ВВС разом з армією Ізраїлю побувала в лікарні "Аш-Шифа"

Переглядів: 346

17 листопада 2023 14:18

ВВС разом з армією Ізраїлю побувала в лікарні Аш-Шифа фото

В темряві ми пробираємось до лікарняного комплексу "Аш-Шифа" через зовнішню стіну, яку у вівторок проломив броньований бульдозер - щоб ізраїльські війська отримали більш безпечний доступ всередину.

ВВС та ще одна телевізійна група стали першими журналістами, яких Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) запросила оглянути те, що, за словами ізраїльської влади, знайшли на цьому об'єкті.

Будь-яке зайве світло тут - справа ризикована, тому ми пробираємося через територію комплексу, ідучи за озброєними до зубів військовослужбовцями, переступаючи через саморобні намети, уламки та сплячих людей.

Лікарі стверджують, що вже кілька днів працюють без електрики, їжі й води. Через це помирають тяжкохворі пацієнти, серед яких - новонароджені діти. У лікарняному комплексі знайшли притулок люди, які втекли через бойові дії у Газі.

Ізраїль стверджує, що ХАМАС використовує мережу підземних тунелів, у тому числі під лікарнею "Аш-Шифа".

Спецпризначенці в масках, які ведуть нас у будівлю по уламках та битому склу, демонструють, наскільки напруженою залишається ситуація.

А наш візит лише за день після того, як ЦАХАЛ встановив контроль над лікарнею, свідчить про прагнення Ізраїлю показати усьому світу, навіщо він тут.

У яскраво освітлених коридорах відділення МРТ підполковник Джонатан Конрікус показує нам три невеликі схованки з автоматами Калашнікова, боєприпасами та бронежилетами. За його словами, загалом знайшли близько 15 одиниць зброї, а також кілька гранат.

Підполковник Конрікус показує нам кілька військових буклетів та брошур, а також карту, на якій, за його словами, позначені можливі шляхи входу й виходу зі шпиталю.

Конрікус каже, що це свідчить про те, що ХАМАС використовує лікарні у воєнних цілях.

"Ми знайшли велику кількість комп'ютерів та іншого обладнання, яке може пролити світло на ситуацію, сподіваюся, і на ситуацію із заручниками", - додає він.

У ноутбуках, за його словами, є фото та відео заручників, зроблені після їх викрадення у Газі. Там також є нещодавно опубліковані ізраїльською поліцією кадри допитів бойовиків ХАМАС, яких заарештували після жовтневого нападу. Нам не показали, що зберігається у ноутбуках.

Це, за словами підполковника Конрікуса, дозволяє припустити, що бойовики ХАМАС перебували тут протягом останніх кількох днів.

"Зрештою це лише верхівка айсберга, — сказав він. — ХАМАС тут не сидів, чекаючи на нас. Це, мабуть, те, що їм довелося залишити. За нашими оцінками, це ще не все".

Ізраїльська армія вже кілька тижнів прокладає собі дорогу до воріт лікарні. За останні кілька днів на вулицях навколо неї точилися найзапекліші бої в Газі.

Наш візит до лікарні був під жорстким контролем: час перебування на території лікарні був обмежений, і ми не змогли поговорити з лікарями й пацієнтами.

Ми їхали до Гази бронетранспортером за маршрутом першого великого вторгнення Ізраїлю до Гази, який був кілька тижнів тому.

На екранах всередині авто сільськогосподарські угіддя повільно перетворювалися на вкриті великими уламками вулиці та розмиті контури зруйнованих будівель.

На південь від міста Газа ми зупинилися, щоб змінити автівку, й піднялись на насип з великих шматків щебеню, бетону та металевих уламків.

Невеликі групи солдатів сиділи поруч із шеренгою танків над крихітними вогнищами й готували імпровізований обід. "Це секретний рецепт", — підморгнув один з них.

Над ними застигли зруйновані будинки дивної форми.

На стіні червоною фарбою з балончика намальована зірка Давида, всередині неї хтось написав "ЦАХАЛ", а над нею — слова: "Ніколи знову".

Напад 7 жовтня змінив позицію Ізраїлю щодо ХАМАС. Ізраїль присягнувся покласти край багаторічному напруженому протистоянню, знищивши як військову, так і політичну міць ХАМАС, визнаного багатьма країнами терористичною організацією.

Це означає, що необхідно увійти в центр міста Газа, зокрема, в будівлю "Аш-Шифа".

Ізраїльські війська продовжують шукати тунелі під лікарнею, в які, на їхню думку, могли втекти бойовики ХАМАС, можливо, разом із заручниками.

Цей будинок став центральним об'єктом ізраїльської війни, його називають ключовим командним центром і навіть потенційно "серцем" операцій ХАМАС.

Ізраїльтянам знадобилися тижні, щоб пробитися до лікарні, розташованої в самому центрі міста Газа. І в жорстокій інформаційній війні, яка супроводжує цей конфлікт, для Ізраїля настав момент істини.

Після майже 24 годин обшуку лікарні Ізраїль заявив, що знайшов зброю та інше обладнання, яке може допомогти отримати інформацію як про бойовиків ХАМАС, так і про заручників. Але поки що цієї інформації немає.

Ми залишаємо лікарню і їдемо широким проспектом, що веде до прибережної дороги Гази. Місто Газа тепер під владою танків. Примарні проспекти нагадують зону землетрусу — настільки сильні тут руйнування.

Зрозуміло, яких зусиль доклав Ізраїль, щоб встановити контроль над цими вулицями.

Напад ХАМАС на Ізраїль

7 жовтня 2023 року палестинське воєнізоване угруповання ХАМАС здійснило безпрецедентний напад на Ізраїль, його бойовики увійшли до кібуц і міст біля сектора Газа, вбивши щонайменше 1400 ізраїльтян і взявши понад 200 у заручники.

ХАМАС прагне знищення держави Ізраїль та створення на всій території Палестини ісламської держави. Рух має підтримку Ірану.

Угруповання прийшло до влади в секторі Газа у 2007 році в результаті виборів, але потім силою витіснило з сектора політичних опонентів. Відтоді його бойовики вели кілька війн з Ізраїлем.

ХАМАС та інші афілійовані з ним воєнізовані групи обстрілювали Ізраїль тисячами ракет і здійснили безліч рейдів.

У відповідь Ізраїль завдавав по сектору Газа повітряних ударів і двічі направляв туди війська. Ізраїль разом з Єгиптом заблокували кордони сектора з 2007 року, пояснивши це безпековими заходами.

ХАМАС оголосили терористичною організацією в багатьох країнах, зокрема, у Великій Британії, ЄС, США, Ізраїлі, Японії та Австралії.

Люсі Вільямсон

Role, ВВС, лікарня "Аш-Шифа", місто Газа




Схожі новини: