У Запоріжжі триває вакцинальна кампанія проти Covid-19

Переглядів: 317

21 грудня 2023 18:20

У Запоріжжі триває вакцинальна кампанія проти Covid-19 фото

Пункти щеплень продовжують функціонувати у всіх центрах первинної медико-санітарної допомоги міста.

Особливої актуальності питання набуває у період холодів, коли «оживають» віруси грипу та гострих респіраторних інфекцій.

Як розповіла в. о. медичного директора КНП «ЦПМСД №6» Тетяна Рамалью Роке, тільки у їх медзакладі щодень приймають до 20 пацієнтів, охочих вакцинуватися від Covid-19. На даний час вводяться 4 і 5 бустерні дози – для посилення ефективності попередніх доз вакцини, дія якої знижується з часом в усіх людей. Кабінет вакцинації тут працює з березня 2021 року. За цей час щеплення зробили  58 414 осіб,  3042 - бустерною дозою. 

- Люди, які не можуть самостійно пересуватися, мають можливість викликати мобільну бригаду для вакцинації вдома. Зараз у нас наявні вакцини «Пфайзер» та «Джонсон», - додала Тетяна Рамалью Роке.

Медики нагадують, що щеплення від Covid-19 забезпечує захист від важкого перебігу захворювання, ускладнень та летальних випадків. Охочих вакцинуватися приймають у будні з 8.00 до 15.00 в порядку живої черги. Вакцинують і тих, хто не має укладеної декларації з сімейним лікарем, а також внутрішньо переміщених осіб.

Алгоритм вже відомий: пацієнти проходять реєстрацію, медсестра перевіряє їхні дані в електронній системі, інформацію щодо попередніх щеплень, якщо такі були. Далі, після огляду лікаря, пацієнту роблять щеплення – після заповнення певної форми. В звичайному режимі ця процедура займає 5 хвилин, наступні 20-30 хвилин пацієнт перебуває під наглядом медиків у зоні спостереження. 

Єдиним постійним протипоказанням до щеплення від коронавірусу конкретною вакциною є важка алергічна реакція на компоненти вакцини, а також температура тіла вище 38 градусів. В такому випадку щеплення слід відкласти. А от незначні інфекції, наприклад, застуда або невисока температура не є протипоказанням. У разі виникнення сумнівів виключити будь-який з перелічених варіантів допоможуть лікарі, котрі працюють в кабінетах щеплень і проводять огляди пацієнтів.

Джерело: Запорізька міська рада




Схожі новини: