Стало тепліше: у Запорізькій області скоротилася тривалість зимового періоду

Переглядів: 308

9 грудня 2023 19:45

Стало тепліше: у Запорізькій області скоротилася тривалість зимового періоду фото

Клімат на нашій планеті, як відомо, поступово змінюється. Зима стає більш теплою, а літо - спекотним і сухим, сезони зсуваються.

«Останні сім років (2015-2022) – найтепліші в історії людства, - розповідає заступниця начальника Запорізького обласного центру з гідрометеорології Тетяна Сорокіна. - Високу температуру мають океани, які дуже повільно охолоджуються, віддаючи своє тепло атмосферному повітрю. Атлантичний океан для Європи є тією грубкою, яка підігріває повітряні потоки, що проходять над європейською територією».

В середньому, кліматична температура підвищується вже декілька десятків років поспіль.

«За даними спостережень метеостанцій Запорізької області, в осінньо-зимовий період стало тепліше на 2-2,5 градуси, в окремі місяці - навіть на 5-6 градусів. Це в значній мірі скоротило тривалість зимового періоду.

Крім того, в останні десятиліття відзначені певні зміни в глобальній атмосферній циркуляції, які мають свої прояви не тільки в холодний, але і в усі сезони року, і виражаються в різких перепадах добових температур повітря в межах 10-15°С протягом 1-2 діб.

До того ж різкі зміни погоди супроводжуються усіма видами небезпечних і стихійних метеорологічних явищ: переохолоджений дощ, ожеледь, ожеледиця, хуртовини, налипання мокрого снігу тощо», - зазначає Тетяна Сорокіна.

Так, учора до Запоріжжя знову дістався південний циклон, який заявив про себе сильним дощем. Тепла та насичена вологою повітряна маса буде формувати нестійку погоду на території нашої області протягом кількох днів.

«Очікуються опади у вигляді дощу та мокрого снігу, слабка ожеледь і налипання мокрого снігу. Температура буде коливатись від 1° морозу до 4° тепла. Слабкі нічні морози сприятимуть утворенню на дорогах ожеледиці. Учасникам дорожнього руху слід бути дуже уважними!», - зазначає Тетяна Петрівна.

Прогноз погоди

10 грудня 2023

Хмарно з проясненнями. Вночі місцями невеликий мокрий сніг з дощем. Вдень без істотних опадів. Місцями слабка ожеледь, слабке налипання мокрого снігу, на дорогах ожеледиця. Вітер північно-східний 5-10 м/с. Температура повітря впродовж доби від 1° морозу до 4° тепла.

11 грудня 2023

Хмарно. Невеликий мокрий сніг та дощ. Місцями слабка ожеледь, слабке налипання мокрого снігу, на дорогах місцями ожеледиця. Вітер південно-східний 5-10 м/с. Температура повітря вночі від 2° морозу до 3° тепла, вдень 0-5° тепла.

12 грудня 2023

Хмарно. Невеликі дощі. Вночі місцями слабка ожеледь, на дорогах ожеледиця. Вітер південно-східний 5-10 м/с. Температура повітря вночі 0-5° тепла, вдень 3-8° тепла.

Цікаво знати

Коротка кліматична характеристика грудня для Запоріжжя

  • Середня місячна температура складає 1° морозу.
  • Абсолютний максимум температури – 15° тепла (02.12.1964 року).
  • Абсолютний мінімум температури – 25° морозу (31.12.1969 року та 16.12.1997 року).
  • Середня місячна кількість опадів складає 45 мм.
  • Найбільша кількість опадів за місяць – 131 мм (1962 рік).
  • Максимальна добова кількість опадів – 34 мм (09.12.1991 року).

Прогноз середньомісячної температури та кількості опадів у грудні 2023

  • Середня місячна температура передбачається 1° тепла, що на 2° вище за норму.
  • Місячна кількість опадів очікується 43 мм, що в межах норми (96%).    

Фото автора

 

 




Схожі новини: