Не завжди отримували своєчасний доступ: Рафаель Гроссі виступив перед Радою безпеки ООН з доповіддю про ситуацію на ЗАЕС

Переглядів: 437

26 січня 2024 22:30

Не завжди отримували своєчасний доступ: Рафаель Гроссі виступив  перед  Радою безпеки ООН   з доповіддю про ситуацію на ЗАЕС фото

Рафаель Гроссі доповів про ситуацію на Запорізькій АЕС делегатам Радбезу ООН
  
Генеральний директор Міжнародного агентства з ядерної енергії Рафаель Гроссі вшосте від початку повномасштабного вторгнення виступив  перед Радою Безпеки Організації Об’єднаних Націй із доповіддю щодо ситуації в Україні, зокрема на тимчасово окупованій Запорізькій АЕС.

Основне з промови:

  •  вперше у світовій історії війна ведеться на великих ядерних об'єктах;
  •  на окупованій російськими військами ЗАЕС регулярно виникає проблема втрати зовнішнього електроживлення, необхідного для охолодження реакторів (зафіксовано вісім випадків повних блекаутів);
  • місія МАГАТЕ на майданчику ЗАЕС не завжди отримувала своєчасний доступ до деяких об’єктів станції.

Як повідомив Енергодарський міський голова Дмитро Орлов у своєму телеграм-каналі, Рафаель Гроссі також зазначив, що ситуація з ядерною та фізичною безпекою на Запорізькій АЕС залишається вкрай нестабільною.

Доповідь Рафаеля Гроссі можна прочитати за посиланням

Гендиректор МАГАТЕ заявив, що відвідає тимчасово окуповану росіянами ЗАЕС

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі невдовзі здійснить  візит на захоплену росіянами Запорізьку атомну електростанцію, щоб особисто ознайомитися із ситуацією на ній після руйнування греблі Каховської ГЕС, а також для зустрічі з російським «керівництвом» ЗАЕС.

Рафаель Гроссі збирається з’ясувати довгострокові плани станції, які передбачають «спробу перезапустити один або кілька реакторів». Адже, за його словами, «це питання має глибокі наслідки для ядерної безпеки».

Для обговорення питань безпеки найбільшої в Європі – Запорізької – АЕС він планує також відвідати Київ і Москву.

В тему

На Запорізькій АЕС може виникнути нова загроза ядерній та радіаційній безпеці

За словами в.о. голови правління АТ «НАЕК «Енергоатом» Петра Котіна, найближчим часом спливає дозволений виробником шестирічний термін перебування ядерного палива в усіх шести реакторах тимчасово окупованої Запорізької АЕС.

Подальша експлуатація такого палива порушує умови технічних специфікацій, встановлених з урахуванням норм безпеки, та може призвести до руйнування цілісності паливних елементів і, як наслідок, до радіаційної аварії.




Схожі новини: