Незламний Енергодар: на виставці про міста-герої є і квілт про окуповане місто атомників

Переглядів: 443

21 грудня 2023 09:10

Незламний Енергодар: на виставці про міста-герої є і квілт про окуповане місто атомників фото

У Кропивницькому в Музеї мистецтв відкрилася мандрівна виставка картин у техніці квілтингу, або клаптикового шиття «Міста-Герої».

Авторкою та координаторкою проєкту є киянка Тетяна Олійник за підтримки Асоціації майстрів клаптикового шиття України. Про це повідомляє Центральноукраїнське бюро новин.

На роботах зображені міста України у техніці квілтинг. Квілтинг – вид мистецтва з художнього зшивання та вистьобування дрібних шматочків тканини, поєднаний з вишивкою та іншими видами рукоділля.

До проєкту долучилася 21 майстриня з різних міст України. На творах представлені сюжети з різних міст: фрагмент мозаїки з льодового палацу в Сєвєродонецьку, який знищили вороги, в роботі про  Енергодар – фото на тканині з реальних подій, є точна копія вітражів київського фунікулера, кримські серпантини, маріупольський порт та кропивницький театр.

Квілт «Енергодар»  - робота Наталі Алфьорової. На ньому майстриня зобразила Запорізьку АЕС, арку при в'їзді у місто, енергодарців, які у березні 2022 року вийшли захищати рідне місто від російських окупантів, великий український прапор та лелек, що повертаються додому. Майстриня вклала у твір свою душу, думки і мрії.

Загалом, це 21 унікальна художня робота, що символічно обʼєднала українські міста – ті, що пережили окупацію, зруйновані ворогом, тимчасово окуповані та відносно безпечні тилові.

За словами Тетяни Олійник, це вже другий й проєкт, до якого долучились майстри клаптикового шиття з різних куточків України. Цей проєкт, як і перший, був задуманий в першу чергу для майстрів, аби їх підтримати.

Раніше мистецький проєкт представили у Києві та Черкасах. У Кропивницькому роботи експонуватимуться до 15 січня, а потім виставку перемістять до Дніпра.




Схожі новини: