«Сюрпризу» дочекалися: у Запоріжжі найвитриваліші слухачі після закінчення повітряної тривоги повернулися в зал послухати симфонію

Переглядів: 652

10 листопада 2023 20:45

«Сюрпризу» дочекалися: у Запоріжжі найвитриваліші слухачі після закінчення повітряної тривоги повернулися в зал послухати симфонію фото

Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва у Запорізькій обласній філармонії відзначили яскравим концертом.

Перед його початом працівників культури з професійним святом привітали заступник голови Запорізької ОДА Євген Мироненко та перша заступниця голови Бердянської РДА, депутатка обласної ради Ірина Півень.

Євген Мироненко вручив відзнаку Президента України  - медаль «За оборону України» заслуженій артистці України, артистці вищої категорії академічного симфонічного оркестру, мультиінструменталістці Ілоні Турчаніновій-Нетребі. Подякою голови ЗОДА нагороджена артистка-вокалістка (солістка) вищої категорії Анастасія Литвин.

Гарним подарунком до свята стала концертна програма «Шедеври бароко та класицизму», яку підготував академічний симфонічний оркестр. Як завжди, дуже цікавою та змістовною була інформація про композиторів та їх твори, якою ділилися ведучі — мистецтвознавиця Світлана Холод та директор-розпорядник симфонічного оркестру Микола Петюк.

Родзинкою програми стали виступи двох талановитих трубачів, для яких це був сольний дебют на запорізькій сцені. Лауреати всеукраїнських та міжнародних конкурсів заслужений артист АР Крим Дмитро Княжицький та його учень Руслан Лаба у супроводі академічного симфонічного оркестру під керуванням Дмитра Мітніка виконали один з найскладніших творів А. Вівальді – Концерт для двох труб.

Цей твір досі вважається мірилом майстерності для виконавців на духових інструментах. Віртуозність, тонке відчуття та передача стилю епохи – це те, що підкорило слухачів.

Не менш вразив публіку і концерт для труби з оркестром Й. Н. Гуммеля у виконанні Дмитра Княжицького і симфонічного оркестру. Дмитро просто зачарував публіку своїм соло на трубі — він, як зазначили у філармонії, «продемонстрував досконалу майстерність та дивовижну емоційну свободу, яка дозволяє публіці зрозуміти всю красу музичної палітри твору. «Радість і насолода світом», – таке гасло було закладене композитором в основу твору і музиканти оркестру та соліст дуже точно й достовірно передали це своєю бездоганною грою».

Нагородою Дмитру (і, звичайно, артистам оркестру та  диригенту) були "Браво!", "Браво!" і букети квітів.

Музиканти грали на традиційній трубі і трубі-піколо.

Перлиною концерту стали Увертюра до опери «Чарівна флейта» В. А. Моцарта та Симфонія № 94 «Сюрприз» Й. Гайдна. До речі, як тільки ведучі розповіли про Гайдна та його «Сюрприз» запоріжці отримали неприємний сюрприз від окупантів — пролунала чергова з початку доби повітряна тривога. Оскільки вона була пов“язана з загрозою ракетного удару концерт перервали, слухачів закликали покинути зал і перейти в укриття.

Не було б щастя, так нещастя допомогло — саме це приcлів’я спало на думку автору цих рядків, коли я побачила у холі двох солістів, які щойно грали з оркестром. Дмитро Княжицький та Руслан Лаба разом з інструментами вийшли пофотографуватися біля оригінальної фотозони.

Разом з Дмитром була його дружина Світлана. Вона піаністка, виступала з чоловіком на кораблях, три роки працювала його концертмейстером. Разом викладали у Дніпровській академії музики. Але зараз Дмитро залишився там викладачем, а Світлана викладає в Запорізькій школі мистецтв №1. Може, колись запоріжці і почують цей чарівний сімейний дует зі сцени.

- Доля привела мене у Запоріжжя, бо моя дружина із Запоріжжя, - розповів Дмитро Княжицький. - Я з Криму, але ще в 2014 виїхав звідти. Працювали разом по контрактах, у Дніпровській академії музики, а тепер живемо у Запоріжжі. Я працюю у Запорізькій обласній філармонії і викладаю у Дніпровській академії. Друзі запросили спочатку просто пограти концерт у Запоріжжі, потім мене запросили працювати у симфонічний оркестр.

Хочу зазначити, що мені дуже подобається сама філармонія — будинок, сцена, зал. Перший раз коли прийшов на репетицію, був дуже вражений залом. Фантастично!

Ще дуже вражає атмосфера в оркестрі. Я прийшов, майже нікого не знаю, а тут все так по-сімейному, я б сказав. Завдяки диригенту Дмитру Мітніку дуже легко працювати. Музиканти — творчі люди, якщо у колективі є якісь “нелюдські” відносини, то в такій атмосфері дуже важко працювати. А тут дуже комфортно, тут не відчуваєш, що ти приходиш на роботу, тут ти як вдома.

Дмитро Княжицький в оркестрі працює місяць, його дебют на запорізькій сцені відбувся у програмі “Музичні контрасти”. Одночасно з дебютом головного диригента оркестру Василя Коваля, який у Запорізькій філармонії працює за сумісницвом — він оперний диригент “Дніпро-Опера”.

А от сольний дебют лауреата міжнародних конкурсів Дмитра Княжицького відбувся в його професійне свято - Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва. Перший твір - Концерт для двох труб А. Вівальді – музикант грав разом з учнем — Русланом Лабою.

Зіграти концерт трубачу запропонував Дмитро Мітнік. Причому, спочатку мова йшла про один твір.

- Ми повинні були грати тільки концерт Вівальді, - розповідає музикант. - Мови про другий концерт взагалі не було. А вже за 3 тижні до концерту позвонив Дмитро Мітнік і сказав, що треба грати ще щось. І мій вчитель Володимир Подольчук передав з Києва партитуру Концерту для труби Гуммеля, ми роздрукували і за два з половиною тижні музиканти вивчили твір.

Концерт Гуммеля для труби з оркестром у виконанні Дмитра та музикантів симфонічного звучав яскраво і переможно.

- Руслане, у вас теж був сьогодні дебют на сцені Концертного залу імені Глінки. Вас представляли як учня Дмитра Княжицького...

- Я студент Дніпровської академії музики, навчаюся на першому курсі магістратури. Працюю в Дніпроовській обласній філармонії імені Леоніда Когана на посаді артиста симфонічного оркестру.

В один прекрасний день зателефонував мій учитель Дмитро Михайлович, сказав, що має грати концерт і запропонуав: “Давай ми з тобою щось пограємо”. Я з радістю погодився. Вчили, вивчили і зіграли! - розповів музикант.

Талановитих солістів і артистів оркестру глядачі, які дочекалися закінчення повітряної тривоги і повернулися до залу, щоб знову насолодитися музикою Гайдна і послухати обіцяні ведучими програми музичні «сюрпризи», довго не хотіли відпускати зі сцени, дякуючи за майстерне виконання складних музичних творів і доставлену естетичну насолоду.

Разом з музикантами і колективом єдиної прифронтової філармонії усі глядачі вдячні Силам оборони за їх стійкість і героїзм, а ще - за можливість психологічно перезавантажуватись, відвідуючи концерти у нашому прифронтовому місті.

Хто ще отримав нагороди до свята

Почесною грамотою Запорізької обласної ради відзначено Ірину Ценову - начальника концертного відділу та Ларису Шкуро - артистку вищої категорії академічного симфонічного оркестру.

Почесною грамотою департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької ОДА нагороджено артистку хору ІІ категорії академічного козацького ансамблю пісні і танцю «Запорожці» Дарину Шупранову та завідувача центральним складом, керівника волонтерської громадської організації «Фенікс» Володимира Єременка.




Схожі новини: