Іран атакував балістичними ракетами Ірак біля консульства США. Що це значить для України

Переглядів: 249

16 січня 2024 20:45

Іран атакував балістичними ракетами Ірак біля консульства США. Що це значить для України фото

Корпус вартових Ісламської революції Ірану (КВІР) заявив, що завдав ударів балістичними ракетами по кількох цілях в Іраку та Сирії.

У тому числі, за твердженнями іранських сил, нападу зазнав "ізраїльський шпигунський центр" біля столиці курдського автономного регіону в Іраку міста Ербіль. Також атакували цілі в Сирії, пов'язані з угрупуванням "Ісламська держава".

Експерти неодноразово висловлювали застереження, що Іран може почати постачання своїх балістичних ракет Росії для війни проти України. Поки що такі припущення не були підтвердженні. Балістичні ракети можуть збивати тільки сучасні і дуже дорогі системи ППО PATRIOT та SAMP/T.

Така атака балістикою ще раз показала, що ці ракети можуть чітко вражати ціль, а в разі передачі Росії будуть великою проблемою для України.

Як повідомляє агенція Reuters з посиланням на джерела в спецслужбах, вибухи було чути приблизно за 40 кілометрів від Ербіля, серед іншого в цьому районі розташоване консульство США і житлові райони.

Державний департамент США заявив, що американські об'єкти під час удару не постраждали, проте засудив дії Ірану як безвідповідальні.

"Ми відстежували ракети, які влучили в північну частину Іраку та Сирію. Американські об'єкти та співробітники не постраждали", — повідомила офіційний представник американської Ради національної безпеки Едрієнн Вотсон.

Влада курдського регіону Іраку повідомила, що в результаті іранських ударів вбили щонайменше чотирьох мирних жителів, а шестеро отримали поранення.

Прем'єр-міністр регіону Масрур Барзані назвав ракетний удар по Ербілю "злочином проти курдського народу".

За даними джерел, на які посилається агенція Reuters, серед убитих був відомий курдський бізнесмен, мультимільйонер Пешрав Дізайї та кілька членів його родини. У його будинок влучила щонайменше одна ракета.

Reuters нагадує, що Дизайї був близький до правлячого в регіоні клану Барзані і займався масштабними девелоперськими проєктами в курдській частині Іраку.

За даними Reuters, інша ракета влучила у будинок високопоставленого офіцера курдської розвідки, а ще одна - у курдський розвідувальний центр. Польоти в аеропорту Ербіля припинили, повідомляють джерела агентства.

Тим часом Корпус вартових Ісламської революції заявив про знищення "шпигунських центрів та збіговиськ антиіранських терористичних груп у регіоні".

Згідно із заявою КВІР, ракетного удару завдали по штабу ізраїльської спецслужби "Моссад" у курдському регіоні Іраку. Незалежного підтвердження цих тверджень немає.

AFP цитує повідомлення офіційного агентства КВІР, за даними якого також завдали ракетного удару по розташованій у Сирії інфраструктурі "Ісламської держави".

КВІР додає, що ця атака була відповіддю на "останні злочини терористичних груп, які несправедливо зробили мучениками групу наших дорогих співвітчизників у Кермані та Раску".

На початку січня на поминальній церемонії у місті Керман, присвяченій пам'яті вбитого рік тому діяча Корпусу вартових Ісламської революції Касема Сулеймані, пролунали потужні вибухи. Загинуло близько 90 людей, багато людей отримали поранення.

Відповідальність за цей напад взяла на себе "Ісламська держава".

А Касема Сулеймані вбили за наказом президента США.

У цьому регіоні нещодавно коаліція країн на чолі з США та Британією завдали ударів по єменських хуситах, яких підтримує Іран. Це зробили з метою недопущення атак хуситів по кораблях у Червоному морі, які блокують морську торгівлю.




Схожі новини: