Смертельне шикування: внаслідок ракетного удару в Запорізькій області загинули військові і цивільні

Переглядів: 655

5 листопада 2023 09:00

Смертельне шикування: внаслідок ракетного удару в Запорізькій області загинули військові і цивільні фото

3 листопада, в День артилерії та ракетних військ, ворог близько 10.00 завдав ракетного удару по розташуванню 128 гірсько-штурмової бригади ЗСУ в прифронтовому селищі Запорізької області, коли там відбувалося шикування з нагоди свята та нагородження артилеристів.

Є жертви і поранені серед військових та цивільних.

Бригада зазнала значних втрат. За інформацією з різних джерел, загинули від 18 до 22 військових, поранення отримали, за попередньою інформацією, від 44 до 60. Про це в числі інших повідомив Руслан Каганець, командир добровольчого батальйону "Сонечко". Про трагедію пишуть у соцмережах військові блогери, військовослужбовці та близькі до ЗСУ користувачі.

«128 бригада зібрала натовп більше як 100 людей до дня артилериста...Командир бригади мав би молитися, що на 3 хвилини запізнився, але ні з ким — капелан теж 200", - прокоментував військовий.

У тому, що трапилося, звинувачують офіцера, який навіщось зібрав в прифронтовому селі багато солдат в одному місці на шикування для «урочистого нагородження особового складу». При тому, що противник «відстежує будь-яке скупчення більше двох людей».

128-ма окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада офіційно не коментує трагедію. Загибель військових підтвердив Центр стратегічних комунікацій ЗСУ: "Третього листопада на Запорізькому напрямку противник завдав підступних ударів по 26-ти населених пунктах у Запорізькому, Пологівському та Василівському районах.

Зокрема, вдарив ракетою «Іскандер-М» по особовому складу 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади, внаслідок чого загинули військовослужбовці, також поранення різного ступеня важкості отримали й місцеві мешканці.  Наразі триває з’ясування обставин. Збройні Сили України співчувають кожній сім’ї, чиїх рідних забрала російська агресія", - говориться у повідомленні.

У зв’язку з загибеллю воїнів 128 огшбр голова Закарпатської ОВА Віктор Микита просить земляків утриматися від розваг.

“Прошу всіх краян, громади, підприємців у закладах громадського харчування утриматися в наступні декілька днів від будь-яких розважальних заходів, концертів тощо. Раджу відвідати храми, помолитися за наших захисників. Після офіційної інформації та з дозволу 128-ї ОГШБр буде розпорядження про вшанування полеглих воїнів”, – повідомив очільник ОДА.

У мережі обговорюють неприпустимість наказів про шикування великої кількості військовослужбовців у прифронтовій зоні та їх повторення. Тим більше, що аналогічні випадки вже траплялися.

“Шикування на прифронтових територіях. Розміщення особового складу в одній будівлі. Або навіть у казармах на ППД. Командування, яке піхоті малює стрілочки на мапі, опускаючись з управління корпусом до управління відділенням. Та багато інших проявів совкового ідіотизму, некомпетентності та злочинного пофігізму, від чого гинуть наші військові. Вже було багато таких історій. На жаль. Без системних змін таких історій буде ще більше.

Вічна слава вбитим. Довічне — командиру, який організував те чорне шикування”, – пише в телеграмі блогер та громадський активіст Сергій Стерненко.

Міністр оборони Рустем Умєров доручив провести перевірку трагедії зі 128-ю бригадою у Запорізькій області

"Будуть зʼясовані всі обставини того, що сталося. Доручаю Головній інспекції Міністерства оборони провести повну перевірку за фактом цієї трагедії", - повідомив міністр оборони України




Схожі новини: