Секс-виховання. Як в TikTok з'являється еротичний контент та чи можуть його обмежити батьки

Переглядів: 322

3 грудня 2023 14:19

Секс-виховання. Як в TikTok зявляється еротичний контент та чи можуть його обмежити батьки фото

TikTok не може впоратися з порноконтентом у дитячих стрічках. Як працює модерація на найпопулярнішій платформі серед підлітків

Навколо найпопулярнішої серед дітей соціальної мережі – новий скандал. TikTok використовують для самореклами автори порнографії. Таким чином вони просувають свій контент на PornHub чи OnlyFans, а щоб обманути алгоритми платформи – використовують різноманітні хитрощі. 

Liga.Tech розповідає, чому цей контент потрапляє у стрічки неповнолітніх та чи можуть його обмежити батьки. 

Соцмережі стають першим знайомством з порно

Попри те, що більшість батьків вважають, що їхні діти не дивляться порнографію, офіційні дані американських дослідників свідчать, що діти починають дивитися цей тип контенту у віці від 8 до 12 років. Згідно з даними, опублікованими організацією Save the Children, майже 10% неповнолітніх мають доступ до порнографії до 10 років, а 53,8% – до 13 років.

У багатьох випадках основною причиною, яка спонукає їх шукати та споживати цей тип контенту, є брак інформації з приводу статевої освіти з боку їхніх батьків, що робить порнографію єдиним джерелом для вивчення сексуальності для трьох з десяти дітей, кажуть у Save The Children. 

В інших випадках споживання або доступ відбувається випадково через такі соціальні мережі, як TikTok. Саме цією соцмережею найчастіше користуються неповнолітні. Батьки більш-менш спокійно ставилися до того, що їхні діти проводять час на цій платформі, але зараз порнографія проникла і туди. 

TikTok використовують для самореклами як бренди, так і творці, серед яких є автори порнографії. Таким чином вони просувають свій контент на PornHub чи OnlyFans. 

Як модерують контент у TikTok

Чи покажуть користувачам відверто еротичний контент, залежить від їхнього віку. Офіційно реєстрація на цій платформі дозволена з 13 років, обмеження на дорослий контент діють до 18 років. На практиці під час реєстрації соцмережа спирається лише на дані, які вказав користувач. Свій дорослий статус не треба підтверджувати документами, а отже ці обмеження легко обійти.

Але навіть, якщо користувач (або його батьки) вказав достовірну інформацію – це не завжди спрацьовує. 

Як йдеться у правилах платформи, вони забороняють публікувати контент, який може наражати неповнолітніх на ризик експлуатації чи становити небезпеку для їхнього фізичного або психологічного розвитку. Серед такого контенту, зокрема: матеріали із зображенням насильницьких дій сексуального характеру щодо неповнолітніх, небезпечні челенджі, відверті теми, призначені для дорослих, а також споживання алкоголю, тютюну, наркотиків.

Підписуйтесь на LIGA.Tech в Telegram: головні новини світу технологій

Для видалення та обмеження контенту, TikTok застосовує автоматизовану модерацію. Однак на практиці система може видалити корисний матеріал про статеве виховання, тоді як відвертий контент з’явиться у стрічці.

Компенсувати недолік алгоритму має додаткова перевірка з боку людини, але "жива" модерація на платформі занадто повільна та займає багато часу, стверджують експерти медіа та технологій університету в Мельбурні. Таким чином юна особа може побачити відвертий контент до того, як його видалять з платформи. 

Модерування контенту ускладнюється тим, що його автори застосовують хитрощі, які дозволяють обійти алгоритмічні фільтри. Це може бути використання інтернет-сленгу, евфемізмів або емодзі для заміни слів і фраз, які асоціюються з відвертим вмістом.

Порно або секс-виховання

Реклама порно – це лише частина TikTok-контенту на тему сексу, який пропонує соціальна мережа.

Під час нещодавнього опитування, проведеного в США, молоді люди заявили, що більше дізналися про секс завдяки TikTok, ніж урокам статевого виховання в школі. 42% також назвали TikTok найдоступнішим способом отримати інформацію про сексуальне здоров’я. 

Як приклад можна виділити Міллі Еванс — небінарну авторку сексуального контенту з аутизмом, яка використовує TikTok, щоб розповідати про інклюзивне статеве виховання. Вона охоплює такі теми як насильство в сім’ї, згода в стосунках, гендерна та сексуальна ідентичність, безпечні для тіла секс-іграшки та права транс- та небінарних людей.

Ще одна популярна тіктокерка – Лідія Коллінз, письменниця та викладачка, яка спеціалізується на темах сексуального здоров’я та профілактики ВІЛ-інфекції в африканських, карибських і чорношкірих громадах. Академічна освіта робить її TikTok чудовим ресурсом для тих, хто шукає надійну інформацію на ці теми.

Це лише деякі приклади того, як TikTok може бути простором для інформативного, інклюзивного та сексуально позитивного контенту. Однак такий вміст може не викликати такого ж залучення, як контент моделей OnlyFans, тому алгоритми соцмережі його просто не покажуть. Натомість у стрічці з’явиться контент, який може бути шкідливим та не відповідає віковим вимогам. 

Діти не народжуються безстатевими, тому їхнє сексуальне виховання "повинно починатися в ранньому дитинстві й тривати в підлітковому та дорослому віці", кажуть у Всесвітній організації охорони здоров’я. Але контент, який пропагує жорстоке поводження з жінками або насильство, не має стати першим знайомством дитини з темою сексу.  

Експерти з онлайн-безпеки вважають, що покладатися на саморегулювання платформ соціальних мереж – недостатньо. Державні органи мають втрутитися: надавати рекомендації та ресурси для батьків і користувачів, а також посилити тиск на ці платформи, які мають ретельніше стежити за відвертим контентом. 




Схожі новини: