Запізнився на шикування: від посади відсторонений командир Закарпатської бригади, яка понесла великі втрати внаслідок ракетного удару

Переглядів: 418

8 листопада 2023 09:00

Запізнився на шикування: від посади відсторонений командир Закарпатської бригади, яка понесла великі втрати внаслідок ракетного удару фото

На час проведення службового розслідування за фактом загибелі особового складу 3 листопада 2023, командира 128 окремої гірсько-штурмової бригади усунуто від виконання обов’язків за посадою за рішенням Головнокомандувача Збройних Сил України.

Як повідомляє Генеральний штаб ЗСУ, матеріали розслідування після його завершення буде передано правоохоронним органам.

Як вияснили журналісти, командир 128 окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади Дмитро Лисюк запізнився на захід до Дня ракетних військ і артилерії, який організували поблизу лінії фронту на Запоріжжі. Військовослужбовці чекали комбрига понад пів години, а тоді стався приліт, унаслідок якого, за офіційними даними, загинули 19 військовослужбовців. Кілька десятків військовослужбовців отримали поранення різного ступеня важкості.

Один із співрозмовників hromadske зазначив, що спершу нагородження запланували на 9 годину, але перенесли на 9:30. У цей час військові вже були вишикувані й чекали на командира. Близько 10:10 стався російський удар. Комбриг прибув буквально через 2 хвилини після прильоту.

Джерело відзначило, що росіяни слідкували за бійцями 128 бригади з безпілотника, коригуючи ракетний удар. Однак окупанти помилилися і влучили в будівлю позаду військових, ближче до дороги.

«І виходить, усі ті, хто стояли ближче до дороги, вони всі загинули. А особовий склад, який конкретно мав нагороджуватися (командири гармат, навідники, артилеристи), їх трохи прикрила стіна будинку, в який влучив "Іскандер". За рахунок цього жертв трохи менше», — стверджує одне з джерел.

Журналістам вдалось додзвонитись до нього, аби спитати, хто ініціював нагородження. Він відповів, що «це інформація з обмеженим доступом».

6 листопада на Закарпатті оголошено триденну жалобу за загиблими воїнами 128-ї ОГШБр. На території області в храмах усіх конфесій у ці дні одночасно служать молебні за полеглими бійцями, приспустили прапори України на адміністративних будівлях органів державної влади, держпідприємствах, установах і організаціях, у військових частинах.

Тисячі краян у різних містах Закарпаття запалили памʼятні свічки, щоб вшанувати полеглих героїв 128-ї ОГШБр.




Схожі новини: