Чарівна музика Різдва: запорізький Маестро дав концерт разом із співачкою світового рівня

Переглядів: 334

25 грудня 2023 13:35

Чарівна музика Різдва: запорізький Маестро дав концерт разом із співачкою світового рівня фото

Програма «Мелодії Різдва», яка прозвучала у Концертному залі імені Глінки Запорізької обласної філармонії у виконанні академічного симфонічного оркестру під керуванням Василя Коваля, викликала величезне захоплення у поціновувачів музики.

Для святкового концерту Маестро підібрав просто чудову програму з різдвяних мелодій українських та зарубіжних композиторів. До речі, з приходом Василя Коваля, який народився, виріс та розвивав свою творчу кар'єру у західній частині України — на Закарпатті та у Львові, у філармонії частіше почали звучати твори саме українських композиторів.

На концерті «Мелодії Різдва», зокрема, прозвучав чудовий твір заслуженого діяча мистецтв України, лауреата премії ім. М. Леонтовича та Л. Ревуцького, композитора Михайла Шведа «Різдвяна сюїта». Твір складається з шести частин: «Во Віфлєємі», «Нова радість», «Добрий вечір, тобі», «Спи, Іісусе», «Щедрик», «Радість нам се явила».

Ще однією прем’єрою у Запоріжжі стало виконання «Різдвяних симфонізмів» Івана Небесного. Витончені симфонічні інтерпретації найвідоміших і найулюбленіших колядок, у яких кожна коляда «оживає» багатством барв і гармоній, а мелодика й експресія української усної музичної традиції об’єднується з надбанням європейського класичного мистецтва і перетворюється у справжню музичну симфонічну оповідь.

14 частин «Різдвяних симфонізмів» Івана Небесного – не просто цитати в сучасній обробці. Це справжня магія музично-колористичних картин, що захоплює з перших же тактів. Частини «Різдвяних симфонізмів» Івана Небесного, вважаю, заслуговують на те, щоб їх усі назвати: 1. Ой дивнеє Народження. 2. Нова радість стала. 3. Щедрик. 4. Темненькая нічка. 5. У надії Божа Мати. 6. Ой, як прилітали та й два соколоньки. 7. Бог ся рождає. 8. Що то за предиво? 9. Ой, сивая тая зозуленька. 10. У Вифлеємі нині новина. 11. Янголи в небі. 12. Ой, учора ізвечора (Маланка). 13. Нині Рождество Божого Дитяти. 14. Небо і Земля. Це була дивовижна музика і просто неймовірне виконання!

Найпочеснішою глядачкою у залі обласної філармонії була, без сумніву, народна артистка України, оперна діва світового рівня Людмила Монастирська, яка приїхала до Запоріжжя (у якому, до речі, була вперше) на запрошення Василя Коваля. Людмила Монастирська була у захваті від професіоналізму запорізьких музикантів, диригента Василя Коваля і програми, яка прозвучала!

Наступного дня пані Людмила співала головну партію - принцеси Турандот -  у опері Джакомо Пуччіні "Турандот" на сцені “Дніпро-Опера”, пан Василь диригував оркестром Дніпровського театру опери і балету.

А через кілька днів їх творчий тандем побачили кияни і гості столиці — у Києві відбувся концерт "Різдвяний вечір за участю Людмили Монастирської" і Національного камерного ансамблю “Київські солісти” під керуванням Василя Коваля.

“Людмила Монастирська - солістка найвеличніших оперних сцен світу: «Ла Скала» в Мілані, Королівського театру Ковент-Гарден у Лондоні, «Метрополітен-опера» у Нью-Йорку, Баварської опери.

Оперна діва світової слави заспіває в Україні свій сольний концерт у супроводі Національного ансамблю "Київські солісти" під орудою диригента Василя Коваля. Концерт відбудеться у вишуканому залі "Атріум" готелю "Fairmont".

В програмі вечора найвідоміші твори світової класики поєднуватимуться із відомими творами українських композиторів і традиційними українськими різдвяними піснями. Це унікальна незабутній грандіозний різдвяний вечір варто побачити на власні очі! - так анонсувався цей прекрасний концерт.

У виконанні оперної діви та ансамблю у затишній залі прозвучали “Різдвяні симфонізми” Івана Небесного, “Щедрий вечір”, “Тиха ніч”, “Що то за предиво?”, “Колискова”, “Темненька нічка”, “Vissi Darte+”, “Ave Maria”, “O mio babbino caro”, “Panis Angelicus”, “White Cristmas”, арія з опери "Манон Леско".

Слухачі не могли стримати емоцій! Вони довго не відпускали визнану у світі вокалістку і музикантів, влаштувавши їм бурю овацій!

Їх почуття висловила відома продюсерка Олена Мозгова: “Я бачила і чула різні концерти і спектаклі .. але це диво дивне було просто бальзам на всі мої рани… Богиня і Орфей .. надзвичайне поєднання краси, сили, почуття і енергії! Ви неймовірне поєднання! це вражає!».

Своїми емоціями поділився і Василь Коваль: “З особливими відчуттями, після вийняткового концерту. З вишуканим глядачем, надзвичайно професійним колективом, під назвою, Національний камерний ансамбль Київські солісти та неповторною Людмилою Монастирською, а також гарним, різдвяно- новорічним настроєм”.

Запорізькі глядачі також з нетерпінням чекають на “Богиню і Орфея” у залі Запорізької обласної філармонії. Як повідомила керівниця Запорізької обласної філармонії Ірина Конарева, є домовленість з Людмилою Монастирською про її виступ на сцені Концертного залу імені Глінки у новому році.




Схожі новини: