Смартфон без екрана – нова технологія чи хибний шлях

Переглядів: 386

26 листопада 2023 12:13

Смартфон без екрана – нова технологія чи хибний шлях фото

Стартап зі США у листопаді презентував смартфон-брошку. Чи може вона замінити звичайні смартфони

На початку листопада американська компанія Humane представила так званий смартфон без екрана AI Pin. Це брошка з камерою та процесором, яка чіпляється на одяг, коштує $700 і вимагає $24 щомісяця за передплату Humane, що включає телефонний номер. AI Pin надійде у продаж на початку 2024 року. За допомогою периферійних аксесуарів AI Pin працюватиме як телефон, голосовий помічник та проєктор.

Головне питання в тому, чи потрібен людству такий гаджет? Передумовою створення брошки-телефона можна вважати те, що він знизить залежність людей від екрана – тобто соцмереж і застосунків, де ти "вбиваєш час". 

Проблема перша. Чи треба відмовлятися від екрана? Хоч би як людство не сварило смартфони, невеличкий екран дозволяє переключити увагу у черзі, у транспорті, будь-де. І не треба звинувачувати смартфон у провокуванні залежності – користувач має сам тренувати власну волю і не зазирати постійно в умовний фейсбук.

Проблема друга – стиль. Брошка вже дебютувала на Паризькому тижні моди на лацкані костюма супермоделі Наомі Кемпбелл, але це не показник. Звичайний смартфон – це "універсальна цеглина". За півтора десятка років розвитку смартфонів, людство, здається, дійшло до ідеальної форми та розміру. Смартфон можна покласти у будь-яку кишеню чи сумку. А що робити з брошкою, яку не причепиш на будь-який одяг, яка заважатиме? До того ж гаджет можна ненароком знищити, забувши зняти його з одягу перед пранням.

Проблема третя. У 2000-х виробники телефонів радо експериментували з формами – були мобілки-палички з коліщатком від Nokia, чудернацькі розкладачки від Siemens та Samsung. Врешті-решт людство зупинилося на клавіатурі, яка перемістилася до смартфонів у чи не найзручнішому вигляді – QWERTY. Чи варто відмовлятися від цього? Голосовий пошук як один із варіантів взаємодії зі смартфоном перетвориться на основний – чи це буде зручно?

Звісно, від прогресу не можна відмовлятися. Але інколи технологія може піти у глухий кут з хибними "зручностями".




Схожі новини: