Знищує ворогів та техніку: на Запоріжжі маленькі дрони наводять жах на окупантів

Переглядів: 438

27 вересня 2023 10:33

Знищує ворогів та техніку:  на Запоріжжі маленькі дрони наводять жах на окупантів  фото

Бойова робота підрозділу аеророзвідки 23 бригади ОГП “Хортиця” Південного оперативно-територіального об'єднання НГУ вражає. За допомогою безпілотників вагою всього кілька кілограмів гвардійці знищують ворожу техніку та живу силу противника.

“Ми отримуємо інформацію від розвідки й далі працюємо дронами. Відповідно до задач, використовуємо або дальнорозвідувальні, або ударні БпЛА. Наше відділення з лютого цього року перекваліфікувалося на роботу за цим напрямком”, - розповідає про свою роботу нацгвардієць на псевдо Мобік.

FPV-дрон — тип безпілотників, які сьогодні активно використовують в російсько-українській війні. Пілот керує дроном з пульта, вдягнувши спеціальні окуляри, які транслюють зображення з камери дрона в реальному часі. Тому і назва FPV (First Person View), у перекладі — огляд від першої особи.

“У мене в руках спрощена модель дрона-камікадзе. Ми на ній тренуємося. На апараті немає тих модифікацій, які ми використовуємо в бойових діях. Не можу їх показати, щоб ворог не побачив тих напрацювань, які ми впровадили. Цей зразок зроблений із найдешевших матеріалів, його головна задача проста - підняти вантаж і доставити його в точку призначення. Вартість його невелика, та ворожі позиції й окупантів він знищує чудово. Це зброя сучасної війни. Противник щодня намагається удосконалюватися і більш ефективно протидіяти нам. Так само і ми робимо все, щоб ці пташки найефективніше працювали”, - зауважив військовий.

Керувати таким безпілотником — справа нелегка. Однією з головних умов є зразкова орієнтація на місцевості. Пілот повинен знати куди летіти й де шукати визначену ціль. А ще мати розвинену дрібну моторику пальців рук, щоб вправно керувати дроном з пульта.

“Працювати складно. У пілота має бути нормальна спецпідготовка. Спочатку симулятори, потім вже в полі на безпілотниках. Бо тут немає стабілізаторів, гіроскопів тощо, це найпростіша модель, яка повністю керується пілотом. Тому вплив вітру, вага вантажу – усе це враховує пілот, і веде його до цілі”, - розповів гвардієць.

Та все ж найбільші проблеми, зазвичай, створює ворог. Окупанти, зазначає Мобік, сьогодні активно використовують засоби радіоелектронної боротьби, які встановлюють навіть на техніку. І це суттєво ускладнює роботу FPV-дронів, адже під час польоту або наближення до цілі пілот може втратити зв’язок з апаратом.

Та складно для українських воїнів не означає неможливо. Лише за останній час на Запорізькому напрямку бійці 23 бригади ОГП “Хортиця” Південного оперативно-територіального об'єднання НГУ знищили кілька ворожих позицій та вразили живу силу противника.

“Маємо одну мету та одну мрію на всіх — знищити ворога та здобути перемогу”, — усміхаючись промовив Мобік.

Гвардійці беруть участь у відсічі збройної агресії на всіх рубежах і напрямках, де ведуться бойові дії по захисту України з відсічі збройної агресії.

Джерело: 23 бригада ОГП "Хортиця"




Схожі новини: