Доступні артефакти: у Запоріжжі виставили археологічні знахідки, які відкрились на Хортиці після підриву Каховської ГЕС

Переглядів: 528

3 листопада 2023 09:15

Доступні артефакти: у Запоріжжі виставили археологічні знахідки, які відкрились на Хортиці після підриву Каховської ГЕС фото

Лише за офіційними даними, на території Національного заповідника «Хортиця” після 6 червня, коли окупанти підірвали дамбу Каховської ГЕС, було знайдено понад 2000 різних предметів, які раніше були сховані під водою.

Кілька десятків артефактів, знайдених спеціалістами Національного заповідника «Хортиця» в результаті польової розвідки у 2023 році, представлені на виставці «Запорожжя крізь віки: поступ героїчної історії»  у Музейних студіях «Місто за порогами», які є філією Національного заповідника «Хортиця»    . Попередньо з ними здійснили всі необхідні консерваційно-реставраційні роботи.

За сприяння Центру журналістської солідарності з експозицією нещодавно ознайомилися журналісти-переселенці та ветерани запорізької журналістики.

​​Нові історичні знахідки структуровані у три розділи за хронологічно-тематичним методом і репрезентують предмети доби неоліту (VII тис. д. н. е.) – античності (I ст. д. н. е.), військової історії доби козацтва (XVIII ст.) та побутового, господарського й приватного життя мешканців Хортиці в період XVIII – XX ст.

- Нині ми представляємо вам експозицію «Запорожжя крізь віки: поступи героїчної історії». Її розділи присвячені Скіфській добі, періоду Київської Русі і козаччині. Мешканці українських земель з давніх часів ефективно обороняли і відстоювали свої володіння, - так почала екскурсію старша наукова співробітниця Національного заповідника «Хортиця» Олена Палійчук. Свою цікаву розповідь Олена підкріплювала цікавими фактами з історії.

​На виставці можна побачити кераміку та вироби з каменю й рогу з різними техніками декорування та виконання; фрагменти фузей, рушничні кремені, елементи судноплавства та шанцевий інструмент; різноманітний посуд, рибальське знаряддя, предмети особистого вжитку (хрест натільний, півники-свистунці, люльки, пряжки, ґудзики) тощо.

Обмілілий Дніпро продовжує відкривати археологам історичні цінності. Найсвіжіша знахідка цього сезону у Національному заповіднику "Хортиця" - дворогий адміралтейський якір 18 сторіччя. Цікаво, що цей якір - з дерев'яною перекладиною. У колекції заповідника "Хортиця", яка налічує понад 60 якорів, лише три або чотири - з деревиною.

Адміралтейський якір пов'язаний з періодом існування судоверфі на острові Байда Хортицького ретраншементу та з подіями війни з Туреччиною 1735-1739 років. Використовувався Дніпровською гребною флотилією.

Також у цьому сезоні співробітники заповідника "Хортиця" знайшли чотирирогий якір, з залишками каната навколо лап. Обидва ці якорі можна побачити на виставці разом з кинджалом та іншими знахідками.

Найстаріший експонат на виставці - фрагмент горщика з орнаментом. Знахідка датована 4,5 тисячами років до нашої ери. Такі опуклодонні великі горщики об'ємом близько 20 літрів використовувалися для приготування їжі. Це середньостогівська культура, кераміка.

​Виставка буде доступна для відвідувачів протягом місяця.

Музейні студії "Місто за порогами" відкрилися на другогому поверсі Будинку взуття в 2016 році. Але попри те, що  виставковому залу  вже понад 5 років, про існування Музейних студій переважна більшість запоріжців не знає.

- Перша виставка була “Натюрморти”, - згадує Олена Палійчук. - Друга - “Хортиця скіфська”. Зробили величезну пектораль, на яку навішали оригінальні експонати скіфської доби. Потім була виставка “Як Харитина Марченко Дніпрогес будувала” - про долю жінок в будівництві Дніпрогесу. Четверта - “Там де бої, там є герої”. Вона була, вважаю, найкраща, це була виставка європейського масштабу. Вона була розібрана в перші дні війни, тому що на ній було представлено багато оригінальних предметів, їх евакуювали у більш безпечне місце.

Виставка “Запорожжя крізь віки: поступ героїчної історії”, яка відкрилася нещодавно, - п’ята.

Також в Музейних студіях зараз працює виставка «Заповідна Хортиця». Вона присвячена екологічним проблемам, які виникли на Хортиці після підриву Каховської ГЕС. Обміління Дніпра, зокрема, завдало жахливого удару по екосистемі Дніпровських плавнів.

Виставки працюють за адресою: м. Запоріжжя, бульвар Центральний, 3 в Музейних студіях «Місто за порогами» (2-й поверх «Будинку взуття»). Час роботи: з середи по неділю з 10.00 до 16.00, понеділок і вівторок — вихідні. Вартість квитка: для дорослих — 30 грн, для дітей, пенсіонерів та студентів — 15 грн. Вартість екскурсії до 5 осіб — 150 грн, понад 5 осіб — 300 грн

Тел. для інформації 0959147706

 

 




Схожі новини: