У запорізькому парку висадили саджанці славетного 700-річного дуба

Переглядів: 385

25 жовтня 2023 18:37

У запорізькому парку висадили саджанці славетного 700-річного дуба фото

У Запоріжжі, у Ландшафтному парку Вознесенівський, що на каскаді фонтанів «Райдуга», активісти, благодійники та небайдужі містяни висадили саджанці славетного Запорізького дуба, якому вже понад 700 років.

Як повідомляє Запорізька міська рада, саджанці виростила місцева жителька, пенсіонерка Алла Яковлєва. Жінка розповідає, що дуже полюбляє ласувати кавою з жолудів дуба. Якось вирішила назбирати потрібні «інгредієнти» не у Дубовому гаю, а під старим Запорізьким дубом, який має свою унікальну, славетну історію. Та жодного з них не використала, як планувала спочатку. Натомість зберегла і дала їм всім життя у природі.

- Я одразу зібрала всі жолуді, вони були дуже маленькі – менші, ніж вишні, мабуть. Отже, я їх висадила, встелила дубове листя на дно лунки, зверху присапала землею, аби воно не розліталося в різні боки. Дуже важко вони сходили, років зо два були, мабуть, по 5 см всього. Вже потім, коли я звернулася до Михайла, який вирощує гумус, додала їм добрив, вони почали проростати. Минуло майже три роки, перш ніж вони стали такими, як зараз, – розповіла Алла Яковлєва.

Жінка пригадує, що тоді хотіла спочатку віддати дубочки у «добрі руки», або ж для висадки в екопоселенні і таким чином поліпшити екологічну ситуацію в місті. Так згодом натрапила на місцевих благодійників, які допомогли надати акції більш масштабного формату і прикрасити саджанцями центр міста.

- До нас звернулася ще навесні бабуся та ініціативна група активних жителів міста Запоріжжя з тією інформацією, що Алла Афанасіївна виростила близько 400 саджанців з жолудів Запорізького дуба – вона їх вирощувала кілька років і попросила допомоги у їх висадці у місті. Ми з цією концепцією звернулися до міської ради, міська рада включилася у процес. За технологічними нормами ми вирішили їх висаджувати саме восени, в жовтні. От, зараз це стало можливим, - наголосив директор БФ «Покоління майбутнього» Максим Кравчук.

Загалом, впродовж акції висадили 24 комплекти по 7 дубів в одній лунці. Кожен додатково обв’язали джгутом з вологої соломи, аби вони швидше зросталися. Надалі таку «перемичку» щороку змінюватимуть, адже є ризик, що вона псуватиметься під дією сезонних опадів.




Схожі новини: