Чарівна музика: у Запоріжжі неймовірно звучали різдвяні мелодії

Переглядів: 337

18 грудня 2023 16:20

Чарівна музика: у Запоріжжі неймовірно звучали різдвяні мелодії фото

У Запорізькій обласній філармонії відбулася прем“єра програми "Мелодії Різдва", у якій взяли участь академічний симфонічний оркестр і ансамбль козацької пісні і танцю “Запорожці”.

Глядачі були просто у захваті від програми, в якій прозвучали дивовижні різдвяні твори українських і зарубіжних композиторів, а ще — різдвяні колядки у виконанні “Запорожців”.

"Різдво – особливе свято. Ми чекаємо його щороку з надією на радість. І коли над землею сходить різдвяна зірка, а над світом кружляє магічний коловорот «Щедрика» всім – і дорослим, і дітям – здається, що диво обов’язково станеться...

Чарівні музичні дарунки та диво справжньої різдвяної музики буде панувати сьогодні у цьому залу завдяки академічному симфонічному оркестру (диригент – лауреат всеукраїнських конкурсів Василь Коваль) та академічному ансамблю пісні і танцю «Запорожці» (художній керівник - заслужений артист України Сергій Черногор)”, - заінтригувала публіку ведуча Світлана Холод.

І після її слів відразу потужно зазвучав всесвітньовідомий «Щедрик», причому спів доносився неначе десь з небес. Це був перший сюрприз цього вечора, який, дійсно, був наповнений дивами — хор ансамблю “Запорожці” співав на балконі концертного залу. А на сцені різдвяну коляду грали музиканти оркестру.

Диригент Василь Коваль поєднував у цей момент у собі хормейстера (пан Василь, нагадаю, 16 років працював головним хормейстером Львівського національного оперного театру) та симфонічного диригента. Це був, як то кажуть, вищий пілотаж — встигати диригувати хором і оркестром! За що диригент абсолютно справедливо заслужив овації публіки.

Хористи разом з оркестрантами виконали і композицію «Бог предвічний», викликавши захоплення у публіки.

Ведучі концерту — музикознавиця Світлана Холод і директор-розпорядник академічного симфонічного оркестру Микола Петюк, як завжди, підготували чимало цікавої інформації про композиторів та їх твори, які звучали  у програмі. Тобто на концертах у  філармонії публіка не лише слухає музику, а й збагачується знаннями про неї.

Як зазначив Микола Петюк, композиторів, які писали справжні шедеври різдвяної музики, чимало - Кореллі, Бах, Гендель, Моцарт і Мендельсон, Лисенко и Леонтович. Створюють цікаві композиції і наші сучасники. Один з них – заслужений діяч мистецтв України, лауреат премії ім. М. Леонтовича та Л. Ревуцького, композитор Михайло Швед.

Його твори звучали у Польщі, Австрії, Німеччині, Швейцарії, Канаді. Серед колективів, що виконують твори Михайла Шведа, - симфонічні оркестри Львівської, Чернівецької філармоній, камерні оркестри «Київська камерата», «Леополіс» та багато інших колективів.

А завдяки диригенту Василю Ковалю чудовий твір талановитого автора «Різдвяна сюїта» був презентований і у Запоріжжі. Сюїта складається з шести частин: «Во Віфлєємі», «Нова радість», «Добрий вечір, тобі», «Спи, Іісусе», «Щедрик», «Радість нам се явила».

У концертному залі обласної філармонії прозвучали також різдвяне Medly від оркестру з світових хітів, All Is Well (Все буде добре) Мішеля Сміта, відомі композиції «Катання та санчатах» та «Christmas Festival» дуже популярного композитора Лєроя Андерсона, який творив у своєму власному, унікальному та легкому стилі, приправленому щирим музичним гумором.

Приємних сюрпризів у цей вечір було дуже багато, публіка була просто зачарована від, як завжди, прекрасного звучання оркестру та від крутого підбору творів для програми.

Ще однією прем’єрою стало виконання «Різдвяних симфонізмів» Івана Небесного.

«Якось відомий український письменник та поет Іван Малкович звернувся до композиторів Мирослава Скорика та його учня Івана Небесного з цікавою ідеєю – розписати мелодії колядок для великого симфонічного оркестру, створивши симбіоз фольклору і академічної традиції.

«Я мріяв, щоб поряд з американською різдвяною музикою в Україні лунали симфонічні версії наших неймовірних за красою коляд», - казав Малкович.

І два музичних метри України з радістю відгукнулись на пропозицію та створили два дивовижних за красою музичних полотна.

Витончені симфонічні інтерпретації найвідоміших і найулюбленіших колядок, у яких кожна коляда «оживає» багатством барв і гармоній, а мелодика й експресія української усної музичної традиції об’єднується з надбанням європейського класичного мистецтва і перетворюється у справжню музичну симфонічну оповідь. Це оповідь про вічне – оповідь про нас, українців, - розповів Микола Петюк.

14 частин «Різдвяних симфонізмів» Івана Небесного, вважаю, заслуговують на те, щоб їх усі назвати:

1. Ой дивнеє Народження. 2. Нова радість стала. 3. Щедрик. 4. Темненькая нічка. 5. У надії Божа Мати. 6. Ой, як прилітали та й два соколоньки. 7. Бог ся рождає. 8. Що то за предиво? 9. Ой, сивая тая зозуленька. 10. У Вифлеємі нині новина. 11. Янголи в небі. 12. Ой, учора ізвечора (Маланка). 13. Нині Рождество Божого Дитяти. 14. Небо і Земля.

Це була дивовижна музика і просто неймовірне виконання!

А завершувала програму одна з найпопулярніших і найвідоміших колядок - «Добрий вечір, тобі» у виконанні академічного симфонічного оркестру і академічного ансамблю пісні і танцю «Запорожці». Хористи виконували її у залі.

З впевненістю можна сказати, що такої різдвяної програми, яка б репрезентувала музику українських композиторів, у Запорізькій обласній філармонії ще не було. Ініціатором її створення став головний диригент оркестру Василь Коваль, який, нагадаю, народився в Мукачево Закарпатської області, а його становлення як музиканта проходило у Львові, де дуже сильні традиції Різдва.

Керівник обласної філармонії, заслужений працівник культури України Ірина Конарева подякувала усім учасникам програми за свято, яке влаштували артисти для глядачів.

А ще представила почесну гостю — солістку Національної опери України, народну артистку України, оперну співачку світового рівня Людмилу Монастирську. Ірина Едуардівна розповіла, що вони домовилися з пані Людмилою про проведення у Запорізькій обласній філармонії концерту європейського рівня за її участю.

А Людмила Монастирська подякувала артистам за насолоду, яку вона отримала від концерту: “Дякую прекрасному колективу і прекрасному Маестро. Слава Україні!”.

І в цю хвилину у Запоріжжі оголосили повіряну тривогу — на телефонах глядачів завили сирени.  Коли музика звучала — ракетні установки мовчали. Завжди б так! А ще краще - щоб вони навіки замовкли.

Ведучі традиційно подякували захисникам України за можливість дарувати зустріч з високим мистецтвом!

Після концерту

Людмила Монастирська, народна артистка України, солістка Національної опери України:

"Я просто вражена професіоналізмом прекрасного колективу, прекрасною грою Запорізького симфонічного оркестру на чолі з Маестро Василем Ковалем. У Запоріжжя я приїхала на запрошення пана Василя і пані Ірини Конаревої, за що їм дуже вдячна. Я дуже щаслива після прослуховування такої музики, яка робить нас духовно вищими, прекраснішими і дає надію на краще, на мир і злагоду. Хотілося б, щоб такі концерти повторювалися частіше!"

Василь Коваль, лауреат всеукраїнських конкурсів, головний диригент Запорізького академічного симфонічного оркестру:

"В першу чергу, хотілося зробити справжнє різдвяне свято! Оскільки ми тепер святкуємо Різдво з усім світом, хотілося об’єднати у програмі різдвяні твори українських композиторів і зарубіжних, у яких, як і у нас, є гарні оркестрові твори, які виконують поважні симфонічні оркестри.

Також хотілося об’єднати в одній програмі всі найкращі різдвяні колядки - завдяки таким композиторам як Іван Небесний, Михайло Швед. А Віктор Степурко зробив оркестрове аранжування творів Людкевича, Колеси, “Щедрика” Леонтовича.

Хотілося зробити у Запоріжжі свято — щоб тут відчули дух Різдва. Хочеться, щоб цей дух у вас примножувався! Тому що у подібних програмах у Львові, коли звучала фінальна коляда “Добрий вечір тобі”, з хором співав увесь зал. Тут поки що такого нема, хоча “Запорожці” співали її у залі.

Колись у Запоріжжі теж були такі традиції, як і на заході України, але їх винищили. Тому хотілося донести до мешканців Запоріжжя різдвяний настрій, різдвяну коляду. Щоб ми пам’ятали, що ми українці.

Мені здається, свято вдалося! Приємно було як реагувала публіка — оплески, овації. Реакція публіки — це результат нашої спільної роботи. Дуже вдячний і оркестру, і ансамблю “Запорожці”! І, звичайно,  глядачам, які прийшли на наш концерт!

Фото з фейсбук-сторінки Запорізької обласної філармонії

 




Схожі новини: