«Обміну немає. Ми чекаємо”: у Запоріжжі провели автопробіг на підтримку військовополонених

Переглядів: 503

24 грудня 2023 20:00

«Обміну немає. Ми чекаємо”: у Запоріжжі провели автопробіг на підтримку військовополонених фото

Сьогодні, 24 грудня 2023,  у Запоріжжі відбувся автопробіг "Не мовчи! Полон вбиває! Друге Різдво в полоні!" на підтримку оборонців Маріуполя, які перебувають у російському полоні ще з весни минулого року.

У ньому також взяли участь близькі військовослужбовців, які потрапили у полон під час бойових зіткнень з ворогом.  Це продовження акції "Не мовчи! Полон вбиває!", яку рідні та близькі захисників України провели тиждень тому на площі Героїв.

На акцію зареєструвалися водії близько 30 автівок, по дорозі до них могли доєднатися усі бажаючі. Автомобілі з прапорами та плакатами, у тому числі іноземними мовами,  зробили два кола на Прибрежній магістралі, а потім водії групами   роз’їхалися по різних районах обласного центру.

Проїжджаючи мимо місця збору колони біля Вознесенівського парку, деякі водії на знак підтримки сигналили. А коли учасники автопробігу виїжджали, то машини зупинилися, пропускаючи їх.

Як зазначила амбасадорка і організатор акції Ольга Плечун, мета автопробігу — в черговий раз привернути увагу громадськості та міжнародних організацій до військовополонених, які вже другий рік зустрічатимуть Різдво та Новий рік у полоні. Тому що останній обмін  був у червні.

"Головне — повернути хлопців живими. Не їх тіла, а їх живих. Найперше, це стосується військових, які вийшли в «почесний полон», під гарантії ООН і Червоного Хреста. Але це також стосується всіх, хто потрапив у полон. Вони усі не забуті. Це наші сини, рідні, і ми вертатимемо кожного і не мовчатимемо про долю кожного", - підкреслила Ольга.

Волонтерка наголошує, шо суспільство в переважній більшості  сприймає полон як просто утримання, тоді як умови перебування українських військових у російському ув’язненні – це «повільна смерть».

«Наших хлопців катують. Нам потрібні обміни. Наш ворог не є благородним: вони не дотримуються жодних конвенцій. Вони засуджують наших хлопців за кримінальним кодексом, що вже порушує права військовополонених. Наші хлопці на Півночі в якихось таборах суворого утримання.

Цього не може бути і не повинно бути, тому ми намагаємось докричатися до всіх міжнародних організацій, до Червоного Хреста, до ООН, які давали нам гарантії, що хлопці вийдуть на два-три місяці, а потім повернуться додому, але вже друге Різдво вони в полоні. Чи живі, чи нагодовані, ми не знаємо – немає зв’язку, немає ніяких гарантій», – зазначила амбасадорка акції.

Ольга розповіла, що у полоні була її близька подруга Катруся.

“Моя Катруся не повернеться ніколи з полону. Молода, дуже гарна. Але ми чекаємо її, у нас нема підтвердження, що її нема. А, значить, ми продовжуємо вірити, що вона є, - поділилася волонтерка. І додала: - У полоні у мене всі! Тому що всі “азовці” - це рідні люди, ми одна родина. Є особливий чоловік — це чоловік моєї подруги. Великий герой, велика людина. Він вже засуджений до 26 років таборів. Але я вірю, що ми його дочекаємося.

Серед учасників автопробігу була Олена Руднєва. ЇЇ син Валерій потрапив у полон в Маріуполі у травні минулого року, коли захисники України виходили з "Азовсталі". Відтоді жодної звістки про сина жінка не отримувала: "Ми хочемо, щоб не забували про наших хлопців-військовополонених і робили все для їхнього повернення".

З травня минулого року в полоні перебуває і син Світлани Грушанської, який також виходив з "Азовсталі". "Якщо ми не будемо про це говорити, то про хлопців забудуть. Нас ніхто не чує, нічого не роблять. Обміну немає. Ми чекаємо", - зазначає мама військовополоненого.

На багатьох автівках можна було побачити прапори чи плакати з номерами військових частин, військовослужбовці з яких зараз у полоні. Це, зокрема, запорізькі частини Нацгвардії 3033 і 3029, 55-а артбригада “Запорізька Січ”, полк “Азов”, загін морської охорони.

«Звертаємось і пишемо до Червоного Хреста, до політиків. Рік назад була остання інформація. Син, як і всі наші хлопці, спочатку там боронив, а потім довго вважався зниклим безвісти. А потім ми побачили його на відео, яке викладали телеграм-канали російської федерації», – каже Ольга, чий син до полону служив у частині 3029 НГУ.

Серед учасників автопробігу було багато жінок — це мами, дружини чи доньки наших героїв. Вони виходять на акції, щоб докричатися до усього цивілізованого світу, що полон вбиває їх близьких і що треба докласти максимум зусиль, щоб повернути з полону кожного.

“Ми звертаємось до мам, до дружин: ”Не опускайте руки!” Можливо, боротьба буде довгою, але ми не забудемо нікого”, - резюмує організаторка акції Ольга Плечун.

Фото автора

 




Схожі новини: