Між повітряними тривогами: у Запоріжжі нарешті відбувся прекрасний концерт

Переглядів: 480

9 грудня 2023 22:20

Між повітряними тривогами: у Запоріжжі нарешті відбувся прекрасний концерт фото

Прем’єра концерту «Скрипка&рояль» пройшла у Запорізькій обласній філармонії 8 грудня в рамках проєкту «Мистецькі зустрічі».

У цієї чудової музичної програми непроста доля. Прем’єра мала порадувати меломанів ще два роки тому — квитки продавалися на 26 листопада 2021 року. Але концерт тоді не відбувся, його перенесли на 17 травня 2022 року. Ніхто ж у філармонії і уявити собі не міг, що в країну через кілька місяців прийде повномасштабна війна і їх заклад зачиниться для поціновувачів прекрасного.

Наступною датою концерту артистів філармонії стало 10 листопада 2023 року. Цього разу він не відбувся через масштабну тривалу повітряну тривогу. Після 45 хвилин очікування шанувальникам класичної музики оголосили про черговий перенос програми.

На грані зриву через триклятих окупантів прем’єра концерту «Скрипка&рояль» була і останнього разу. Глядачі вже зручно вмостились у своїх кріслах, приготувавшися занурюватися у чарівний світ звуків роялю, скрипки та голосу солістів філармонії, як у Запоріжжі оголосили повітряну тривогу. Вона була пов’язана з ракетною небезпекою.

На екрані з’явився відповідний надпис і глядачів попросили пройти в укриття. На щастя, відбій пролунав через 43 хвилини і незламних меломанів, які терпляче чекали, коли ж нарешті тривога закінчиться, знову запросили пройти в зал. Забігаючи наперед, скажу, що наступна повітряна тривога пролунала майже відразу після закінчення цього прекрасного концерту.

До речі, серед глядачів була відповідальний секретар газети “МІГ” Наталія Гаєва. Разом з чоловіком, також відомим запорізьким журналістом Юрієм Гаєвим, квитки на цей концерт вони придбали ще два роки тому.

Програма, яку почули цього вечора, відрізнялась від первісного варіанту — як музичними творами, так і виконавцями. Корективи, звісно, внесла повномасштабна війна. А ще — останнім часом у філармонії почали працювати нові музиканти і автор програми - музичний керівник філармонії, лауреат міжнародних конкурсів Оксана Гопка — дала їм можливість вийти на сцену.

Свій високий професійний рівень демонстрували у цей вечір улюбленці публіки – скрипалі Андрій та Галина Мамчур, Володимир Величко. Партії фортепіано виконали Світлана Зеленська, Артур Остапчук, Олена Бекетова і Ольга Семенець.

Вокальні твори старовинної музики європейських композиторів слухачам подарували і улюбленці публіки, провідні артисти філармонії Вікторія Шестакова та Микола Квєтков. Аплодисменти заслужили також Аліна Сліта та Ігор Спориш, чий творчий шлях на сцені Запорізької обласної філармонії тільки починається.

У  виконанні солістів, скрипалів і піаністів пролунали відомі твори Йоганна Себастьяна Баха, Георга Генделя, Жана Рамо, Луїджі Боккеріні, Бенедетто Марчелло.

Кодою концерту став «Фінал концерту для двох скрипок”  Антоніо Вівальді  у виконанні подружжя Мамчур, яким акомпанувала Олена Бекетова.

Ведучий прем’єри «Скрипка&рояль» харизматичний Юлій Гаврилов додав в палітру концерту яскравих фарб та позитивних емоцій. Варто відмітити також художника з відеоконтенту Андрія Юрченка: виконання творів музикантами і солістами вдало доповнювали тематичні “картини в рамочці”.

Після закінчення концерту захоплена чарівною музикою публіка влаштувала овації учасникам програми. Юлій Гаврилов традиційно подякував захисникам і захисницям за те, що колектив на чолі з заслуженим працівником культури України Іриною Конаревою має можливість працювати на філармонійному фронті. А слухачі щиро вдячні за можливість відвідувати концерти і психологічно перезавантажуватися.

“Нарешті! Скрипка, рояль та неймовірний вокал панували сьогодні на сцені Філармонії попри всі негаразди! Дякую артистам за мистецьку насолоду, вдячна слухачам, низький уклін захисникам!”, - написала на своїй фейсбук-сторінці Ірина Конарева.

Фото: Запорізька обласна філармонія і Сергій Лавров




Схожі новини: