Ви запитували: чи треба проходити верифікацію пенсіонерам з ТОТ Запорізької області?

Переглядів: 464

14 листопада 2023 18:50

Ви запитували: чи треба проходити верифікацію пенсіонерам з ТОТ Запорізької області? фото

На «гарячу лінію» сайту Місцеві Вісті надійшло запитання від мешканця тимчасово окупованої території, якого цікавить, чи потрібно пенсіонерам на непідконтрольній Україні території, які отримують українську пенсію на банківську картку, проходити верифікацію.

Пенсіонер хвилюється, бо кажуть, що у разі непроходження пенсія не буде перераховуватися на банківську карту.

- Як я зрозумів, треба з“явитися особисто в Пенсійний фонд або пройти співбесіду зі спеціалістом онлайн. Чи не могли б ви дізнатися, можливо для тимчасово окупованих територій є нюанси якісь чи послаблення у цьому питанні? Адже абсолютно зрозуміло, що навіть вийти онлайн (це якщо ще є інтернет доступ до ПФУ там) для пенсіонерів, які не дуже розбираються в нюансах цієї справи, досить складно, м’яко кажучи. Чи можливо буде доступний альтернативний алгоритм дій — наприклад, пройти верифікацію за допомогою Телеграм або Вайберу? Але моя думка, що для людей з ТОТ треба зробити виключення і відкласти це проходження, як мінімум, до Перемоги. Дякую, - написав Олег.

Хочемо  заспокоїти Олега, а разом з ним і інших пенсіонерів, які проживають на тимчасово окупованій території Запорізької області. Якщо ви не відноситесь до категорії внутрішньо переміщених осіб, які стали такими до 24 лютого 2022 року, то вам хвилюватися нічого.

Більш детальнішу інформацію з цього питання надали фахівці Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області:

«Чи повинні пенсіонери, які вже отримують пенсію, наразі проходити ідентифікацію? Таке питання дедалі частіше задають особи, які є отримувачами пенсії в Україні.

Норма фізичної ідентифікації для всіх отримувачів пенсій діє в Україні на постійній основі вже давно. Вона необхідна для перевірки, чи дійсно особа, яка отримує кошти, є живою і чи отримує виплату пенсії саме та особа, якій вони призначені.

Більшість пенсіонерів раніше не зважали на цю норму, оскільки проходили фізичну ідентифікацію у спосіб, який не привертав уваги, наприклад, звертаючись до банку за одержанням нової пластикової картки.

Проте, для однієї категорії громадян останні три роки не застосовувалась норма проходження фізичної ідентифікації. Це внутрішньо переміщені особи, які стали такими до 24 лютого 2022 року. Для них з моменту введення в Україні карантину у зв’язку із COVID-19, ідентифікація не здійснювалась. З липня цього року із закінченням карантину, ідентифікація відновила свою дію. Постановою Кабінету Міністрів України від 08.08.2023 №837 термін ідентифікації для внутрішньо переміщених осіб зазначеної вище категорії продовжений до 31.12.2023.

Отже норма ідентифікації до 31.12.2023 відновлена лише для тих пенсіонерів, які стали внутрішньо переміщеними особами до початку повномасштабної війни. Для інших отримувачів пенсії вона діяла і раніше.

У разі надходження інформації з банку щодо непроходження пенсіонером ідентифікації ПФУ змушений буде перенаправити виплату пенсії через поштове відділення, а якщо вона і надалі не буде отримуватися протягом 6 місяців, виплату буде призупинено.

На сьогодні поновити її пенсіонер зможе після того, як прийде у будь-який відділ обслуговування громадян (сервісний центр) та напише відповідну заяву. В подальшому — ще й засобами відеоконференції».

***

Мешканці ТОТ та переселенці мають безліч питань до органів влади, які стосуються найрізноманітніших галузей, починаючи з того, як отримати компенсацію за зруйнований будинок чи знайти роботу, закінчуючи тим, як продовжити банківську пенсійну картку українського банку на окупованій частині області.

Зі своїми питаннями, ви зможете звертатися на нашу “гарячу лінію”, пишіть у телеграм -  https://t.me/MVzaput

Ми зі свого боку зробимо все можливе, щоб ви отримали повну відповідь від компетентних фахівців у найкоротші строки.

Матеріал підготовлений у рамках проєкту «Відбудуємо Мелітопольську громаду разом», який підтриманий грантом Української Асоціації Медіа Бізнесу.




Схожі новини: