Картини у «Хлібні»: на виставці у Софії Київській є роботи відомої запорізької художниці

Переглядів: 353

21 січня 2024 11:05

Картини у «Хлібні»: на виставці у Софії Київській є роботи відомої запорізької художниці фото

У галереї «Хлібня» Софії Київської відкрилася підсумкова виставка «Київські пленери 2023”, на якій представлено близько сотні робіт 28 художників-пленеристів з України і Словаччини.

Упродовж минулого року митці виходили на пленер у різні мальовничі куточки, щоб на папері чи полотні передати колір, світло, повітряні ефекти природи, властиві саме моменту, коли художник перебуває просто неба.

Більша частина пленеристів, учасників виставки, має художню освіту, інші — художники-аматори. Сьогодні у виставкових залах галереї вони демонструють різні рівні фахової підготовки, різні техніки і манери малювання, різні композиційні підходи відображання натурного мотиву і трактування його.

Ідейним натхненником заходу є група “Київські паленери”, створена у 2022 році прихильниками традиції колективного пленерного малювання. Учасники групи не тільки сформували спільноту пленеристів Києва та Київщини, а й залучили до пленерного живопису художників зі Словаччини. Їхні роботи доповнюють на виставці твори українських художників-пленеристів.

Серед учасників виставки - відома запорізька художниця Лариса Єрмак-Долгова, персональна виставка якої у кінці того року відбулася у Запорізькому обласному художньому музеї. Вона стала продовженням виставки, яку відкрили 23 лютого 2022 року і на наступний день через повномасштабне вторгнення армії рф закрили.

На виставці у столичній галереї “Хлібня” представлено 5 робіт запоріжанки.

«В першій залі галереї є два маленьких етюди. Один, Ботанічний сад им. О. В. Фоміна, написаний під час спільного пленеру з київськими художниками, - розповіла Лариса Єрмак-Долгова. - Другий - біля Лаври трохи пізніше в цей же день.

Хочу додати, що це був спонтанний для мене пленер (Пленер одного дня), до якого я не готувалась зовсім. Друзі-митці запропонували взяти участь, надали папір та фарби, домовились про місце, зустрілись, і разом творили в затишку, невеличкою натхенною групкою.

Вперше у мене навіть не було олівця, і всю архітектурну композицію робила лише фарбами.

Друга - це окрема VIP зала. Беру участь із трьома новими акварелями. Роботи написані за останні місяці, (після виставки в музеї). Це квіти, які надихали мене після персональної виставки в Запорізькому обласному художньому музеї.

Лариса Єрмак-Долгова на відкриття виставки поїхати не змогла. На ньому побувала запорізька журналістка Наталія Зворигіна, яка тимчасово мешкає в столиці.

 - Від заходу отримала велику  естетичну насолоду, - поділилася Наталія.  - Додам, сталося не без приємних сюрпризів. Організатори влаштували безпрограшну лотерею, лотами якої стали 64 роботи українських митців. Всі виручені кошти направили на підтримку ЗСУ.

Фото Наталії Зворигіної та Лариси Єрмак-Долгової




Схожі новини: