Що почитати у січні. 37 літературних новинок від українських видавництв

Переглядів: 282

3 січня 2024 10:20

Що почитати у січні. 37 літературних новинок від українських видавництв фото

Українські видавництва вже розпочали свій книжковий 2024 рік, поділившись з LIGA.Life новинками на січень.

У першому місяці року на українських читачів чекає багато захопливих романів та детективних історій, збірки поезії, а також нонфікшн з різних сфер – від економіки до історії. 

1.КСД

Аргайл

Автор: Еллі Конвей.
Опис: Легендарна Бурштинова кімната, восьме диво світу, була втрачена у часи Другої світової війни. А зараз її заповзявся знайти російський олігарх Федоров: це допоможе йому здобути підтримку електорату і стати президентом.

ЦРУ недарма вважає його найнебезпечнішою людиною в світі: Федоров здатний дестабілізувати світовий порядок і занурити людство в хаос. Щоб зупинити його й дістатися до легенди першими, ЦРУ збирає команду суперагентів. Але серед них є один новачок. Його звуть Обрі Аргайл. Саме він – той джокер, який може змінити всю заплановану гру. 

Фото: КСД

Двері у Літо 

Автор: Роберт Гайнлайн.
Опис: Інженер Ден Девіс був на порозі грандіозного успіху. Винайдений ним домашній робот-помічник мав подарувати вченому славу і гроші. Але з'ясувалося, що на механізмах Ден знається набагато краще, ніж на людях.

Друг і наречена зрадили його й відправили туди, звідки немає вороття. Дорога в один кінець? Тільки не для нього. Ден повернеться, бо має врятувати двох – кота, упевненого, що навіть посеред зими знайдуться двері в Літо, і ту, хто завжди чекає на нього.

Фанат

Автор: Нік Горнбі.
Опис: Роб – затятий меломан, який керує власним напівзбанкрутілим музичним магазином у Лондоні. Роба тільки-но кинула дівчина, Лора. Йому водночас і прикро, і приємно відчути себе вільним. Зрештою, її музичні смаки не були ідеальними. Слухаючи, як його співробітники складають черговий топ найкращих пісень, Роб створює свій – п'ять історій кохання, що завершилися невдало, і водночас намагається зрозуміти, де у стосунках із жінками він бере фальшиву ноту. Виявляється, що без Лори його життя звучить як осінній блюз.

Фото: КСД

2. Discursus

Повільні танці

Автор: Василь Карп'юк.
Опис: У цій химерній книжці познайомитеся з пересічними людьми, які займаються буденними справами. Наприклад, ловлять рибу в молочній річці, що тече в їхній квартирі, прирощують вербові гілки до ступень, аби стати вищими на зріст, чи спілкуються з померлими родичами, які завітали на Різдво.

Чи може вам цікаво, що б робила карпатська нявка, якби переїхала до Києва? Що розкаже бездомний пес за чашкою кави? Чи що станеться з тим, чиїм тілом заволодіє мисляча виноградинка?

У сніговому полоні

Автор: Анатолій Дністровий.
Опис: Богдан і Людмила знані й успішні фахівці в медичній сфері. Вони часто бачаться на професійних зустрічах і семінарах, а одного разу опиняються в невеликому гірському селищі, занесеному снігом, без зв’язку із зовнішнім світом, електрики і фахової медичної допомоги. Саме там вони зможуть зрозуміти, що насправді відчувають одне до одного. Це історія про те, як важко іноді зрозуміти власні почуття, і як ізоляція від світу допомагає розібратися в непевних життєвих ситуаціях.

Фото: Discursus

Місце сили

Автор: Іванна Стеф’юк.
Опис: Ця книжка культурологічних есеїв, розмислів, етюдів і нарисів – справжній портал у світ традицій Буковини, Покуття, Гуцульщини, Опілля. Також вона відкриває культуру національних спільнот – румунської, молдовської, німецької, єврейської, польської.

3. Жорж

Безсмертя: історія кохання

Автор: Дана Шварц.
Опис: Після страти Джека єдине, що залишилося в житті Гейзел, – пацієнти з найбрудніших вулиць Единбурга й занедбаний родинний маєток. Не певна, чи насправді врятувала "воскресителя", вона вже готова повірити в те, що все це їй просто примарилося: поцілунок у могилі, етереум, безсмертя Бічема.

Зрештою, через невдячну пацієнтку Гейзел теж ризикує потрапити на шибеницю, як і Джек. Єдиний її шанс на порятунок – вирушити до Лондона і знайти причину загадкової хвороби принцеси Шарлотти, онуки короля Георга ІІІ. Але схоже, що лікувати доведеться не тільки принцесу, а й весь гламурний королівський двір, заражений смертельними таємницями та підступними змовами.

Фото: Жорж

4. Видавництво 21

Вдома чекає Марко

Автор: Галина Лицур-Щадей. 
Опис: Дані 37 років. У неї є все, про що мріяла її мама: освіта, престижна робота з відповідною зарплатою, власна квартира у великому місті, зрештою, бездоганна репутація. Чого ще бракує для щастя? Як виявляється, головного – самої себе. Щоб спробувати бодай наблизитися до нової, хоч і давно омріяної мети, Дана перериває успішну кар’єру у великій корпорації і влаштовується продавчинею у квіткову крамницю. 

Лінія зусилля

Автор: Таіс Золотковська.
Опис: Це три історії про боротьбу за щастя. Події відбуваються в сучасній Україні. У книжці переплетені кілька сюжетних ліній. Закоханий хлопчик Герман бореться із зовнішнім і внутрішнім Злом. Його мати Ханна – молода жінка – шукає шлях до самої себе та йде наперекір нормам релігійної спільноти. І розчарована Віра, ховаючись від невдалих взаємин із близькими людьми, повертається в рідне місто, щоб дослідити сімейну таємницю. Кожному із героїв необхідно докласти зусилля, щоб прорватися до світла. Та чи стане в них сил? 

Фото: Видавництво 21

Ми робили бомби для Гітлера

Автор: Марша Форчук Скрипух.
Опис: Ліду та її молодшу сестру захоплюють і розділяють нацисти. Ліду відправляють у трудовий табір, де вона працює від ранку до ночі тільки на хлібі та юшці, одягнена в одну лише тоненьку сукню і без взуття. Навіть якщо їй удасться пережити війну, як вона знову знайде свою сестру?

5. Наш Формат

Корейське економічне диво

Автор: Еліс Амсден.
Опис: Південна Корея стала взірцем "пізньої індустріалізації": не маючи досвіду в інноваціях, вона перетворила навчання у країн-інноваторів на національну ідею. Уряд свідомо обмежив використання зовнішньої допомоги на купівлю іноземних технологій, новітнього обладнання та цілих заводів "під ключ". Щоб зберегти підтримку держави, корейські компанії мали увійти в галузі машинобудування, суднобудування, електроніки та металургії, хоча раніше займалися пошиттям одягу й очищенням рису. Зусилля себе виправдали, і Корея сама стала інноватором, указуючи шлях для інших країн.

Фото: Наш Формат

Атоми і попіл

Автор: Сергій Плохій.
Опис: Автор розповідає драматичну історію шести найбільших ядерних катастроф, що спіткали людство у ХХ столітті: аварія на Чорнобильській АЕС, руйнування станції "Фукушіма-1" унаслідок цунамі, ядерні випробування на атолі Бікіні, Киштимська аварія, пожежа на станції "Віндскейл" та аварія на Три-Майл-Айленді.

Спираючись на глибокі дослідження та показання свідків, Плохій простежує розгортання кожної кризи, ключові рішення учасників подій, а також реакцію урядів, які часто намагалися приховати масштаби катастроф.

Вірші з бійниці

Автор: Максим Кривцов.
Опис: Прочитайте ці вірші. Побудьте поруч. Зіпріться на обвалену стіну. Подихайте сирістю й порохом. Послухайте, як співають птахи на початку весни і працює ворожа техніка на дванадцяту годину. А тоді підійдіть до бійниці — й дивіться.

Як курява ковтає будинки. Як рвуться сталеві нитки снарядів. Як стираються вулиці, наче коректором. Як пострибунчик сонця падає додолу. Як вигинається трава після того, як по ній пройшла група піхотинців. Як дідусь тягне велосипед і зникає в тумані. Мусимо побачити дерева і гори, сніги і ріки, любов. І дихати, бо це сьогодні розкіш.

Фото: Наш Формат

6. Vivat

Битва за життя: щоденник 2022 року

Автор: Анатолій Дністровий. 
Опис: Перед вами — щоденник-хроніка наближення, початку і розгортання великої війни. Битва за життя й свободу триває, Україна дає рішучу відсіч "русскому міру". Автор є спостерігачем та учасником низки описаних подій, зокрема як митець, аналітик, військовослужбовець. Щоденник обрамлюють графічні картини Анатолія Дністрового, частину із яких він створював під час блекауту при свічках взимку 2022-2023 років.

Космос, прийом

Автор: Марк Лівін.
Опис: Зоряна складає сумні пісні на укулеле й зачитується книжкою про хлопця, який мандрує лісами. А інколи боляче б’ється ногою об кут, щоб вивільнити свої емоції й почуття. Зоря — м’яка, потайлива і трохи незграбна підлітка. Ніхто не знає, що вона відчуває насправді. Навіть Мама. Ровесники закохуються, курять травку, завойовують авторитет, а Зоря витрачає всі заощадження на пошук батька, про якого багато років поспіль затято мовчить уся родина. Дівчина вирушає на пошуки чоловіка, причетного до її появи на світ, — і опиняється на порозі дому батька, який вважає себе ветераном міжгалактичної війни.

Фото: Vivat

Я працюю на цвинтарі

Автор: Павло Белянський. 
Опис: Павло написав книжку після кількох років роботи на кладовищі — він був співвласником контори з виготовлення пам’ятників. Замальовки про живих і мертвих, про неймовірне кохання й нестерпну дріб’язковість, про образи й прощення нікого не залишають байдужими. Збірку покладено в основу фільму "Я працюю на цвинтарі", сценарій до якого написав також Белянський. 

7. Віхола

Сіра пейна

Автор: Анатолій Дністровий.
Опис: "Вулик" на промзоні. Сорокарічний художник, який живе відлюдником у своїй майстерні. Натурниці, поети, коханки. Виставки й творча криза. На перший погляд – типова замальовка із життя провінційної богеми. Та що ж відбувається насправді?

У своїй новій повісті Анатолій Дністровий через взаємини митців показує руйнацію "вежі зі слонової кості". З часів романтизму вона уособлювала таїну творчості, егоцентризм митця, його дистанціювання від суспільства, але в теперішньому прискореному світі стала статичною, опинилася на периферії й доживає останні дні.

Фото: Віхола

Товаришки. Новели

Автор: Олена Пчілка.
Опис: Оповідання Олени Пчілки — це прекрасні замальовки з життя українських заможних родин, столичної й провінційної еліти, життєвого ладу, усталеного в маєтках і садибах наприкінці ХІХ століття. 

Візити, бали, концерти, клубні зібрання були часто покликані організувати вдалий шлюб для дівчат, проте водночас забезпечували підтримку національної традиції, поширення українських ідей, зародження жіночої університетської освіти. Йдеться, наприклад, про перших українок, які сіли на студентську лаву поруч зі своїми ровесниками й здобувають лікарський фах у Швейцарії. 

Ісландія. Північні дні опівночі

Упорядник: Андрій Гладій.
Опис: Це книжка про незвідані ісландські стежки та потаємні місцини, недосяжні для ока мандрівників. Разом з Андрієм ви прогуляєтеся водоспадами й льодовиками, помилуєтеся північним сяйвом і фіордами, спостерігатимете за зміною пір року, пізнаєте ісландську мову та інші дивовижі острова, загубленої серед вод Атлантичного океану та рунистої мряковини Півночі. 

Фото: Віхола

8. #книголав

Закарбовано на кістках. Таємниці, які ми залишаємо після себе

Автор: Сью Блек.
Опис: Спираючись на роки своїх досліджень і надзвичайний досвід, всесвітньо відома судова антропологиня, професорка Сью Блек пояснює, як працюють судові антропологи, щоб ідентифікувати померлу особу, як вони допомагають патологоанатому визначати спосіб і причину смерті; у який спосіб життєвий досвід записується на наших кістках і як наука допомагає розплутувати загадки та приховані історії в тому, що ми залишаємо позаду.

Я не знаю, як про це писати: збірка оповідань та есеїв

Кураторка: Ірена Карпа.
Упорядниця: Жанна Капшук.
Авторки: Анастасія Нарольська, Анна Гольдін, Анна Сєдих, Анна Софіна, Вікторія Герасимчук, Вікторія Климок, Вікторія Степаненко, Галина Чепурко, Ганна Підлісна, Дарина Зерній, Дарія Солодовник, Ірина Шмигельська, Каріна Армлос, Катерина Компаненко, Катерина Науменко, Ксенія Яценко, Ксеня Лук’яненко, Марина Лазовік, Марія Карапата, Надія Бадло, Наталія Крайнюк, Наталка Ремез, Ніла Ревчук, Оксана Кравець, Оксана Левчук, Оксана Тунікова, Олеся Філіпенко, Ольга Дмитренко, Ольга Сауленко, Поліна Біляєва (Polina Biliaieva), Поліна Воронова, Христина Живогляд, Яра Мудра (Ярослава Матвєєнко).
Опис: Це збірка творів авторок-учасниць курсу письма Ірени Карпи My Story. Це історії проживання російсько-української війни, які, художньо переосмислені та втілені в оповідання й есеї, звучать розмаїто, але є голосами одного спільного досвіду.

Фото: #книголав

КнигаLove 3.0. Любов, що перемагає

Упорядниця: Олена Павлова.
Опис: Це третя в серії поетичних антологій збірка чуттєвої та сильної української поезії. Ці вірші наповнюють світлом, теплом і щемом. Це поезія протиотрути. Це та сама мова, що складається з приголосних, голосних і ніжності. Сучасні зірки української поезії та нові імена, класики й потужний голос поетів Розстріляного Відродження, яких у нас уже ніколи не заберуть. Читати ці вірші зараз — відвойовувати свою пам’ять, право бути собою і любити.

9. Видавництво Старого Лева

Як розмовляти з дітьми про мистецтво
Як розмовляти з дітьми про мистецтво ХХ століття (оновлені перевидання)

Автор: Франсуаза Барб-Ґалль.
Опис: Простими словами і в зручній формі авторка підказує, як навчити дітей "бачити" картину, розуміти її і відчувати. На найпоширеніші й найактуальніші питання запропоновано лаконічні відповіді, покликані задовольнити цікавість і заохотити до нових пошуків. Це конспект, путівник, довідник і мистецький альбом водночас, який можна ретельно вивчати вдома, нашвидкуруч гортати у транспорті чи розглядати в парку.

Фото: Видавництво Старого Лева

Віндобонський апокриф

Автор: Катерина Девдера.
Опис: Марта Кравченко — українська художниця-аристократка — відчайдушно виборює власне право творити, любити, бути тією, ким покликана бути. Кохання до Майстра та захоплення мистецтвом, що зродилися ще в серці юної дівчини, визначили й означили той шлях, яким вона обрала йти. Утім, зустріч зі скульпторкою Анною та її кузеном — чуйним лікарем Антонієм — додає нових барв до Мартиного життя, сповненого гірких спогадів. Події цієї поетичної й майже казкової оповіді розгортаються поміж Києвом і Віднем, Поділлям і Карпатами наприкінці ХІХ сторіччя, міцно сплітаючи водно правду й вигадку — як у кожному апокрифі.

Справа Аляски Сандерс

Автор: Жоель Діккер.
Опис: Квітень 1999 року. Жителів Маунт-Плезанта, мирного містечка в Нью-Гемпширі, сколихнуло жахливе вбивство — на березі місцевого озера знайшли понівечене тіло молодої жінки Аляски Сандерс. Розслідування швидко завершили, поліція викрила злочинця та його спільника.

Але через 11 років моторошні деталі справи знову виринають на поверхню. Сержант Перрі Ґегаловуд, який тоді вів справу, отримує тривожного анонімного листа. Невже поліція пішла хибним слідом? До нового розслідування долучається письменник Маркус Ґольдман, добре відомий читачам за попередніми романами Жоеля Діккера: "Книга Балтиморів" і "Правда про справу Гаррі Квеберта". Чи зможе Маркус розкрити неймовірно заплутану справу і цього разу?

Фото: Видавництво Старого Лева

10. Лабораторія

Світ і все, що в ньому є

Автор: Александар Гемон.
Опис: Одного червневого дня 1914 року, коли до Сараєва прибуває ерцгерцог Франц Фердинанд, а Рафаель Пінто зайнятий роботою у батьковій аптеці, світ вибухає. Рафаель не готовий ні до війни, ні до служби в армії. А проте він має йти на фронт. 

Десь в окопах серед Галичини його фантазії остаточно руйнуються. Війна зовсім не схожа на студентські будні у розпусному Відні, літні прогулянки чи замріяні вечори. Єдине, що тримає Рафаеля на фронті, — любов до свого побратима Османа. 

Осман на противагу поетичному Рафаелю не має жодних ілюзій щодо війни, він сміливий і завзятий. З ним можна наважитися на будь-що, навіть на втечу з фронту. Чи вдасться закоханим здійснити таку авантюру? І чи врятує їх любов на шляху до свободи?

Зустрінемося в іншому житті

Автор: Катріона Сільві.
Опис: Тора та Санті – незнайомці в чужому місті. Коли випадкова зустріч переплітає їхні долі, вони відразу впізнають одне в одному споріднену душу. Однак через кілька днів історію, яка так і не встигла розпочатися, обриває трагічний випадок.

Але це лише одна із багатьох їхніх зустрічей. Ніби магніти, Тора і Санті притягуються знову і знову. Життя за життям вони перетворюються у друзів, партнерів, коханців або ворогів. Та їх ніколи не покидає дивне відчуття, що вони вже знайомі. Врешті невипадкові закономірності й розмиті спогади поєднуються в цілу картинку. Та перш ніж їхні численні життя завершаться, вони повинні дізнатися, хто вони одне для одного насправді. 

Війна. Як конфлікти формували нас

Автор: Маргарет Макміллан.
Опис: Історикиня Маргарет Макміллан розглядає способи, якими війна вплинула на людське суспільство і як зміни в політичній організації, технології чи ідеології вплинули на те, як і чому ми воюємо. Від античної історії до сьогодення Макміллан робить висновки з уроків минулих воєн і демонструє, що війна має багато облич.

11. НК-Богдан

Планета мавп

Автор: Булль П’єр.
Опис: Головний герой — журналіст Улісс Меру, який у складі космічної експедиції потрапляє на планету, де правлять розумні мавпи, а люди, тупі тварини, не зуміли піднятися вище еволюційними щаблями. Сповнена їдкої іронії, ця книжка була і зостається рефлексією на тему соціальних змін і вічного циклу розвою і занепаду великих цивілізацій.

Фото: НК-Богдан

Мені 15 років, і я не хочу померти. Не таке-то воно легке, життя

Автор: Арноті Крістін.
Опис: Перша частина автобіографічної книжки – "Мені 15 років, і я не хочу помирати" – присвячена облозі Будапешта під час Другої світової війни. Авторка розповідає про життя мешканців будинку, розташованого на березі Дунаю, що під час кривавих боїв за місто між совєтськими та німецько-фашистськими військами протягом двох місяців ховались у підвалі свого будинку. 

Другу частину "Не таке-то воно легке, життя" — присвячено історії родини головної героїні, що емігрувала від радянського терору спершу у Задунайський край, а відтак в Австрію. Крістіні — талановитій, освіченій дівчині зі шляхетної родини — вдається умовити батьків дозволити їй поїхати у Францію, де вона сподівається стати відомою письменницею. Проте, як з`ясувалося, знайти їй своє місце у французькому суспільстві було дуже непросто. Попри всі негаразди героїня Крістін Арноті таки втілила в життя мрію своєї юності: її роман взявся видати книгою французький видавець. 

Кривава Кафа. Перерваний шлях Шехзаде (Книга 1)

Автор: Олександра Шутко.
Опис: Події у романі відбуваються наприкінці XV століття в османській Кафі (нині – це Феодосія), що в Криму. Султан Баязид ІІ надіслав туди намісником свого молодшого сина – шехзаде Мехмеда задля налагодження дипломатичних відносин із московитами. Цією ситуацією скористався кримський хан Менглі Гірей. Намагаючись отримати незалежність від османського султана, він наблизив до себе шехзаде Мехмеда, зробивши його зятем. Невдовзі той почав суперечити батькові й накликав на себе біду. Наступним намісником Кафи у п’ятнадцять років став майбутній султан Сулейман Пишний. Про його батьків – шехзаде Селіма (Селіма І Явуза) і Хафсу також оповідається у романі.

Фото: НК-Богдан

12. Фоліо

Історія західної філософії

Автор: Бертран Рассел.
Опис: На сторінках дослідження в популярній формі викладено історію західної філософії від її народження в еллінській античності й до минулого століття. А від традиційних історій філософії вона відрізняється насамперед тим, що автор не схиляє покірно голову перед великими попередниками. Він-бо й сам має неабияку вагу в історії філософії, тож розмовляє з ними на рівних.

Я, Богдан

Автор: Павло Загребельний.
Опис: Історичний роман-сповідь Загребельного. Автор зображує події 1654 року під час національно-визвольної війни українського народу. Твір написаний у формі монологу Богдана Хмельницького, який розповідає про свій життєвий шлях. Роман цікавий роздумами й думками гетьмана про долю України. Богдан не просто розповідає, він ніби розмірковує і пояснює свої вчинки, в яких розкривається не лише як мудрий державний діяч, полководець, а і як звичайна людина зі своїми слабкостями й пристрастями.

Фото: Фоліо

Смерть у Берестові

Автори: Петро Кралюк, Олександр Красовицький. 
Опис: Вдумливий, спостережливий та небайдужий до всього, що діється навколо, мандрівник і книжник Симеон разом зі своїми друзями та випадковими знайомими, серед яких реальні історичні особи й вигадані персонажі, відкриває для себе й читачів водночас знайомі та невідомі епізоди середньовічної історії Української держави. На сторінках роману він захопливо розповідає про місця, які відвідує, та ситуації, свідком чи учасником яких стає. Хто зацікавлений та насправді винен у смерті князя Володимира? Як це вплине на подальшу історію Київської України-Русі та долі персонажів твору?

13. Фабула

Посібник біохакера 

Автори: Яакко Халметоя, Оллі Совіярві, Теему Аріна.
Опис: Це книжка про здоров’я та гарне самопочуття. Її автори – доктор медичних наук Оллі Совіярві, експерт із технологій Теему Аріна та експерт із харчування Яакко Халметоя — розповідають, як збалансувати різні аспекти життя: сон, харчування, фізичну активність, роботу й розумову діяльність. Що є тими 20% внеску, які надають 80% результатів, коли йдеться про оптимізацію стану здоров’я? 

Імперфекціоністи 

Автор: Том Рахман.

Опис: У 1950 році в Римі з’явилася англомовна газета — плід пристрасті та фантазії одного мультимільйонера. Понад пів століття вона дивувала й розважала читачів із багатьох куточків світу. Але з початком епохи Інтернету наклад газети починає стрімко падати, у неї досі немає власного сайту, майбутнє здається похмурим. Проте репортери та редактори, схоже, цього не помічають, бо занурені в бурхливе особисте життя.

У цьому груповому портреті дивовижних персонажів, яких не об’єднує нічого, крім служіння приреченій ідеї, безліч зворушливих та смішних моментів, неочікуваних сюжетних поворотів і зламаних доль. 

 




Схожі новини: