Новий тип: у Запорізькій області зафіксували перший випадок “Піроли”

Переглядів: 358

3 січня 2024 19:15

Новий тип: у Запорізькій області зафіксували перший випадок “Піроли” фото

Щотижнево в області на COVID-19 хворіють від 350 до 430 осіб. Так, протягом попереднього тижня на COVID-19 захворіли 302 мешканця підконтрольної території. Дорослі складають 84%.

За 11 тижнів з початку епідсезону (він розпочався 2 жовтня 2023) зареєстровано 13 летальних випадків – все від COVID-19.

Як повідомив головний державний санітарний лікар Запорізької області Тарас Тищенко, у кінці минулого року в області зафіксували перший випадок коронавірусу нового типу під назвою “Pirola”.

«Станом на 29.12.2023 перші випадки нового штаму вірусу “Pirola”, що належить до варіанту “Omicron”, зафіксовані у Запорізькій, Вінницькій, Кіровоградській областях. Це підтверджено результатами секвенування зразків носоглоткових змивів, яке проводилось в референс-лабораторії з діагностики ВІЛ/СНІДу, вірусних та особливо небезпечних патогенів Центра громадського здоров’я України», - зазначив посадовець.

За даними Центру громадського здоров’я України на сьогодні територією України циркулює 17 різновидів вірусу SARS-CoV-2 варіанту “Омікрон”, за ними ведеться епідеміологічне спостереження.

За симптомами та клінічним проявом захворювання субваріанту “Pirola” не виявлено особливих відмінностей від попередніх штамів COVID-19.

Загрозу коронавірус SARS-CoV-2 становить у для людей з хронічними захворюваннями, а також старшого віку. Такі люди мають підвищений ризик тяжкого перебігу хвороби або можливість отримати ускладнення.

Єдиний засіб профілактики цієї хвороби, або уникнення тяжких форм інфекції, є вакцинація.

В тему

  • «Pirola» - це підштам «Омікрону», але в ньому зафіксований вищий рівень мутацій - понад 30 змін. Це означає, що він може бути більш стійким до вже набутого імунітету після хвороби чи вакцинації.
  • Відомо, що штам «Pirola» може бути ще заразнішим, а перебіг хвороби - ще важчим.
  • Симптоми нового штаму не відрізняються від вже відомих. Йому також притаманні втрата смаку та запаху, підвищення температури тіла, кашель та лихоманка. Хоча не виключено, що новий штам COVID-19 може мати й інші симптоми.



Схожі новини: