"Світанковий ангел" Наталії Коробової: виставка робіт відомої запорізької художниці відкрилася у Хмельницьку

Переглядів: 418

23 грудня 2023 23:30

Світанковий ангел Наталії Коробової: виставка робіт відомої запорізької художниці відкрилася у Хмельницьку фото

У Хмельницькому обласному художньому музеї експонується  виставка графічних робіт іменитої української художниці із Запоріжжя Наталії Коробової.

Твори пані Наталії хмельничани і гості міста могли бачити у художньому музеї під час серпневої виставки «ЦІНА СВОБОДИ», оскільки пані Коробова також брала участь в однойменній резиденції, що проходила влітку цього року у Маліївцях за грантової підтримки Українського культурного фонду.

Ще під час перших відвідин нашого міста пані Наталія висловила щире захоплення як Хмельницьким загалом, так і музеєм зокрема. Тож, коли від музейників надійшла пропозиція про персональну виставку, художниця із задоволенням погодилась.

Напередодні вікенду, в останній день юдейського свята Ханука Наталія Коробова «запалила» світло тисячолітнього Єрусалиму в гостинних стінах ХОХМ. Протягом місяця шанувальники мистецтва можуть ознайомитись з образами, на які надихнула мисткиню Коробову її поїздка до «золотого міста» – ізраїльського Єрусалиму у 1998 році.

Під час вернісажу художниця поділилася історією творення цих робіт й обставинами, за яких вона потрапила на Землю обітовану.

Ця поїздка в межах паломницької групи стала для мене відкриття безмежного натхнення. Всі краєвиди багатогранного Ізраїлю, краса й глибина його мешканців та сила духу відвіданих мною місцин лягли в основу цієї серії. Так і народжувались янголи, як уособлення подій, на яких тримаються світові релігії, героїв Святого письма, їх доль, – зазначила художниця.

Швидкі етюди, тонкі й майже невідчутні акварелі, насичений колорит живопису гуашшю – поціновувачі калейдоскопа художніх технік точно віднайдуть у цій виставці щось своє. Окремо, варто відзначити героїв цих робіт – це образи Рахілі, Якова, Святих Марії та Єлизавети, архангела Гавриїла, які ніби зійшли зі сторінок святих писань.

Водночас за увагу глядача змагаються численні краєвиди Святої Землі – узбережжя Тель-Авіву, золотавий Єрусалим, Гетсиманський сад, Храмова гора й легендарний Назарет. Напередодні різдвяних свят такі краєвиди очищують сталістю, адже роками вони просочені молитвами і сподіванням людей на божественну благодать.

Кураторка виставки Олена Скорук зазначає, що  кожна картина для художниці є своєрідним інструментом, за допомогою якого вона розповідає, як сприймає життя:

"Картини художниці випромінюють незбагненну енергію лагідного спокою та спонукають до медитації, переосмислення власних сил і можливостей. Святих та янголів пані Наталія зображає у людській подобі, таким чином наближаючи їх до нас, людей. Святі відомі своїм заступництвом за людей перед Творцем. А от янголи охороняють нас від усього лихого і символізують чистоту, добро та віру".

Експозиція «Світанковий янгол» має й благодійну компоненту. Так, на виставкових стелажах розміщені кілька серій арт листівок художниці Коробової, які можна придбати як сувенір за донат на ЗСУ. 

Під виконання молитви «Шма» вокалісткою етноколективу «Ладовиці» Вікторією Шара й запалювання святкового світильника «ханукія» художниця відкрила секрет, хто такий цей «Світанковий янгол». Насправді – це наше внутрішнє світло, яке дає надію кожного дня на мир й злагоду!

Виставку можна подивитися у Хмельницькому обласному художньому музеї до 15 січня 2024 року.

"Моя выставка в Хмельницком областном художественном музее Світанковий Янгол совпала с последним днем Хануки. Старинная ханукийя, в которой зажгли свечи.Праздник победы Света. И звучала молитва", - поділилася емоціями Наталія Коробова на своїй фейсбук-сторінці.

ДОВІДКОВО:

  • Наталія Володимирівна Коробова народилась в місті Запоріжжя. Закінчила Київську художню школу. Своїм головним вчителем вважає батька, художника Володимира Коробова. Учасниця всеукраїнських та закордонних виставок з 1969 року.
  • Членкиня Національної спілки художників України. Працює в галузі станкового живопису та графіки. Майстриня жанрової картини, психологічного портрета, ліричного пейзажу та натюрморту.
  • Твори Наталії Коробової представлені в Запорізькому та Хмельницькому обласних художніх музеях та приватних колекціях в Україні, США, Ізраїлі, Німеччині, Франції, Польщі. Учасниця цьогорічної артрезиденції «Ціна свободи», організованої Хмельницьким обласним художнім музеєм за підтримки УКФ (серпень 2023).
  • Після початку повномасштабного вторгнення, коли ворог зруйнував будинок її дитинства, залишила рідне місто і певний період жила в м. Трускавець. Для допомоги ЗСУ надає свої твори на благодійні аукціони.

Світлини з фейсбук-сторінок Наталії Коробової і Ольги Нікітіної

 




Схожі новини: