Без снігу та морозу: яка погода буде у Запоріжжі на Новий рік

Переглядів: 296

26 грудня 2023 14:00

Без снігу та морозу:  яка погода буде у Запоріжжі на Новий рік фото

Уже вдруге з початку нинішньої зими запоріжці побачили сніжок і практично відразу з ним розпрощалися - він розтанув під дощем при плюсовій температурі.

А Новий рік вже близько! У більшості містян новорічні подарунки вже, напевне, приготовлені, ялинки закуплені, місце для зустрічі Нового року обрано. Але всіх, звісно, цікавить, який же сюрприз підготувала нам пані Погода у Новорічну ніч?

На це питання відповідає заступниця начальника Запорізького обласного центру з гідрометеорології Тетяна Сорокіна.

«Вночі очікується 1-6 з позначкою «+», вдень 1 січня  - до 7-12° тепла, без опадів, слабкий південний вітер.

Напевно, когось це засмутить, бо ми чекаємо на Новорічну ніч дива, справжньої казки із засніженими ялинками, морозцем, що іскриться у вечірніх вогнях сніжком. Але треба пам'ятати про те, що наш регіон розташований у такій кліматичній зоні, для якого характерні малосніжні зими з нестійкою погодою.

Нетривалі морозні періоди чергуються з частими відлигами, і температура в зимові місяці в нашому регіоні може коливатися від позитивних 15-18 до негативних - 30-33° морозу. На території Запорізької області немає стійкого снігового покриву протягом усіх зимових місяців. І дощ у грудні-лютому - таке ж часте явище, як і сніг.

Тому і погода у Новорічні свята у різні роки була дуже різноманітною. Найнижча температура у Запоріжжі у новорічну ніч спостерігалася у 1969 р. - 22,8° морозу, а найвища, +10,8° – у 1971 р., - зазначила Тетяна Петрівна.

За її словами, незвичайним (який запам'ятовується) був Новий рік у 1979 році, коли було зафіксовано таке рідкісне для зими явище, як гроза.

- У новорічну ніч йшов дощ, який поступово перейшов у сніг, спостерігалася ожеледиця. Весь набір явищ - як зимових, так і літніх! Температура повітря ввечері 31 грудня була +1°, а на ранок 1 січня знизилася до -9°, - нагадала заступниця начальника Запорізького гідрометцентру.

Вже кілька років запорожці новорічну ніч проводять без снігу. Зате сніговим і морозним, справді казковим, був Новий рік у 2009 році.

- Висота снігу сягала 32 см, а стовпчик термометра опустився до позначки -7°. А у 2017 році першого січня жителів нашого міста порадувала своєю красою ажурна паморозь на гілках. Але діаметр відкладень сягав 35 мм, що класифікується як стихійне метеорологічне явище, - розповіла Тетяна Сорокіна.

Цікаво знати

КОРОТКА КЛІМАТИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА СІЧНЯ ДЛЯ ЗАПОРІЖЖЯ

  • Середня місячна температура повітря складає 2,5° морозу.
  • Абсолютний максимум температури повітря – 14,1° тепла (22.01.1948).
  • Абсолютний мінімум температури повітря – 31,8° морозу (10.01.1940).
  • Середня місячна кількість опадів складає 43 мм.
  • Найбільша кількість опадів за місяць – 126 мм (1966).
  • Максимальна добова кількість опадів – 31 мм (12.01.1987).

ПРОГНОЗ СЕРЕДНЬОМІСЯЧНОЇ ТЕМПЕРАТУРИ ТА КІЛЬКОСТІ ОПАДІВ У СІЧНІ 2024 РОКУ

  • Середня місячна температура передбачається 0,6° морозу, що на 1,9° вище за норму.
  • Місячна кількість опадів очікується 43 мм, що в межах норми.

 




Схожі новини: