Що буде з організмом, якщо 30 днів не пити алкоголь. Пояснюють експерти

Переглядів: 443

3 жовтня 2023 12:15

Що буде з організмом, якщо 30 днів не пити алкоголь. Пояснюють експерти фото

Пояснюємо, як організм відреагує на відмову від алкоголю протягом 1 місяця

Відмова від алкоголю хоча б на місяць безумовно матиме позитивний вплив на здоровʼя. Однак це дозозалежні переваги, пояснює виданню Healthline Рекха Б. Кумар, лікарка та медична директорка American Board of Obesity Medicine. 

Наприклад, люди, які до відмови споживали спиртні напої в мінімальній кількості, можуть не відчути значних змін, окрім більшого контролю над своїм здоровʼям. Натомість ті, хто зловживав, помітять вагоміші переваги відмови – ясність розуму, кращий сон, втрата ваги, детоксикація тощо.

Як відомо, безпечної норми споживання алкоголю не існує. Однак у Dietary Guidelines for Americans визначена норма помірного споживання: до 2 доз алкоголю для чоловіків (одна доза – 14 г), а для жінок – до 1 дози на день.

Довідка: За рекомендаціями Center of Disease Control and Prevention (CDC), одна доза алкоголю – це напій, який містить 14 г чистого спирту. Тобто це:

  • 355 мл пива чи сидру;
  • 148 мл вина з вмістом алкоголю 12%;
  • 44 мл міцних напоїв зі вмістом алкоголю 40% – джин, горілка, віскі, ром.

Однак навіть одноразове зловживання міцних напоїв на місяць збільшує ризик серцево-судинних захворювань та інсультів, стверджує Амітава Дасгупта, медичний директор клінічної лабораторії Медичного центру Університету Канзасу.

Тож що відбуватиметься з організмом, якщо людина, яка пʼє часто та надміру, відмовиться від алкоголю на 30 днів? 

Відновлення печінки

Людям із пристрастю до алкоголю з часом загрожує цироз печінки. 

"Це не відбувається за один день, але у печінці тих, хто зловживає (пʼє понад помірну норму), відбуваються жирові зміни. Тому коли припиняють пити, печінка може відновитися", – стверджує Дасгупта.

За відсутності алкоголю вона також може зосередитись на інших важливих функціях: розщеплення інших токсинів, метаболізація жирів та надлишкових гормонів, додає Кумар.

Зменшення ризику серцевих захворювань

Алкоголь метаболізується печінкою та ферментом алкогольдегідрогеназа. Однак надлишкове споживання призводить до його насичення та метаболізації іншим ферментом. 

У результаті утворюються вільні радикали – шкідливі молекули, які окислюють "поганий" холестерин. Він осідає на сонних артеріях, утворюючи своєрідний блок, пояснює директорка клінічної лабораторії. Все це шкодить серцево-судинній системі, підвищуючи ризик хвороб.

Натомість максимальне обмеження/відмова від алкоголю та збільшення фізактивності принесе користь для здоровʼя серця та судин.

Зниження ризиків онкології

За даними The National Toxicology Program of the U.S. Department of Health and Human Services, алкоголь – канцероген для людини. Відтак збільшення його споживання з часом підвищує ризик розвитку раку.

Доведено, що споживання алкоголю може впливати на розвиток колоректальної онкології, голови та шиї, стравоходу, печінки та грудей. 

Дані за 2013 рік свідчать, що в США близько 3,5% смертей були пов’язані зі споживанням алкоголю.

Втрата ваги

Надмірне споживання алкоголю може спричинити збільшення ваги. Адже спиртні напої доволі калорійні та містять доданий цукор. Тож відмова від них, ймовірно, призведе до втрати ваги.

Однак директорка American Board of Obesity Medicine стверджує, що мінус на вагах зможуть побачити не всі. Адже все залежить від рівня споживання алкоголю до відмови.

"Люди, які спочатку зловживали, а потім перестали пити алкоголь на тривалий час,  можуть помітити втрату ваги, покращення фігури, зменшення жирової тканини в зоні живота та поліпшення рівня тригліцеридів", – пояснює Кумар.

Також є індивідуальна чутливість до алкоголю. Це можна помітити, оптимізувавши всі аспекти життя (раціон, фізактивність, сон та рівень стресу). Якщо вага не знизиться, то, ймовірно, людина має особливу залежність між вагою та алкоголем.

Також Кумар додає, що багато жінок у період менопаузи помічають, що почали швидше набирати вагу.

Однак, якщо вирішили на місяць виключити алкоголь, щоб схуднути, а опісля плануєте повернутися до нього, то це не найкраща стратегія. 

"У такому разі я б запропонувала скоротити, а не повністю виключити алкоголь. Так можна уникнути "відчуття відмови", яке може призвести до відновлення споживання алкоголю, а відтак – повернення ваги", – додає Кумар.

Покращення здоровʼя мозку

"Є причина, чому законний вік споживання алкоголю – 21 рік (в США. – Ред.). Вживання спиртних напоїв у підлітковому віці може спричинити втрату пам’яті та перешкоджати розвитку мозку", – стверджує Дасгупта.

Поліпшення сну

Багато хто думає, що алкоголь перед сном допоможе їм заснути. Однак це неправда. 

Дослідження показують, що споживання великої кількості алкоголю перед сном призводить до уповільнення засипання та погіршення сну пізніше вночі. Відтак люди з алкогольною залежністю можуть мати хронічне порушення сну. 

Симптоми алкогольної абстиненції

За даними American Family Physician, приблизно у 50% людей із неконтрольованим споживанням алкоголю або залежністю, які раптово припиняють/скорочують споживання алкоголю, розвиваються симптоми алкогольного абстинентного синдрому. Причина – гіперактивність центральної та вегетативної нервових систем. 

До так званих "симптомів скасування" відносять: 

головний біль; підвищений артеріальний тиск; серцебиття; гіперрефлексія (підвищена або надмірно активна рефлекторна відповідь від м'язів); розлад шлунково-кишкового тракту; нудота і блювота; тривога; безсоння; тремор.

У важких випадках абстиненції у людини можуть виникнути тоніко-клонічні напади, гарячка і навіть смерть.

Замість висновку

Отже, відмова від алкоголю на 30 днів може бути корисною, але за умови неповернення до надлишкового споживання після експерименту. Однак, за словами Кумар, людям, які постійно споживали алкоголь в обмеженій кількості, не слід сподіватися на грандіозні зміни у самопочутті після "місяця тверезості".

Також памʼятайте, що скорочення споживання алкоголю позитивно вплине на матеріальне становище. Адже це економія. 

За даними The Bureau of Labor Statistics, в США в середньому 1 сім'я витрачає щороку 579$ на алкоголь, що становить близько 1% річного доходу. Якщо додати до цього витрати на алкоголь у ресторанах, барах і клубах, сума може бути більшою.

Джерело: Ліга

 

 




Схожі новини: