Вірменія та Азербайджан домовилися про обмін полоненими та "жести доброї волі"

Переглядів: 356

8 грудня 2023 10:41

Вірменія та Азербайджан домовилися про обмін полоненими та жести доброї волі фото

Вірменія та Азербайджан заявили про намір врегулювати відносини, сподіваючись досягти "довгоочікуваного миру"

Азербайджан та Вірменія домовилися про обмін військовополоненими та прагнення врегулювати відносини між країнами. Про це йдеться у спільній заяві апарату прем'єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна та президента Азербайджану Ільхама Алієва.

У документі йдеться, що обидві країни "згодні з тим, що існує історична можливість досягти довгоочікуваного миру в регіоні".

"Дві держави підтверджують свій намір врегулювати відносини та укласти мирний договір, заснований на повазі до принципів суверенітету та територіальної цілісності", – йдеться у заяві.

В результаті переговорів було досягнуто домовленості про те, що Баку звільняє 32 вірменських військовослужбовців, а Єреван – двох азербайджанських військових.

Також як жест доброї волі Вірменія підтримала заявку Азербайджану на проведення 29-ї сесії Конференції сторін рамкової конвенції ООН про зміну клімату (COP29) і зняла свою кандидатуру.

Азербайджан, своєю чергою, як жест доброї волі підтримав кандидатуру Вірменії, висунуту в члени Бюро Східноєвропейської групи держав СОР.

У заяві повідомляється, що країни продовжать обговорення питання щодо реалізації додаткових заходів для зміцнення довіри, які будуть реалізовані у найближчому майбутньому. Вірменія та Азербайджан також закликатимуть міжнародну спільноту підтримати їхні зусилля.

  • У 2023 році під час дводенної операції Азербайджан досяг остаточної капітуляції НКР.
  • З 1 січня 2024 року невизнана Нагірно-Карабахська республіка офіційно припиняє своє існування.
  • Азербайджан повернув собі контроль над регіоном через 32 роки після проголошення "незалежності" НКР і активно затримував його колишнє керівництво, зокрема "главу уряду" Варданяна, колишнього "міністра оборони" Мнацаканяна, колишнього "президента" Арутюняна.
  • З Нагірного Карабаху виїхало майже все вірменське населення.

Джерело: Ліга




Схожі новини: