Стиль джапанді в інтер’єрі. Що це таке та 5 порад, щоб втілити його вдома

Переглядів: 352

25 листопада 2023 19:43

Стиль джапанді в інтер’єрі. Що це таке та 5 порад, щоб втілити його вдома фото

Скандинавський мінімалізм + естетика японських інтер’єрів. Пояснюємо, як народився стиль джапанді

У сучасному дизайні інтер’єрів давно заведено поєднувати різні стилі дизайну. Інколи такі поєднання можуть бути настільки вдалими, що породжують нові стилі інтер’єрів, які стають популярними та ще краще розкривають потенціал дизайнерського рішення. Один з таких — "джапанді". Цей стиль набирає популярності ще з 2021 року й, на думку деяких дизайнерів, буде трендовим у 2024 році. 

Розповідаємо, чим особливий стиль інтер’єру джапанді, які його головні риси, а також даємо поради, що допоможуть втілити цей дизайн у помешканні.

Що таке стиль джапанді

Джапанді (Japandi) — це симбіоз скандинавського та сучасного японського стилів дизайну інтер'єру. Назва стилю — це буквально поєднання двох слів: Japan + Scandi = Japandi.

Якщо розглядати скандинавський та японський стилі дизайну окремо, то обидва вони відсилають до національних традицій та засновані на принципах мінімалізму, з акцентом на затишок, природні матеріали та м’які колірні відтінки. 

Наприклад, у скандинавів є таке поняття як "хюґе" — це їхня концепція затишку у дизайні, яка останніми роками набуває дедалі більшої популярності у США. Хюґе означає, що ваш дім фактично має бути святинею і дарувати комфорт відразу, щойно ви у нього потрапляєте. 

Натомість японці здавна закладають в інтер’єр філософію "вабі-сабі" — це ідея про те, що в недосконалості також є краса. Якщо ж поєднаєте концепцію хюґе та вабі-сабі, то отримаєте джапанді — гармонійне поєднання мінімалістичного затишку та природної гармонійності в одному стилі. 

Інший секрет популярності цього стилю — в екологічності та мінімалістичності простору. Помешкання у цьому стилі не тільки красиві, а й допомагають підтримувати здоровий осмислений спосіб життя, розвиватися, бути свідомим.

Які основні риси стилю джапанді

Джапанді увібрав у себе визначні риси скандинавського та японського дизайну — це мінімалізм та чітка функціональність, м’якість ліній, натуральні матеріали, тепла колірна гамма та гармонійні текстури.

Функціональність стилю передбачає, що ваше помешкання повинно бути практичним — вас має оточувати лише те, чим ви користуєтесь, ніщо не повинно захаращувати простір. Це стосується зокрема, декору — його кількість має бути мінімальною.

  • М’які лінії та форми. Стиль джапанді не терпить різких контрастних перепадів та кричущих деталей, які привертають увагу. Приміщення має бути лаконічно сплановане й оздоблене так, щоб погляд легко переходив з однієї площини на іншу, форми мають бути лагідними, заспокійливими. 
  • Натуральні матеріали. Джапанді гарно поєднав любов скандинавів до натурального дерева та культуру використання бамбука і глини, популярну у японських інтер'єрах. Окрім цих матеріалів, можна використовувати все, що виготовлено вручну, натуральні волокна, глиняний посуд, текстиль (лише однотонний). Для меблів і текстилю також можете обирати ротанг, бамбук, очерет, органічний льон та бавовну.
  • Тепла колірна гамма. Легкі жовті кольори, пісочний, м’які відтінки сепії, рожеве золото — палітра, яку зазвичай використовують для стилю джапанді. Доречний також чистий білий колір або кремові відтінки. Колірній гаммі цей стиль завдячує передусім японській культурі.

Невисокі меблі, достатня кількість природного світла та використання рослин теж є важливими рисами інтер'єрів джапанді.

Як втілити стиль удома

Ми звернулись до дизайнерки Анни Седляр, яка працює, зокрема, у стилі джапанді, і попросили дати поради, які допоможуть облаштувати помешкання у цьому стилі: 

1) Обирайте нейтральні, базові кольори та відтінки. 

"Наприклад, колір натуральної деревини, каменю та кераміки. Інтер'єри джапанді відрізняються лаконічною монохромною обробкою стін, підлоги й стелі. Втім, щоб простір виглядав об’ємним та органічними, важливий невеличкий контраст. Наприклад, світлі стіни й підлога в поєднанні з темними меблями і декором. Для акцентування підійде чорний, коричневий, теплий білий або темно-сірий. Але можна і навпаки, стіни зробити темними, а меблі та текстиль – світлими", — розповідає Анна.

2) Максимально зберігайте природне освітлення. 

"Для цього — не обирайте  розкішних штор, залиште вікна відкритими або оберіть лаконічні японські жалюзі. Раджу також додати теплі акценти в приміщенні (наприклад торшери, бра, підсвітки теплого кольору), вони чудово підкреслюватимуть інтер'єр вечері", — поділилася дизайнерка.

3) Меблі мають бути стримані та функціональні. 

"Обирайте низькі моделі нейтральних кольорів, краще з ротанга або дерева. Краще не брати до уваги громіздкі м'які меблі, наприклад дивани або крісла темних кольорів і грубих текстур. Головне правило — це поєднання функціонала з простими лаконічними лініями", — пояснює Анна.

4) Всі елементи інтер’єру мають бути природними.

"Особливо це стосується вибору матеріалів — натуральні матеріали виглядають і відчуваються по-особливому. Дуже гарно поєднуються тепла деревина, натуральний камінь світлих відтінків та акцентні вироби з кераміки чи глини", — зазначає Анна.

5) Не перевантажуйте простір декором.

"Декоративна складова важлива, але вона не повинна переважати над функціональністю. Тому використовуйте декор помірно. Наприклад, оберіть мінімалістичне панно або одну, але ненав’язливу картину на стіні", — радить Анна Седляр.




Схожі новини: