"Не жаліли навіть немовлят, відрізали людям голови". Репортаж з ізраїльського кібуца Кфар-Аза

Переглядів: 486

11 жовтня 2023 20:32

Не жаліли навіть немовлят, відрізали людям голови. Репортаж з ізраїльського кібуца Кфар-Аза фото

Кібуц Кфар-Аза — це мікрокосмос перших кількох днів цієї війни та демонстрація того, що може статися далі.

До ранку вівторка в кібуці, розташованому неподалік від кордону з Газою, ще тривали бої. Тому тільки зараз там збирають тіла ізраїльтян, які загинули внаслідок атаки ХАМАС уранці 7 жовтня.

Солдати, які шукають тіла загиблих цивільних, кажуть, що там була справжня різанина. Більша частина вбивств сталася в перші години нападу.

Захопленій зненацька ізраїльській армії знадобилося 12 годин, щоб дістатись кібуцу, розповів Давіді Бен Ціон, заступник командира загону десантників, який очолював штурм.

"Дякувати Богу, ми врятували багато життів: батьків і дітей, - розповідає він. - На жаль, деяких спалили коктейлями Молотова. Вони - дуже агресивні. Як тварини".

За словами Бен Ціона, бойовики ХАМАС вбивали сім'ї, не шкодуючи навіть немовлят. Це – "машина джихаду, що знищувала всіх без розбору, беззбройних [людей], звичайних громадян, які хотіли поснідати".

Деякі з жертв, за його словами, були обезголовлені.

"Вони вбивали і відрізали їм голови, це жахливо бачити… ми повинні пам’ятати, хто ворог і яка наша місія, за справедливість, і весь світ має бути за нами".

Інший офіцер вказав на закривавлений фіолетовий спальний мішок, звідки виднівся опухлий палець на нозі. Там - тіло жінки, яку вбили й обезголовили в її палісаднику. Я не просив офіцера пересунути спальний мішок, щоб оглянути її тіло. За кілька метрів лежало почорніле розпухле тіло мертвого бойовика ХАМАС.

Кібуц Кфар-Аза доповнює численні докази воєнних злочинів бойовиків ХАМАС. Як і інші ізраїльські громади, її захопили зненацька.

Першими загинули охоронці кібуцу, місцеві жителі з військовим досвідом, які патрулювали селище по периметру.

Їхні тіла вивезли напередодні вранці просто з позицій у центрі кібуцу.

Мешканці були готові до періодичних ракетних обстрілів: у всіх будинках були укріплені кімнати безпеки, бетонні укриття можна було легко знайти поблизу відкритих майданчиків та галявин.

Але ніхто – тут, у Кфар-Азі чи деінде в Ізраїлі, – не міг уявити, що ХАМАС зможе прорвати оборону Ізраїлю та вбити стільки людей.

Жах і лють ізраїльтян поєднуються з нерозумінням, чому держава й армія не виконали свій фундаментальний обов'язок і не захистили своїх громадян.

Тіла загиблих бойовиків ХАМАС залишили гнити на сонці. Вони лежать непокриті там, де їх убили: в кущах, канавах і широких галявинах кібуцу.

Біля їхніх тіл стоять мотоцикли, на яких вони увірвалися в селище після того, як прорвали прикордонний дріт.

Ізраїльтянам довелося запекло виборювати повернення Кфар-Ази.

Коли ми підійшли до входу в кібуц, по його периметру все ще стояли сотні ізраїльських солдатів. Ми чули їхні радіопереговори.

Командир наказував відкрити вогонь по будівлі на боці Гази. Практично відразу ж пролунали автоматні черги, спрямовані через кордон до сектору Газа.

Поки ми були в Кфар-Азі, з Гази постійно чувся глибокий гуркіт авіаударів.

Ізраїль переживає колективну травму після масового вбивства своїх громадян 7 жовтня.

Але у секторі Газа також гинуть сотні цивільних. Міжнародне гуманітарне право чітко вказує, що всі комбатанти мають захищати життя цивільних.

Очевидно, що вбивство сотень мирних жителів нападниками ХАМАС є грубим порушенням законів війни. Ізраїльтяни відкидають будь-яке порівняння між тим, як ХАМАС вбиває цивільних і як палестинські громадяни гинуть внаслідок авіаударів.

Генерал-майор Ітай Верув, який очолив операцію зі звільнення кібуцу, наполягає, що Ізраїль дотримується законів війни.

"Ми боремося за наші цінності й культуру… ми будемо дуже агресивними і дуже сильними, але ми збережемо наші моральні цінності. Ми ізраїльтяни, ми євреї".

Він категорично заперечує порушення законів війни. Однак очевидно, що мірою зростання кількості жертв серед палестинських мирних жителів, Ізраїль стикатиметься з сильнішою критикою.

Те, що сталося в Кфар-Азі, є частиною перспективи майбутнього. Те саме стосується і солдата, з яким я поговорив і який не побажав називати своє ім'я. Як і в багатьох інших ізраїльтян, досвід перших днів цієї війни і те, що він побачив, зміцнили його рішучість воювати.

Коли прибули ізраїльські військові, всюди, за його словами, були "хаос і терористи".

"Наскільки важкими були бої?" - запитав я.

- Ви не можете навіть уявити.

- Вам колись доводилося робити щось подібне?

- Таке ні.

- Що буде далі?

- Я не знаю, я роблю те, що мені кажуть. Сподіваюся, ми зайдемо всередину.

- У Газу? Це буде тяжка битва.

- Так. Ми готові до цього.

Більшість солдат - резервісти. Історично військова служба в Ізраїлі вважалася життєво важливою частиною національного будівництва, що об'єднує нестабільну країну.

Давіді Бен Ціон, офіцер, що очолив перші бої за кібуц і бачив криваву бійню, влаштовану ХАМАС, визнає: серед ізраїльтян є глибокі політичні розбіжності, але він переконаний, що тепер, після такого серйозного нападу, вони єдині.

Під жарким осіннім сонцем Середземномор'я гостро відчувається різкий запах мертвої плоті. Солдати, які виносять тіла, обережно обходять руїни будинків, побоюючись нерозірваних боєприпасів і мін. Поруч на садовій доріжці лежить граната.

Час від часу лунає повітряна тривога, попереджаючи про загрозу ракетної атаки з боку ХАМАС.

Але після того, як ми покинули Кфар-Азу, тривог стало ще більше.

Джерело: ВВС




Схожі новини: