Відразу в окопи не відправляють: які категорії повісток вручають запоріжцям

Переглядів: 420

15 грудня 2023 21:35

Відразу в окопи  не відправляють: які категорії повісток вручають запоріжцям фото

У Запорізькій області мобілізаційне розпорядження у 2023 році виконано на 40 відсотків.

Таку цифру на брифінгу в офіційному Медіацентрі при ОДА журналістам навів начальник Запорізького обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Олександр Марущак.

Полковник Марущак очолив Запорізький ТЦК та СП на початку жовтня. Олександр Марущак — військовий Збройних Сил України. Починав службу як командир взводу, до своєї нової посади — командир 63-ї окремої механізованої бригади, що брала участь у боях Миколаївського, Херсонського, Бахмутського, Запорізького напрямків.

Оскільки це була його перша зустріч з запорізькими медійниками, то перед тим, як інформувати про перебіг мобілізації, Олекса6ндр Марущак коротко розповів про себе:

“Мав хорошу роботу, достатній заробіток, вільний час займатися улюбленими справами, але пішов добровольцем в АТО. Коли в подальшому розпочалася повномасштабна війна з застосуванням авіації, ракет, чого не було в зоні АТО, продовжував виконувати бойові та спеціальні завдання, вже на посаді командира механізованої бригади.  Зі сферою територіальних центрів комплектування та соціального захисту зустрівся вперше”.

Говорячи про мобілізацію, полковник Марущак зазначає: “Ми усі разом повинні донести до громадян, що мобілізація — це не якесь покарання”.

“Ми повинні розуміти, що у нас є країна, є територія, яку ми повинні захищати. Не думаю, що хтось погодиться, якщо у нього сусід забере половину подвір’я. Якщо ми хочеио бути українцями, ми повинні це робити! Це не високі слова, лозунги. Це те, що я відчуваю.

Ми зобов’язані відстояти нашу країну. Це моє бачення, у цьому напрямку я і працюю”, - поділився начальник Запорізького ТЦК та СП.

Олександр Марущак підкреслив, що мобілізація проводиться перш за все для того, щоб могли відпочити захисники і захисниці, які на фронті вже майже два роки. “Я сам втомлювався. Моє розуміння щодо втоми людей — це звідти”, - розповів Олександр Юхимович.

- У суспільстві побутує думка, що всі загинуть на війні. Багато хто думає: якщо призвуть, я зразу потраплю в окоп і загину. Ні! Не потрібно так думати.

У ЗСУ та інші структури оборони і безпеки потрібні різні фахівці. Зокрема комп’ютерщики, пекарі, майстри по ремонту одягу. Тобто, не всі попадуть в окопи і тим більш, загинуть.

У соцмережах розповідають, що ТЦК гребуть усіх підряд і відразу відправляють на фронт. Ні, це помилкове бачення, - зазначив полковник Марущак.

За його словами, існує три типи повісток. Перша - повістка для уточнення даних, яку вручають для оновлення інформації про військовозобов’язаних.

Згідно Закону “Про військовий обов’язок та військову службу”, чоловіки віком від 18 до 60 років та жінки визначених спеціальностей повинні стояти на військовому обліку, проходити військово-лікарську комісію для визначення придатності до військової служби, та у разі зміни військово-облікових даних повідомляти про це районні територіальні центри комплектування та соціальної підтримки.

Але у реальності це відбувається не завжди. Тож повістки у першу чергу вручаються саме для актуалізації даних про мобілізаційний ресурс та уточнення військово-облікових даних.

В Україні вже діє Єдиний реєстр військовозобов’язаних, за ведення якого відповідають територіальні центри комплектування та соціальної підтримки. У реєстрі повинна, зокрема, відображатися інформація про зміну місця проживання, про отримання додаткової освіти тощо. Тобто уточнення даних про військовозобов’язаного, наголошує полковник Марущак,  це звичайний процес.

Тому отримання  повістки першого типу не означає, що людину одразу відправляють до навчального центру чи військової частини.

Повістка на проходження військово-лікарської комісії зобов'язує пройти медичне обстеження. До речі, всі військовозобов’язані, за словами Олександра Юхимовича, щонайменше раз на 5 років повинні самостійно проходили ВЛК. Після медичного обстеження робиться висновок — чи придатна людина до військової служби.

Третій вид - це мобілізаційне розпорядження, яке вручається військовозобов'язаному після проходження медкомісії, якщо його визнано придатним до проходження військової служби. Така повістка також може як перша вручатися добровольцю, який  виявив бажання стати на боротьбу з ворогом.

Військовослужбовець наголосив, що місце вручення повісток законодавством не регламентовано, тому їх видача на вулицях та в громадських місцях не є протиправною.

Також Олександр Марущак додав, що громадяни, які призиваються на військову службу, спочатку в обов'язковому порядку проходять спеціальну підготовку у навчальних центрах і лише після цього направляються до бойових частин, де проходитимуть службу.

На сьогодні є потреба в операторах БпЛА, медиках, створюються нові бригади ДШВ, морської піхоти.




Схожі новини: