Слово 2023 року в Україні - що обрали

Переглядів: 271

7 січня 2024 12:46

Слово 2023 року в Україні - що обрали фото

Словник сучасної української мови та сленгу “Мислово” словом 2023 року назвав слово “мобілізація”.

За словами укладачів словника, цей термін перебував у центрі суспільної дискусії протягом усього року, а пік інтересу до нього припав на грудень, коли уряд вніс до парламенту законопроєкт про мобілізацію.

"Мобілізація потіснила іншого кандидата, контрнаступ, який, на жаль, отримав значно більше медійної підтримки, аніж матеріально-технічного забезпечення, і, як наслідок, приніс більше фрустрації, аніж видимих результатів", - йдеться у пресрелізі "Мислово".

Серед інших претендентів на звання слова року укладачі словника виділити такі:

  • ухилянт - чоловік, який ухиляється від мобілізації. Ухилянтами також називають політичне керівництво країни, яке відмовляється брати на себе відповідальність за складні рішення та перекладає її на військових;
  • яйця по 17 гривень - через корупційний скандал у Міністерстві оборони України;
  • блокада/деблокада - у зв’язку з блокадою Росією українських морських портів та їх частковою деблокадою, а також через блокування українсько-польського кордону польськими перевізниками;
  • літо в Криму - теза начальника Головного управляння розвідки Кирила Буданова, що стала символом завищених очікувань українського суспільства від контрнаступу.
  • позиційна війна - термін набув популярності після публікації статті головнокомандувача Залужного про перехід війни на новий етап.
  • конфлікт - несправджені очікування від контрнаступу призвели до значної турбулентності в українському суспільстві та низки конфліктів, зокрема між президентом Зеленським та головнокомандувачем Залужним.
  • дрон - різке збільшення використання дронів, зокрема FPV та морських дронів, мало суттєвий вплив на перебіг бойових дій в цьому році.
  • ШІ (штучний інтелект) - єдине слово у переліку, безпосередньо не пов'язане з війною в Україні, хоча і його присутність укладачі пояснюють інтеграцією ШІ у військові системи.

Словник “Мислово” створили у 2012 році з метою фіксації неологізмів, сленгу та інших проявів сучасної української мови. Участь у його створенні беруть самі користувачі.

“Мислово” обирає слово року водинадцяте. Основними критеріями при виборі слова року є його популярність та соціальна значущість.

Наприклад, 2022 року словом року стала фраза "русский военный корабль, иди на ...", а 2013-го, коли таке слово обирали вперше, - "Євромайдан".




Схожі новини: