Хто такі єменські хусити і чому вони атакують кораблі в Червоному морі

Переглядів: 1092

12 січня 2024 22:10

Хто такі єменські хусити і чому вони атакують кораблі в Червоному морі фото

У ніч проти 12 січня США і Британія завдали ракетно-бомбових ударів по об'єктах руху хуситів в Ємені.

Захід змушений був вдатися до таких заходів через численні напади хуситів на судна, що прямують через Червоне море.

Хусити - це угруповання, яке контролює велику частину Ємену.

Їх підтримує Іран. Росія заступилася за хуситів, засудивши удари по їхніх об'єктах в Ємені.

В полоні хуситів перебувають четверо українських моряків, повідомив президент Володимир Зеленський. Він пообіцяв, що Україна працюватиме над їхнім поверненням.

Про те, що рано вранці в п’ятницю американські та британські військові за підтримки Австралії, Бахрейну, Канади та Нідерландів завдали успішних ударів по об’єктах хуситів, повідомив президент США Джо Байден.

Під удари потрапили понад 12 об’єктів, у тому числі в столиці Ємену Сані, а також Худайді - портовому оплоті хуситів у Червоному морі. Серед мішеней були матеріально-технічні центри, системи ППО та склади зброї хуситів.

Чому хусити атакують судна в Червоному морі

Напади почалися після старту війни Ізраїлю та ХАМАСу 7 жовтня.

Хусити заявили, що підтримують ХАМАС і будуть атакувати будь-яке судно, що прямує до Ізраїлю. Чи всі атаковані кораблі дійсно прямували саме туди, невідомо.

У листопаді вони заявили, що захопили ізраїльське вантажне судно.

Відтоді вони атакують комерційні судна за допомогою безпілотників і балістичних ракет.

З листопада по грудень атаки хуситів у Червоному морі зросли на 500% . Загроза стала настільки великою, що великі судноплавні компанії припинили перевезення в регіоні, а витрати на страхування зросли в 10 разів з початку грудня.

Великі судноплавні компанії, в тому числі Mediterranean Shipping Company, Maersk, Hapag-Lloyd і нафтова компанія BP, заявили, що відводять судна від Червоного моря.

Є побоювання, що зростуть ціни на паливо і розірвуться ланцюги постачання. Майже 15% світової морської торгівлі проходить через Червоне море. Воно з’єднується із Середземним морем Суецьким каналом і є найкоротшим судноплавним шляхом між Європою та Азією.

Вашингтон звинуватив Іран у тому, що той бере "глибоку участь" у плануванні операцій проти комерційних суден у Червоному морі.

Хто такі хусити

Хусити - це озброєне угруповання в Ємені, яке представляє мусульманську меншість шиїтів країни - зейдитів (шиїтів у Ємені 35%, а сунітів - 65%). Вони отримали свою назву від імені засновника руху Хусейна аль-Хусі.

Рух був створений у 1990-х роках для боротьби з корумпованим, на їхню думку, режимом тодішнього президента Алі Абдалли Салеха. Вони також називають себе "Ансар Аллах", або "Партизани Бога".

Президент Салех за підтримки армії Саудівської Аравії намагався знищити хуситів у 2003 році, але вони вистояли.

З 2014 року хусити ведуть громадянську війну проти уряду Ємену. У боротьбі з хуситами єменський уряд підтримує коаліція арабських країн на чолі з Саудівською Аравією та ОАЕ.

За даними ООН, станом на початок 2022 року війна призвела до загибелі приблизно 377 тисяч людей. Чотири мільйони людей змушені були покинути свої домівки.

Хусити заявляють, що разом із ХАМАС, "Хезболлою" та під проводом Ірану вони - частина "осі опору" проти Ізраїлю, США та всього Заходу.

Хто підтримує хуситів

Хусити наслідують "Хезболлу", шиїтське збройне угруповання в Лівані.

За даними американського дослідницького інституту Центр боротьби з тероризмом, з 2014 року "Хезболла" ділиться з ними своїм військовим досвідом і навчає.

Хусити вважають союзником Іран, оскільки Саудівська Аравія є їхнім спільним ворогом.

Іран підозрюють у тому, що він постачає хуситам зброю. США стверджують, що саме за допомогою іранської розвідки вони можуть успішно атакувати кораблі.

"Ми знаємо, що Іран брав активну участь у плануванні операцій проти комерційних суден у Червоному морі", - заявила речниця Білого дому з питань національної безпеки Едріен Вотсон.

Іран заперечує свою причетність до нападів хуситів у Червоному морі.

США та Саудівська Аравія стверджують, що Іран надав хуситам балістичні ракети, які ті випустили по столиці Саудівської Аравії Ер-Ріяду 2017 року. Тоді ракети вдалося збити.

Крім того, Саудівська Аравія звинуватила Іран у постачанні крилатих ракет та безпілотників, які хусити застосували для атаки на саудівські нафтові об'єкти у 2019 році.

Хусити випустили десятки тисяч ракет малої дальності по Саудівській Аравії та атакували цілі в ОАЕ. З початком війни в Газі вони також запускали балістичні ракети та безпілотники в бік Ізраїлю.

Постачання цієї зброї порушило б ембарго ООН на таку діяльність. Іран заперечує, що постачає зброю хуситам.

Росія, яка є союзником Ірану, різко засудила удари країн Заходу по об'єктах хуситів. Вона запросила на 12 січня термінове засідання Радбезу ООН для обговорення цього удару.

“Авіаудари США по Ємену – черговий приклад зневажання англосаксами резолюцій РБ ООН та повна зневага до міжнародного права в ім'я ескалації ситуації в регіоні заради своїх руйнівних цілей”, – заявила офіційний представник МЗС Росія Марія Захарова у своєму телеграм-каналі.

Яку частину Ємену контролюють хусити

Офіційним урядом країни є Президентська керівна рада, якій президент Абдраббу Мансур Хаді передав свої повноваження у квітні 2022 року.

Однак вона базується у столиці Саудівської Аравії Ер-Ріяді після того, як Хаді втік туди в 2015 році.

Більшість єменського населення мешкає на територіях, підконтрольних хуситам. Крім Сани та півночі Ємену, хусити також контролюють узбережжя Червоного моря.

Угруповання збирає податки та друкує гроші.

Рада Безпеки ООН заявила, що до 2010 року у хуситів було від 100 000 до 120 000 прихильників, у тому числі тих, хто перебував у озброєних загонах.

Джерело: ВВС

 




Схожі новини: