Українська музика тижня: Марний, DEMCHUK, Karoon, USTYM

Переглядів: 458

26 листопада 2023 20:05

Українська музика тижня: Марний, DEMCHUK, Karoon, USTYM  фото

За цей тиждень український музичний простір поповнився на понад 400 релізів, продовжуючи розширювати та доповнювати нові жанри.

У цьому огляді розповімо про важкий альбом від Марний, перевидання хіта "Sorry", новий сингл від Karoon та другий мініальбом від USTYM.

Марний – "НАПАЛМ"

Жанр: альтернативний рок, гранжж, нойз.

Дата релізу: 24.11.2023.

"НАПАЛМ" – реліз, який є сенсовим та жанровим продовженням синглу "Синдром вцілілого". У цьому мініальбомі порушується питання смерті, цілі існування та способи подолати усі перешкоди. До треклісту увійшли пісні, виконані з гуртами "Скажи щось погане" ("Згода") та Omana ("Собаче серце"). Порівнюючи з іншими релізами, "НАПАЛМ" є найважчою роботою гурту. Окрім звичного для гурту гранджу, у піснях присутні елементи скримо та нойзу. Вони й тримають у напрузі протягом усього мініальбому, передаючи палітру негативних емоцій.

 

2

DEMCHUK – "Sorry"

Жанр: Поп.

Дата релізу: 24.11.2023.

Перевидання синглу з 2021 року. Істотних змін пісня не зазнала, проте отримала переклад, який відродив наново історію про кінець колишніх стосунків. Ліричний герой прощається зі своїм колишнім коханням, ставлячи нарешті крапку.

Для DEMCHUK "Sorry" є візитною роботою. Вона допомогла автору пробитися у музичний простір та згодом потрапити у нацвідбір до Євробачення-2023.

 

 

3

Karoon – "Маракуя"

Жанр: електроніка, електропоп.

Дата релізу: 24.11.2023.

Електронний дует продовжує експериментувати з музикою та темами. У синглі "Маракуя" відбувається розбіжність світоглядів, які по-різному трактують походження назви екзотичного фрукта. Англійці вважають його плодом пристрасті, а мешканці Бразилії – Страстями Христовими. Окрім суперечності у тексті, також неоднозначною є й атмосфера пісні: для кожного вона може бути або моторошним діалогом, або абстрактною іронією. "Маракуя" увійде до майбутнього альбому дуету "Набір випадкових слів".

 

 

4

Vitryla – "Твої очі"

Жанр: артрок.

Дата релізу: 24.11.2023.

"Твої очі" – це вірш, до тексту якого були додані перевантажені гітара та фортепіано. Сингл оповідає про почуття, які ліричний герой має до своєї коханої. Ці емоції передані різними художніми засобами: порівняння з природою, персоніфікація. Вони надають пісні елементи рок-балади, яка причаровує своєю ліричною структурою та плавністю.

 

5

lowcost49 – "Не забувай"

Жанр: електроніка, EDM, синтвейв.

Дата релізу: 24.11.2023.

Дебютний альбом черкаського електронного дуету. До основного релізу у проєкт увійшли як сингли  пісні "Скільки хвилин" та "Уві сні". У загальній картині лонгплей виглядає як невеличкий мікс електронної танцювальної музики, яка має меланхолійні нотки. "Не забувай" – це про кохання, ритм життя та ностальгію. Останнє присутнє в релізі як стиль електронної музики 2000-х, яким дует відсилає до естетики цієї епохи.

 

6

USTYM – "Скажи моє ім’я"

Жанр: поп, R'n'B.

Дата релізу: 24.11.2023.

"Скажи моє ім’я" – це розповіді про іншу сторону любові, що складається зі страждань та залежності один від одного, про біль та жаль у стосунках. З кожним треком у мініальбомі відчувається градація важкості. У однойменному треці можна почути більш агресивний звук з важким басом та ударними. Хоч у "Скажи моє ім’я" використана градація важкості, проте реліз виконаний у рідному для виконавця жанрі – поп з елементами R'n'B.

7

OTOY – "Етнокод"

Жанр: хіп-хоп, дрил.

Дата релізу: 24.11.2023.

Останнім часом з’явився чималий попит на українське, який розпочався з повномасштабним вторгненням. Проте до цього тривало багаторічне знецінення та нехтування культурного продукту, ідентичності та мови. Про цю гостру тему репер OTOY розповідає у синглі "Етнокод", який увійде до майбутнього альбому "Темна ч. 1".

 

 

8

Фангус Фрог – "Плаш"

Жанр: постфанк, інді-рок.

Дата релізу: 24.11.2023.

Мабуть, не кожен знає, що сіллогоманія (у нас це синдром Плюшкіна) – дуже проблемний поведінковий розлад. Купа різних речей не лише нагадує про минулі часи, а й заважає рухатися до нових днів. "Плаш" – це історія про раптове бажання розпрощатися з усім дорогим від олександрійського гурту. Реліз спочатку може здатися легким інді-роком, проте вже з другого приспіву розпочинається повноцінний фестиваль фанку, який дає слухачу час на роздуми.

 

9

0%Mercury – "We Should Definitely Do This!"

Жанр: маткор, металкор.

Дата релізу: 24.11.2023.

Реліз з важкої сцени, про який не можна не згадати. "We Should Definitely Do This!" поєднує два різнополярні стилі. Спочатку відчувається відвертий скримінг. Проте вже у треці "Is Today a Day I’ll Die?" з’являються нотки чистого вокалу, який справді заворожує своїм різким переходом. Всередині альбому вже лунають виключно меланхолійні ноти, які у кінці знову змінюють полярність на протилежну. І це утримує в тонусі та дає мотивацію прослухати альбом від початку та до кінця. За жанром альбом є маткором – ускладненою версією металкору, який отримав високу швидкість та віртуозність виконання з використанням дисонансів.

 




Схожі новини: