побував маріупольський тележурналіст В’ячеслав Твердохліб, який поділився враженнями про стрічку та її перегляд.

- Фільм розповідає про 75 днів життя  Владислава у блокадному Маріуполі, - розповів тележурналіст. - На початок повномасштабної війни йому, автору та починаючому режисеру, було 17 років.

Владислав П'ятін-Пономаренко пробув у місті до середини травня. Результатом  зйомок стало створення фільму "IMAGINE:WAR".

"Я знімав на все, що можливо було. Від старенької камери до камери ноутбуку, з якого я зараз спілкуюсь з вами", - розповів хлопець онлайн глядачам фільму, серед яких було багато маріупольців.

Після перегляду хронології у своєрідному "відеощоденнику", люди не могли стримувати емоції: для багатьох з них по ту сторону екрану були рідні місця та знайомі обличчя.

"Я був на лівому березі і знімав завжди за найменшої можливості. Щойно з'являлась можливість зарядити гаджет або з’являвся зв'язок... Знімав десь до 15 березня, а вже потім десь з 3 квітня, коли ми повиходили з підвалів та почали ходити за водою.

Всі герої цього фільму - реальні люди, мої близькі та знайомі. Дуже не хотілось, аби ця відеохронологія була б втрачена, тому я й вивіз карту пам'яті з відео буквально в трусах", - ділиться з земляками автор фільму по відеозв'язку з Ірландії.

Зараз у цій країні хлопець працює над створенням нового фільму, про проблеми підлітків. А головне - розповідає та доносить до місцевої спільноти те, що насправді відбувалось в блокадному місті.

Як казали присутні на показі стрічки, зараз головне - це правда.

"Вона і має перемогти. Адже має бути історична справедливість. Нехай через роки, але треба, щоб нас зрозуміли і відчули, що тоді ми пережили", - казали на перегляді фільму маріупольці.

Фото В'ячеслава Твердохліба




Схожі новини: