Що почитати у грудні. 35 книжкових новинок від українських видавництв

Переглядів: 307

3 грудня 2023 19:18

Що почитати у грудні. 35 книжкових новинок від українських видавництв фото

У грудні на українців чекають не лише різдвяні та святкові історії, але й пізнавальний нон-фікшн з психології, кулінарії та історії мови, фантастичні романи про події в Україні та перевидання української класики.

Про новинки листопада – читайте за посиланням.

Пекельна пісня

Автор: Вікторія Шваб. Опис: Це перша частина дилогії Monsters of Verity ("Чудовиська Істини") про те, що насилля завжди породжує лише насилля. Це емоційна та насичена історія з неочікуваною кінцівкою, переповнена несподіванками в антиутопічному майбутньому.

"Серед людей чимало чудовиськ. І чимало чудовиськ уміє удавати людей". Та що означає бути людиною? Це наші дії чи наші переконання? Чи існують такі поняття, як добра і погана людина? Якщо так, то де ж між ними межа?

Різдвяне бажання

Автор: Кортні Коул. Опис: Ноель та її чоловік Джона одружені з другого курсу коледжу. Зараз їм вже за тридцять та їхні стосунки руйнуються через вимоги кар’єри й суперечливі бажання. Одного разу, шукаючи свого пса, який загубився, вони зустрічають літнього чоловіка, який пропонує їм загадати бажання на старій сніговій кулі. Ніхто з них не усвідомлює, що їхні бажання змінять хід життя... можливо, назавжди.

Наступного ранку Ноель і Джона прокидаються в різних ліжках, у різних квартирах, що дає їм можливість відчути життя один без одного. Вони отримали все, про що мріяли, однак їм здається, що дечого бракує. Можливо, це шанс почати все спочатку?

Смак ворога

Автори: Тоні Асплер, Ґордон Пейп. Опис: У підпорядкуванні Адольфа Гітлера було 14 жінок-дегустаторок, які куштували кожну страву, поставлену на його стіл. Це вигадана історія однієї з них, молодої німецької дівчина з аристократичної родини – Ґретхен фон Бісмарк, наділеної надзвичайним смаком і нюхом.

Згодом дівчина дізналася про Голокост і своє раніше невідоме єврейське походження. З допомогою свого хлопця Курта Андорфера, лідера Гітлерюґенд, вона продумує план вбивства лідера нацистської Німеччини.

Видавництво Анетти Антоненко

Анархія. Безжальне піднесення Ост-Індської компанії

Автор: Вільям Далрімпл. Опис: Поширені уявлення про британську колонізацію Індії ґрунтуються на тезі про ефективну імперську експансію та цивілізаційні переваги європейців над відсталими мешканцями "Східних Індій". Вільям Далрімпл вправно спростовує ці міфи.

Коли у 1614 році посол англійського короля Якова І прибув до імперії Великих Моголів, при імператорському дворі його сприйняли майже як дикуна. Тоді Індія була найбільшим економічним і культурним центром світу, об’єднуючи в одній державі близько сотні мільйонів людей, які створювали майже чверть світового продукту. Як сталося, що ця велична імперія підпала під владу острівного королівства з іншого кінця планети? Справжня колонізація Індії йшла інакше, ніж зазвичай вважають.

Син роду

Автор: Челучи Он’ємелукве-Онубія. Опис: У нігерійському місті Енуґу юна Нвабулу, яка з 10 років працює домашньою служницею в заможній родині, мріє стати секретаркою-машиністкою і ходить до школи, тільки-но звільняється час від численних домашніх справ. На відміну від неї Джулі – сучасна жінка, освічена й заможна.

Через багато років Нвабулу та Джулі опиняються разом в тісній комірчині, куди їх зв’язаними кинули викрадачі, що вимагають від їхньої рідні викуп за них. Перелякані до смерті, бідолашні жінки, аби якось заспокоїтися та провести час, розповідають одна одній про своє життя. І тут виявляється, що їх, таких різних, поєднує велика таємниця, яка з того дня навіки з'єднає їхні долі.

Також у грудні у продажу зʼявляться книги, які Видавництво Анетти Антоненко анонсувало у листопаді та жовтні.

Наш Формат

Кушмарджак

Автор: Сергій "Колос" Мартинюк. Опис: Ярослав Дорош, дивом уцілілий у боях за Іловайськ, після повернення до рідних П’яних Мостів намагається пристосуватися до звичного життя. Однак пережите на фронті та підживлені війною травми дитинства не дають вирватись із зачарованого кола минулого. Час, улюблена справа і робота над застосунком із ШІ роблять своє, та цей недовгий спокій порушують нове несподіване кохання й місцевий кримінальний авторитет.

Тригери. Сформуй звички і стань тим, ким хочеш бути

Автори: Марк Рейтер, Маршалл Ґолдсміт. Опис: Чи уявляли ви колись "себе ідеальних"? А що зробили для того, щоб такими стати? Можливо, ви хотіли присвятити час рідним або почитати фахову книжку, але вже півтори години граєте в ігри на смартфоні. Давно мріяли схуднути, але не можете встояти перед ароматом тістечок. Середовище постійно відвертає нас від мети так званими тригерами — ароматами, ґаджетами й іншими дрібницями. Як перемкнутися зі спокуси на бажану дію, а потім перетворити це на звичку, розповість Маршалл Ґолдсміт.

Чому нам погано, коли все нібито добре

Автор: Андерс Гансен. Опис: Якщо в нас найкращі за історію умови для життя, чому ж ми не постійно щасливі? Чому майже 300 мільйонам людей на планеті діагностують депресію? Ми ж наче мали би бути задоволеними й тішитися життям? Коротка відповідь автора: бо ми біологічні істоти. Протягом тисячоліть нам треба було не радіти, а виживати.

А от детальнішу відповідь ви дізнаєтеся з цієї книжки. Автор поєднує знання з еволюції, нейробіології та психіатричної практики й розповідає, чому мозок функціонує так, а не інакше, навіщо нам почуття.

НК-Богдан

Історія Тома Джонса, знайди. Том 1-2

Автор: Генрі Філдінґ. Опис: Архіскладний за змістом та композицією твір – із вступними філософсько-етичними розділами, рясно пересипаний латинськими виразами та уривками з творів античних авторів – є глибоким і всебічним дослідженням людської натури. Автору вдалося створити широку панораму сучасного йому життя англійського суспільства.

Острів мертвих: роман. Суворе світло: оповідання

Автор: Роджер Желязни. Опис: Всесвіт тридцять другого століття великий, густонаселений і складний. Людині, що народилася понад 1000 років тому, адаптуватися в ньому важко, але можливо. Це довів Френсіс Сендоу, єдиним серед землян опанувавши високооплачуваний рідкісний фах однієї древньої раси. Отримавши дивні, бентежні звістки з минулого, Сендоу залишає зону комфорту й мусить з’ясовувати, хто проти нього замислив лихе. Доводиться, як і колись, порадитися з мудрим наставником, зустрітися з давніми друзями й недругами, пригадати старе кохання і розв’язати моральні дилеми. А зрештою опинитися на зловісному Острові мертвих, де має відбутися чи не ритуальний двобій з могутнім несподіваним суперником.

Палімпсест: збірник короткої прози

Автор: Чарльз Стросс. Опис: У збірці є і альтернативні постапокаліптичні лики Землі, де Холодна війна триває в антуражі лавкрафтівських кошмарів або освоює двовимірну географію Землі 2.0 у Малій Маґеллановій Хмарі, і фантастика ближнього прицілу з його кліматичними змінами, які дошкуляють единбурзьким гопникам, і небезпеки державного регулювання кабельних мереж, і навіть "наукова стаття" про космічний спам.

Discursus

Ключівські прислів’я, приказки та инше

Автор: Микола Савчук. Опис: Наші предки постійно удосконалювали місцеву говірку, збагачуючи її різними приказками, порівняннями, поетичними висловами. Поміж цих мініатюрних діалектних шедеврів є ті, що розповсюджені на ширших теренах Галичини, на вужчих (Покуття й Гуцульщина), частково і в "инших" краях України, а є суто ключівські.

У книжці вміщено 2060 зразків. Можна припустити, що в 19-20 століттях мешканці Великого Ключева вживали щонайменше по 2500 таких приказок, приповідок, прислів’їв тощо, збагачуючи й прикрашаючи нашу сільську говірку.

Райска птиця. Зібрання творів

Автор: Марко Черемшина. Опис: Ця збірка – найповніше на сьогодні видання літературної спадщини Марка Черемшини. Тут містяться художні твори, літературно-критичні виступи, присвяти, мемуари, художні переклади та листи українського класика. У текстах збережено мовостиль Марка Черемшини, вони подаються за прижиттєвими для письменика першодруками, звіреними з автографами. У кінці книжки вміщено примітки до кожного твору і словник малозрозумілих слів.

Баба Федиха

Автор: Уляна Маляр. Опис: Це силянка коротких історій про гуцулку Федиху і її онучку Улянку, які разом пораються по господарству, смакують апетитними гуцульськими стравами, пишуть писанки, задобрюють русалок, ворожать на Андрія і розмірковують про життя і смерть, війну, справжнє кохання, дбайливе ставлення до природи.

А ще це скриня з неймовірними гуцульськими казками про велетнів та їхніх дружин, Повітрулине кохання, зневажену Квітунку, страшних песиголовців і багатьох-багатьох інших дивовижних істот. Наприкінці ви знайдете рецепти смачнючих страв від баби Федихитаі її онучки Улянки й поради щодо того, як поводитися, зустрівши лісовика, щезника, вовкулаку, москаля…

Човен

Солід. Взуттєва фабрика життя

Автор: Юрій Скіра. Опис: Історія взуттєвої фабрики "Солід" – захопливе дослідження про львівське підприємство неподалік площі Ринок. На ньому в роки Голокосту монахи Студійського Уставу із благословення митрополита Андрея Шептицького переховували євреїв.

Це розповідь про о. Йозефа Петерса, "львівського Шиндлера", який, будучи ченцем та священником, заснував успішне виробництво, яке потрапило в епіцентр подій порятункової акції Глави Греко-Католицької Церкви. У підвалах "Соліду" переховували жінок, дітей, чоловіків, яких нацистський режим прирік на знищення. Упродовж 1942–1944 років їх чимало було сховано та врятовано від страти. Обшуки, доноси, хвороби та голод вони пережили разом із монахами й дочекалися закінчення окупації.

Видавництво Старого Лева

Тут були ми

Автор: Артур Дронь. Опис: Вірші цієї поетичної збірки написані на фронті, але вони не про війну. Вони про людей, які люблять більше, ніж бояться. Які були тут і не пішли звідси. Такою мовою солдати згадують своїх, а діти пишуть листи на аркушах шкільного зошита. Нею говорять про біль і надію. Прощаються і люблять.

Книжка Артура Дроня "Тут були ми" проілюстрована роботами Катерини Сад і уривками листів, які військові отримали від дітей.

Морбакка

Автор: Сельма Лаґерльоф. Опис: Морбакка – ​дім дитинства Сельми Лаґерльоф, першої жінки-Нобелівської лауреатки з літератури. Ця садиба у Вермланді на півдні Швеції стає основою для низки історій про дитинство авторки, а також про часи її батька та діда. У захопливих розповідях про свою родину, химерних родичів, сусідів та знайомих Сельма створює зворушливу, ностальгійну, а подекуди казкову "капсулу часу". Місцеві байки та легенди тісно переплітаються в її уяві з подіями давно минулих днів.

Венера в хутрі

Автор: Леопольд фон Захер-Мазох. Опис: Надчуттєва, пристрасна, відверта історія про стосунки Северина фон Куземського, дворянина, який бажає стати рабом жінки, та Ванди фон Дунаєв, яка втілює в собі образ його ідеалу – жорстокої і деспотичної Венери в хутрі. Северин та його Венера підписують договір: вона стане господинею, а він – рабом. Разом вони вирушають з суворих карпатських схилів до пристрасної Італії, де Ванда впов­ні приміряє на себе роль тієї, хто домінує, та випробовує відданість свого раба до кінця, втілюючи в життя його найпотаємніші бажання.

Yakaboo Publishing

Воєнна розвідка України. У небі, на морі, на землі. Книжка від ГУР МО

Автор: Артем Шевченко. Опис: Це документальний часопис про найбільш успішні бойові операції ГУР МО України протягом 2022-2023 років. Як проривалися повітрям на Азовсталь, як звільняли o. Зміїний та Харківщину, як збивали російських льотчиків-асів. Розповідають безпосередні учасники тих подій. Видання містить QR-коди з посиланнями на фільми автора, які лягли в основу книги. Передмову написав начальник ГУР МО України, генерал-лейтенант Кирило Буданов.

Анна. Біографія

Автор: Емі Оделл. Опис: Одна з небагатьох варіацій біографії Анни Вінтур, головної редакторки Vogue, яка стала прототипом героїні для славнозвісного фільму "Диявол носить Prada". Емі Оделл мала власний досвід співпраці з Анною, а у процесі роботи над книгою зібрала інформацію з 250 інтерв’ю та свідчень від колег, друзів та найближчого оточення Анни Вінтур.

З книги читач дізнається, що саме допомогло Анні Вінтур досягти висот, вистояти в часи криз, втримати і розвинути індустрію медіа світової моди. Авторка вибудовує сюжет довкола характеру Анни і розказує, як вона стала головною людиною світу моди та Vogue, витримавши жорстку конкуренцію з чоловіками бізнесу й політики.

Також у Yakaboo Publishing у грудні вийде книга "Проща святої Бірґітти" Вернера фон Гейденстама. Видавництво анонсувало її ще в листопада. Детальніше – читайте за посиланням.

Лабораторія

Під подушку чи під ялинку? Антропологічне дослідження свят

Автор: Дар'я Анцибор. Опис: Навколо круговерті зимових свят, окрім магічності, завжди присутні питання й історичної складової. Яких символів сповнене традиційне й сучасне українське Різдво? Чому ми чекаємо Миколая і який він має зв'язок із Сантою? Хто такий Дід Мороз і чи правда, що він – повністю продукт радянської культури? Коли українці почали прикрашати ялинку і чи можна казати, що вона заступила собою дідух? Як співіснували практики святкування Різдва у містах і в селах? Як формувалися нові канони свята під впливом радянської влади й у часи незалежності? Ґрунтовне дослідження антропологині Дар'ї Анцибор допоможе дізнатися, як і коли ці уявлення утвердилися.

"Смерть у Венеції" та інші новели

Автор: Томас Манн. Опис: Перший том вибраної новелістики Томаса Манна, лауреата Нобелівської премії з літератури за 1929 рік, містить чотири новели: "Смерть у Венеції", "Тоніо Крегер", "Трістан", "Маріо і чарівник".

Тематика цих творів – пошуки смислу і смаку життя, рятівне значення мистецтва, людина в складних обставинах, перехід від споглядального життя до життя дієвого.

Все одно буде п'ятниця. А потім неділя

Автор: Ольга Бартиш. Опис: Чи можливо полюбити чужу дитину, як свою кровну? Що заважає на цій площині зійтись лініям? Чому в цьому місці є так багато страхів, стереотипів та упереджень, які не дають проявлятися чистій любові?

Відповіді на ці питання авторка книжки Ольга Бартиш шукала, коли вирішила написати власну історію та поділитись своїм досвідом усиновлення. Пошуки привели її до абсолютно інакших викликів – як полюбити свою внутрішню дитину?  Як прийняти в собі ту маленьку дівчинку, що прагне свободи та самовираження, просто дозволити їй бути? Це дослідження почуттів звичайної жінки, яка одного разу захотіла допомогти дитині, світові і в першу чергу собі.

Vivat

Українська мова. Подорож із Бад-Емса до Страсбурга

Автор: Орися Демська. Опис: На культурній мапі модерної української мови є дві важливі точки: Бад-Емс, звідки указом намагались переконати світ, що української мови немає, не було і бути не може, і Страсбург – точка, де 21 березня 2022 року українська отримала статус майбутньої офіційної мови Європейського Союзу.

Орися Демська розповідає про зародження й розвиток української мови від індоєвропейської прамови до наших днів, її взаємодію з іншими мовами, історію взаємозбагачень, непримириме протистояння з російською і перебіг лінгвоцидів, із яких вона все ж таки вийшла переможницею. Доступно про формування української державності і національної ідентичності через мову і завдяки мові.

Лазарус

Автор: Світлана Тараторіна. Опис: 1913 рік. Грізні битви людей та нечисті в минулому, колишні вороги навчилися жити поряд у Києві – головному місті Межі. Але цей мир примарний, насильство от-от вирветься назовні. Давні пророцтва невблаганні – прийде той, хто все змінить і відплатить сповна за несправедливість та утиски.

Проти власної волі у вирі подій опиняється Олександр Тюрин, відомий сищик, який має свої причини уникати Києва. Шість детективних головоломок, криваві злочини, політичні інтриги, біль та радість кохання, секрети святих місць і поклик прадавніх сил. У пошуках істини розкриваються родинні таємниці та воскресає похована історія.

Конотопська відьма

Автор: Григорій Квітка-Основ’яненко. Опис: Вперше за останні 100 років проза Григорія Квітки-Основ’яненка повертається до читачів такою, як вона була насправді. Зі своїм ритмом та особливою слобожанською говіркою. Мстиві відьми, мерці, які справляють Великдень, зачаровані скарби, перекотиполе – свідок проти вбивці… Перед нами постає яскрава й містична картина життя на українських землях від Конотопа до Харкова.

Віхола

Твої найкращі рецепти. Книга про те, як полюбити готувати

Автор: Тетяна Юшина. Опис: Готувати вдома – не нудна рутина, а захопливий творчий процес, переконана Тетяна Юшина. Кухню цілком можна перетворити на майстерню, де ви заспокоюєтесь і відволікаєтесь, створюючи найсмачніші кулінарні шедеври.

Тетяна зібрала 90 своїх найкращих рецептів – від сніданків до святкових тортів. Це прості домашні страви, які ви з легкістю зможете приготувати. Також авторка пропонує  розібратись у тонкощах кулінарних процесів, ділиться своїми секретами та радить, яке приладдя варто мати на кожній кухні.

Сміття. Харківський детектив у часи постапокаліпсиса

Автор: Дмитро Скочко. Опис: 2040 рік. Минуло 15 років після апокаліпсиса, викликаного глобальною екологічною катастрофою. Харків затягнуло чорними хмарами. Люди намагаються просто вижити у світі, де звичайний душ – атрибут розкоші, а прибирання сміття –  навдивовижу прибутковий бізнес.

Журналістка Ліна отримує завдання – знайти зниклого чоловіка на імʼя Влад. За цю роботу їй готові платити відразу 4 людини: матір, напарник, повія та художник. Але що більше жінка спілкується з ними, то менше розуміє, що відбулося насправді. Кожен розповыдаэ власну історію, і жодна з історій не складається у загальний пазл.

Тим часом співрозмовники Ліни починають зникати… Що сталося з Владом насправді? Він узагалі існував чи це химерне розслідування не має сенсу?

Сестри Річинські. Том 1

Автор: Ірина Вільде. Опис: Це історичний зріз першої половини 20 століття, показаний очима жінок, які більше не хочуть жити в патріархальному світі й виходять з тісного домашнього простору в широкий світ.

У центрі сюжету 5 сестер, які після смерті батька опиняються один на один з реальним життям. Без грошей, без розуміння того, як функціонує реальність навколо них, із купою акцій збанкрутілої компанії дівчата все ж налаштовані більше не бути об’єктами та не залежати від романтичних стосунків чи вдалого шлюбу. Кожна з сестер готова брати на себе відповідальність за своє життя й робити вибір у згоді з власними уявленнями про успіх і щастя.


 

Видавництво 21

Проєкт "Різдвяні янголи". Збірка зимових оповідань для тих, хто вірить у дива

Автор:
 Марія Каменська. Опис: Це збірка оповідань для тих, хто потребує спокою та віри. "Знаю, у це складно повірити, але все йде правильно, так, як і має бути, незалежно від того, здійснюються чи не здійснюються бажання, прохання або мрії", – каже один із героїв. Кожен із нас може стати чиїмось різдвяним янголом. Книжка нагадує, що ми самі творці й чарівники, які наповнюють життя теплом, любов’ю та радістю.

На захід від Бугу: щоденники з пограниччя

Автор: Юлія Буйських. Опис: Книга укладена зі сторінок авторських польових етнографічних щоденників і подорожніх нотаток, зроблених під час мандрівки Польщею протягом 2015−2018 років. Кожна частина книжки — особиста історія зі щоденного життя людей на різних сторонах пограниччя: адміністративних, конфесійних, етнічних, уявних, фантомних тощо. Ці історії показують, що реальність щоденного життя в локальних спільнотах на периферії виявляється значно складнішою за офіційні візії національних історій у сусідніх державах. Голоси ж (не)звичайних людей, натяки, почуття, напівтони й мовчання, що складають тонку й вразливу тканину людського повсякдення, часто невидимі й незрозумілі.   

КСД

СпАДок

Автор: Люко Дашвар.
Опис: Відомий архітектор Гнат Куроган мешкає в розкішному маєтку під Києвом. Незабаром він святкує своє 88-річчя, тож до нього приїдуть сини та онука, нібито щоб привітати. Проте гості сподіваються лише на одне: отримати якомога більшу частину спадку старого. Кожен із Гнатових родичів змушений шукати чималі гроші через пристрасть до алкоголю чи ігроманію, власні амбіції чи лінощі. Та несподівано напередодні святкування одного із синів Гната Курогана знаходять зарізаним у бібліотеці замку. Хто скоїв страшний злочин? Всі секрети будуть розкриті, а страшна правда вразить кожного.
 

Зозулина земля за хмарами

Автор: Ентоні Дорр. Опис: 15 століття, Константинополь. Сирота Анна живе в монастирі, але таємно вчиться читати язичницькі рукописи. Серед них їй трапилась історія Етона, який прагне полетіти до чарівного міста в небесах. У цей же час до мурів Константинополя наближається армія султана, аби взяти місто в облогу. Серед солдатів – юний Омер, якого через вроджену ваду вважають демоном. 2020 рік, штат Айдахо, США. Старий Зенон, прагнучи закохати дітей в давньогрецьку літературу, ставить у бібліотеці п’єсу за легендою про Етона. Та серед полиць лежить бомба, закладена проблемним підлітком Сеймуром. Далеке майбутнє, міжзоряний корабель "Арґос". Констанція, сидячи у сховищі, намагається скласти докупи фрагменти історії Етона, яку колись розказав їй батько. Адже ця легенда – єдине, що в неї залишилось, і єдине, що допоможе зрозуміти, куди їй рухатись. Анна, Омер, Зенон, Сеймур та Констанція – мрійники, чиї життя переплітаються крізь століття завдяки історії, яка змінить життя кожного з них.
 

Родина у вогні

Автор: Джаніка Оза. Опис: У 1898 році індійського підлітка Пірбгая забирають з рідного села працювати на Східноафриканській залізниці. Далеко від дому хлопець здійснює жорстокий вчинок. Вуглинки того страшного дня розгоряються у полум’я, яке палахкотітиме протягом чотирьох поколінь на чотирьох континентах усе двадцяте століття. Діти Пірбгая все життя мешкають в Уганді, тут народжуються й дорослішають три його онуки. Але у 1972 році військовий диктатор Іді Амін проголошує, що країна належить тільки етнічним угандійцям. Тож нащадки індійця Піргбая змушені залишити все, що мають, і тікати. Тепер три сестри розкидані по різних континентах. Несподіваний лист змушує кожну з них замислитись, як далеко вона може зайти і кому готова кинути виклик, щоб вибороти собі місце у світі.



Схожі новини: