Грант для ветерана: у Запорізькій області реалізується програма підтримки учасників бойових дій

Переглядів: 461

18 листопада 2023 15:30

Грант для ветерана: у Запорізькій області реалізується програма підтримки учасників бойових дій фото

До 19 листопада можна подати через портал Дія заявку на участь до кінця цього року у програмі “Грант для ветерана та одного з подружжя”, яка стартувала 10 квітня 2023 року. Програма продовжиться і в наступному році.

Як розповіла журналістам на брифінгу в офіційному медіацентрі при ОДА начальниця управління реалізації політики зайнятості Запорізького обласного центру зайнятості Тетяна Заліпяцька, у Запорізькій області грант на розвиток власного бізнесу вже отримали три особи — ветеран, дружина ветерана та ветеран-підприємець.

Нагадаємо, уряд розширив проєкт єРобота та запустив нові грантові програми для ветеранів на започаткування або розвиток власного бізнесу. Відповідне рішення було ухвалене на засіданні Кабінету Міністрів 30 березня.

Захисники й захисниці, які мають бажання займатися підприємництвом, або ж розвивати свій бізнес після повернення до цивільного життя, можуть отримати грант від 250 тис. грн до 1 млн грн. Окрім того, другий з подружжя захисника може отримати грант 500 тис. грн на розвиток сімейного бізнесу. Обов’язковою умовою надання грантів є створення нових робочих місць.

Зокрема, запускаються нові грантові програми, за якими можна отримати грант:

  • 250 тис. грн — для учасника бойових дій та/або особи з інвалідністю внаслідок війни за умови створення одного робочого місця;
  • 500 тис. грн — для члена сім’ї учасника бойових дій та/або особи з інвалідністю внаслідок війни за умови створення двох робочих місць;
  • 1 млн грн — для учасника бойових дій та/або особи з інвалідністю внаслідок війни, які зареєстровані як ФОП не менше ніж 3 роки, за умови створення чотирьох робочих місць, мінімум 2 з яких займуть ветерани або особи з інвалідністю внаслідок війни.

Гранти на 500 тис. грн та 1 млн грн надаватимуться за умови співфінансування з отримувачем у співвідношенні 70/30, тобто отримувач гранту має вкласти у свою справу 30% власних коштів, 70% коштів надасть держава у вигляді гранту.

Як зазначила Тетяна Заліпяцька, грантові кошти підприємець може використати на придбання обладнання, сировини, матеріалів, оренду приміщення й транспортних засобів, необхідних для реалізації свого бізнес-проєкту, закупівлю ліцензійного програмного забезпечення, оплату послуг з маркетингу та реклами. Заявки на отримання грантів подаються через портал Дія.

- Тема грантування ветеранів виникла після опитування, яке провело Міністерство у справах ветеранів, - розповіла посадовиця. - 2% опитуваних бажають відкрити власну справу після повернення до цивільного життя. На мою думку, бізнес ветеранів, які отримали грант, у нашому місті досить привабливий. Це надія, це віра в нашу перемогу. Тому що люди працюють, створюють нові робочі місця, на які працевлаштовують працівників, це є головною умовою отримання гранту. Вони сплачують податки і тим самим допомагають економічно державі.

Вперше така програма реалізується Державною службою зайнятості. Вона дієва, це суттєва підтримка бізнесу в прифронтовому місті в такий складний час, - резюмувала начальниця управління реалізації політики зайнятості Запорізького обласного центру зайнятості Тетяна Заліпяцька




Схожі новини: