Підтримали незламних: на будівлі у Запоріжжі з'явився патріотичний стінопис від португальських митців

Переглядів: 342

24 жовтня 2023 13:15

Підтримали  незламних:  на будівлі у Запоріжжі зявився патріотичний стінопис від португальських митців фото

Відомі португальці створили в Запоріжжі стріт-арт на підтримку містян

Презентація нового стінопису від португальських митців Brain Joke відбулась біля дитячої бібліотеки ім. Андросова в Олександрівському районі міста. Стріт-арт створили спеціально для нашого міста на знак підтримки.

BrainJoke – це відомий дует португальских художників, які працюють в жанрі вуличного мистецтва по всій Європі. Створюють жартівливі мурали на важливі соціальні теми. У той самий час митці також викладають мистецтво в місцевому університеті під своїми справжніми іменами.

Цей стріт-арт від команди португальских митців - перший в Україні, а Запоріжжя вони обрали усвідомлено з-поміж інших українських міст через те, що він є прифронтовим.

Артоб'єкт являє собою слово Victory, де латинська літера V виконана у формі руки, що жестом показує перемогу. Таким чином португальці висловлюють своє захоплення і впевненість у перемозі України у війні, що триває.

-Запоріжжя – місто, яке зазнало значних труднощів через російські бомбардування. Наша творчість – більше, ніж мистецьке враження. Це свідчення солідарності та надії для українського народу в часи лиха. Серед тіней російського вторгнення запоріжці є уособленням опору та оптимізму. Слово «перемога», яке ми зобразили в цьому стінописі, звучить як нагадування про те, що незважаючи на виклики, Україна залишиться сильною і вийде переможцем із цієї страшної війни, - звернулись до запоріжців митці BrainJoke.

Кураторкою проєкту виступила Льона Радченко, відома своїми освітніми артлекціями та організацією виставок сучасного мистецтва. Вона звернулась із пропозицією створення у місті цього артоб'єкту. Співпраця із митцями відбувалась дистанційно.

-Стінопис складається з керамічної плитки, яку митці нам надіслали з Португалії. Тут, в Запоріжжі, ми цю посилку отримали та почали обирати відповідне місце. Треба було врахувати багато моментів. По-перше, це мало бути доволі людяне місце. По-друге, будівля не мала бути архітектурною пам’яткою. По-третє, колір стіни мав бути контрастним відносно артоб’єкта. Також стріт-арт мав вписуватись в існуючий контекст. Зважаючи на ці умови, фасад дитячої бібліотеки в Олександрівському районі ідеально для цього підійшов, - розповіла куратор проєкту Льона Радченко.

Зі встановленням стріт-арту допомагав запорізький дует митців Sleepy Sun та Hello_0, які вже відомі у місті своїми вуличними трафаретними роботами.

В подальшому кураторка проєкту планує продовжити подібну співпрацю з іншими європейськими митцями. На черзі – перемовини з французами.

Джерело: Запорізька міська рада

 




Схожі новини: