Знижує чи піднімає. Як впливає на тиск темний шоколад

Переглядів: 302

24 січня 2024 23:03

Знижує чи піднімає. Як впливає на тиск темний шоколад фото

Темний шоколад може знизити ризик гіпертонії, але необхідні додаткові дослідження.

Високий кров’яний тиск (есенціальна гіпертензія), або гіпертонія, є основним фактором ризику серцево-судинних захворювань, таких як інсульт і серцевий напад. Темний шоколад містить флавоноїди, які можуть допомогти знизити кров’яний тиск.

Експерти з Китаю провели дослідження, результати якого опублікувало медичне видання MedicalNewsToday. У ньому взяли участь понад 64 000 осіб європейського походження. Вони використовували метод менделівської рандомізації, щоб вивчити зв’язок між споживанням темного шоколаду і ризиком розвитку гіпертонії.

Результати дослідження показали, що люди, які споживали більше темного шоколаду, мали нижчий ризик розвитку гіпертонії. Дослідники також виявили, що темний шоколад може знизити ризик венозного тромбоемболізму, який виникає, коли у вені утворюється тромб.

Однак лікарі зазначили, що результати їхнього дослідження мають бути підтверджені іншими дослідженнями. Крім того, вони зазначили, що темний шоколад містить багато калорій і цукру, тому важливо вживати його в помірних кількостях.

Що кажуть експерти

Доктор Рігвед Тадвалкар, сертифікований кардіолог із Providence Saint John’s Health Center у Санта-Моніці, штат Каліфорнія, сказав:

«Результати цього дослідження дають значні надії на профілактику есенціальної гіпертензії. Якщо майбутні дослідження підтвердять причинно-наслідковий зв’язок, це може відкрити шлях не тільки до рекомендацій щодо харчування, а й до біоактивних сполук або екстрактів, отриманих із темного шоколаду, для розробки нових методів лікування та профілактики есенціальної гіпертензії».

Доктор Чен-Хань Чень, сертифікований інтервенційний кардіолог і медичний директор програми структурних захворювань серця в Медичному центрі MemorialCare Saddleback у Лагуна-Хіллз, штат Каліфорнія, сказав:

«Із досліджених захворювань споживання темного шоколаду було пов’язане зі зниженням ризику гіпертензії, але не з будь-якими іншими станами. Хоча це важливий висновок, його клінічне значення обмежене».

Рекомендації щодо вживання темного шоколаду

Темний шоколад — це хороше джерело флавоноїдів, які мають антиоксидантні та протизапальні властивості. Однак важливо обирати темний шоколад із високим вмістом какао, не менше 70%. Флавоноїди в темному шоколаді руйнуються під час нагрівання, тому найкраще вживати темний шоколад у сирому вигляді.

Рекомендована добова доза темного шоколаду становить 25−30 грамів. Це приблизно дві плитки темного шоколаду із вмістом какао не менше 70%.

Однак важливо зазначити, що темний шоколад також містить калорії та жир. Тому важливо вживати його в помірних кількостях у рамках збалансованої дієти.

Джерело: NV




Схожі новини: